Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

FBI je istraživao je li Donald Trump surađivao s Rusijom

None Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Kada je riječ o protuobavještajnom aspektu, cilj je bio da se utvrdi je li Trump svjesno ili nesvjesno radio za Moskvu, dok se kazneni odnosio na Comeyjevu smjenu

Američki FBI otvorio je 2017. istragu kako bi utvrdio radi li američki predsjednik Donald Trump za Rusiju, objavio je u petak New York Times, pozivajući se na anonimne izvore.

FBI-jeva istraga brzo je dobila nastavak u istrazi koju je otvorio posebni istražitelj Robert Mueller o sumnjama u dosluh Trumpove predizborne kampanje i Moskve.

New York Times nije ništa objavio o mogućim zaključcima FBI-ja.

FBI je otvorio istragu nakon što je Trump smijenio njegova direktora Jamesa Comeyja u svibnju 2017.

Istraga je bila fokusirana na dva aspekta: protuobavještajni i kazneni.

Kada je riječ o protuobavještajnom aspektu, cilj je bio da se utvrdi je li Trump svjesno ili nesvjesno radio za Moskvu, dok se kazneni odnosio na Comeyjevu smjenu, navodi list, dodajući da se ne zna traje li i dalje istraga o protuobavještajnim sumnjama.

FBI je po pisanju lista sumnjao u moguću povezanost Trumpa s Rusijom od predsjedničke kampanje 2016. No nije otvorio istragu dok nije smijenio Comeyja, koji je odbio poslušati ga i prekinuti prve istrage o mogućem dosluhu s Rusijom.

Trump, koji kategorički niječe sve takve optužbe, redovito kritizira posebnog istražitelja Muellera, smatrajući njegovu istragu "lovom na vještice" i pokušajem njegove delegitimizacije.

Muellerova istraga dovela je do više optužnica i osuda Trumpovih bliskih suradnika.

Odvjetnik Michael Cohen dobio je tri godine zatvora zbog kršenja propisa o financiranju predizbornih kampanja.

Paul Manafort, koji je jedno vrijeme bio direktor Trumpovog predizbornog tima, osuđen je zbog financijskih malverzacija povezanih s aktivnostima u Ukrajini prije izbora 2016.

Michael Flynn, bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, priznao je pak da je lagao istražiteljima o svojim kontaktima s ruskim dužnosnicima. 

Komentari (2)
  • pa dokle, braćo leftardi? kada ćete se pomiriti s dvije jednostavne činjenice - prva, da je umjesto vaše favorizirane hillary u predsjednički ovalni ured ušetala praktikantica monica lewinsky i p...šila billyju i - druga, da je nesretna hillary popušila od trumpa. što prije to shvatite, bolje za vas.

    12. 1. 2019,   19:57
  • normalno da je surađivao ,izbori su sumnjivi

    12. 1. 2019,   20:28