Obavijesti

News

Komentari 0

Fernandez pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora

Fernandez pobijedio  u prvom krugu predsjedničkih izbora
1

Nakon prebrojavanja gotovo 80 posto glasačkih listića, Alberto Fernandez je osvojio 47,45 posto glasova, a njegov protukandidat, konzervativni predsjednik na odlasku Mauricio Macri 41,11 posto

VIDEO

Kandidat lijevog centra, peronist Alberto Fernandez pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora održanih u nedjelju u Argentini, pokazuju privremeni rezultati.

Nakon prebrojavanja gotovo 80 posto glasačkih listića, Alberto Fernandez je osvojio 47,45 posto glasova, a njegov protukandidat, konzervativni predsjednik na odlasku Mauricio Macri 41,11 posto.

Tako Fernandez postaje novi predsjednik te zemlje sa 44 milijuna stanovnika.

Za pobjedu odmah u prvom krugu Fernandez je morao dobiti više od 45 posto ili 40 posto uz 10-postotnu prednost u odnosu na kandidata koji je zauzeo drugo mjesto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izlaznost je bila veća od 80 posto, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

"Ovo je velik dan za Argentinu", rekao je pred novinarima dobro raspoložen Fernandez, čija je kandidatkinja za potpredsjednicu bivša predsjednica Cristina Kirchner (2007. - 2015.), nedugo nakon zatvaranja birališta.

Predsjednik na odlasku Mauricio Macri (60), kojemu je popularnost lani naglo pala zbog teške gospodarske krize, ocijenio je nakon glasovanja da su "posrijedi dva oprečna gledanja na budućnost".

Fernandez je nakon glasovanja obećao da će raditi na smanjenju velikih političkih podjela u zemlji na peroniste i Macrijeve pristaše.

"Nema više 'mi' i 'oni' ", rekao je taj 60-godišnji odvjetnik. "Prolazimo kroz tešku (gospodarsku) krizu i svatko mora preuzeti odgovornost za svoju budućnost", istaknuo je.

Predsjednički izbori u Argentini se održavaju u vrijeme dok taj dio svijeta potresaju brojne političke i društvene krize: prosvjedi protiv rezultata predsjedničkih izbora u Boliviji, val prosvjeda u Čileu i socijalni nemiri u Ekvadoru prije dva tjedna.

Predsjednik na odlasku završava mandat u jeku najgore gospodarske krize u Argentini nakon 2001. Zemlja koja je više od godinu dana u recesiji, ima visoku inflaciju (37,7 posto u rujnu), golem dug i stopu siromaštva u porastu (35,4 posto, što znači da je svaki treći Argentinac siromašan).

Analitičari se pitaju tko će zapravo vladati: Fernandez, bivši predstojnik kabineta Cristine Kirchner i njezina supruga Nestora Kirchnera (predsjednik od 2003. do 2007.) ili Cristina Kirchner (66).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina