Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Filipincima je dosta terorista: 'Bezbožnici, uništit ćemo vas!'

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za taj dvostruki napad, ali policija vjeruje da iza njega stoji Abu Sayyaf, militantna skupina koja je obećala vjernost Islamskoj državi (IS)

Filipini su obećali da će uništiti one koji stoje iza dvostrukog bombaškog napada u kojemu je, po zadnjim podacima, ubijeno 18 osoba tijekom nedjeljne mise na jugu zemlje, šest dana nakon referenduma o autonomiji većinski muslimanske regije na kojemu su birači podržali samostalnost.

U napadu, jednom od najsmrtonosnijih zadnjih godina u regiji pogođenoj nestabilnošću, ozlijeđeno je 83 ljudi. Kako javlja agencija dpa, vojska je revidirala podatke i smanjila broj mrtvih s 27 na 18.

Prva eksplozija dogodila se u katedrali na otoku Jolo u pokrajini Sulu, a nakon nje je vani odjeknula druga.

- Neprijatelji države bestidno su doveli u pitanje sposobnost vlade da zajamči sigurnost građanima te regije. Filipinske oružane snage pokazat će da to mogu uspješno riješiti i uništit će bezbožničke kriminalce - rekao je Salvador Panelo, glasnogovornik filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea.

DVIJE BOMBE NA JUGU FILIPINA Napali za vrijeme mise: U dvije eksplozije više od 27 poginulih

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za taj dvostruki napad, ali policija vjeruje da iza njega stoji Abu Sayyaf, militantna skupina koja je obećala vjernost Islamskoj državi (IS) i koja je na zlu glasu zbog svojih bombaških napada i brutalnosti.

- Oni žele pokazati snagu i posijati kaos - rekao je šef nacionalne policije Oscar Albayalde za radio DZMM.

Philippine Army member walks inside church after bombing attack in Jolo | Autor: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Filipinski vojnik u katedrali nakon bombaškog napada u gradu Jolo

Filipinski ministar obrane Delfin Lorenzanan nazvao je napad 'kukavičkim činom' i pozvao je lokalno stanovništvo na suradnju i 'ne dopuštanje bilo kakve pobjede terorizmu'

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Hermogenes Esperon rekao je da su počinitelji 'masovni ubojice'. 

Ebrahim Murad, Chairman of Moro Islamic Liberation Front casts his vote during plebiscite on BOL at voting precinct in Sultan Kudarat NAKON DESET GODINA BORBE Filipini: Muslimanska manjina na referendumu za autonomiju

Moguće je da je ovaj napad povezan s referendumom o autonomiji regije Bangsamoro, u kojoj većinu čine muslimani. Referendum je održan u ponedjeljak, a u petak su objavljeni službeni rezultati po kojima je 85 posto glasača podržalo autonomiju. No u provinciji Sulu u kojoj su odjeknule eksplozije, a koja se nalazi unutar autonomnog područja Bangsamoro, stanovništvo je glasalo protiv autonomije.

Komentari (16)
  • treba te sve islamiste po skračenom postupku,ubijati nevine ljude,silovati,pa to je muhamedova vjera

    27. 1. 2019,   13:41
  • Bravo Duerte, muslimani svugdje prave probleme i provode teror, samo udri!

    27. 1. 2019,   12:38
  • Najgore i najmizernije je kada se ljudi koriste vjerom, kao opravdanjem za svoje postupke..

    27. 1. 2019,   14:23