Obavijesti

News

Komentari 4

Filipini: Muslimanska manjina na referendumu za autonomiju

Filipini: Muslimanska manjina na referendumu za autonomiju
2

U deset godina borbe za autonomiju muslimanske regije na jugu Filipina, poginulo je više od 120 tisuća ljudi, a dva milijuna je pobjeglo iz svojih domova

VIDEO

Gotovo tri milijuna pripadnika muslimanske manjine na jugu Filipina glasalo je u ponedjeljak na referendumu o autonomiji, u potezu koji bi trebao zaustaviti desetljeće krvavih borbi te im omogućiti veću kontrolu nad svojim teritorijem i prirodnim resursima.

Stanovnici regije Mindanao bili su upitani podržavaju li plan separatista i vlade u izgradnji samoupravne regije pod imenom Bangsamoro, ili 'nacija Mora/Moroa, ime koje su španjolski kolonijalisti dali regiji s muslimanskim stanovništvom.

Očekuje se da će stanovnici većinski glasati 'da', a što bi im moglo osigurati izvršnu, zakonodavnu i fiskalnu moć u regiji, nakon desetljeća separatističke pobune u kojoj je poginulo više od 120 tisuća ljudi, a dva milijuna je pobjeglo iz svojih domova.

- Ovo je vrlo značajan referendum koji će dovesti do participatorne vlasti koja će omogućiti svima da budu saslušani te da nitko nije izostavljen - rekao je stručnjak za tamošnji sukob Instituta za izgradnju mira Mindanao, Rufa Cagoco-Guiam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Autonomija priznaje narod Bangsamora kao ljude s istaknutim povijesnim i kulturološkim identitetom, i poštuje njihova prava na domenu predaka to jest zemljišta gdje žive te resurse, i pravo na samoupravu - rekla je Cagoco-Guiam za Reuters.

Woman casts her vote during the plebiscite on BOL at a voting precinct in Sultan Kudarat

Mindanao je drugi najveći filipinski otok s rudnim zalihama vrijednim 300 milijardi dolara, ili 40 posto filipinskih rezervi, prema podacima vlade.

Rezultati referenduma bit će poznati krajem tjedna.

Glas za značio bi za Bangsamoro potpunu kontrolu nad zemljišnom reformom i određivanje prava autohtonom stanovništvu.

Kampanjci za pravo na zemljište naglasili su kako je na desetke tisuća autohtonih stanovnika bilo prisiljeno napustiti mjesto svojih predaka zbog militanata te širenja drvnih i rudarskih kompanija.

Filipini su najsmrtonosnija zemlja u Aziji za zemljišne i okolišne aktiviste, prema udruzi za ljudska prava Karapatan iz Manile.

Mindanao je bio poprište najvećeg broja ubojstava prošle godine uslijed vladine akcije koja je uslijedila nakon uspostave policijskog sata 2017. godine zbog opsade grada Marawija od islamskih militanata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji