Obavijesti

News

Komentari 44

Svjedok: Kalmeta nas je uputio na Barišića koji mu je bio 'šef'

Svjedok: Kalmeta nas je uputio na Barišića koji mu je bio 'šef'
4

Svjedok Milivoj Mikulić iz HAC-a je u iskazu rekao kako mu se Josip Sapunar požalio da je Nevenka Jurak divlja te kako na njega radi pritisak preko Barišića

VIDEO

Na zagrebačkom Županijskom sudu je nastavljeno suđenje u slučaju Fimi Media. Prvi je svjedočio Milivoj Mikulić, bivši član uprave Hrvatskih autocesta. On je rekao kako je u proljeće 2006. tadašnji ministar Božidar Kalmeta pozvao njega i Josipa Sapunara na sastanak u Baltazar gdje ih je upoznao s Mladenom Barišićem.

- Kalmeta je Barišića predstavio kao državnog tajnika zaduženog za poslove carine i financije stranke. Od Barišića smo dobili nalog da sve marketinške poslove ugovaramo s Fimi Medijom. Prema Barišićevom držanju i načinu na koji ga je Kalmeta nama predstavio zaključili smo da je Barišić Kalmeti nadležni. Odlučili smo prihvatiti nalog - rekao je svjedok. 

Nakon toga su mu predočili iskaz koji je dao i u kojem je rekao kako je Barišić bio osoba od povjerenja Ive Sanadera pa je Mikulić potvrdio kako i dalje to misli. No naglasio je kako osobno nije bio upućen u poslove s Fimi Medijom jer to nije bio njegov resor. 

- Fimi Media je odradila otvorenje zadnjih 30 kilometara autoceste Zagreb-Lipovac. Tada sam ja već bio razriješen. No ipak sam otišao na otvorenje. Tamo smo komentirali kako je s obzirom na ranije manifestacije takvog tipa ova bila neobično bogata i raskošna. Te su manifestacije obično bile jeftinije, a proslave su obično financirali izvođači radova - rekao je svjedok. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predočili su mu i dio iskaza u kojem je rekao kako mu je Josip Sapunar kazao da je "ta žena divlja" misleći na Nevenku Jurak jer je na njega (o.a. Sapunara), radila pritisak i to preko Mladena Barišića.

- Sapunar i ja smo se naime usprotivili da su proslave otvorenja pretjerane. Sapunar je također razriješen, ali je kasnije kako sam čuo, po nalogu Barišića opet vraćen - rekao je Mikulić u iskazu.

"Ne sjećam se detalja"

Odvjetnik Ratka Mačeka je svjedoka Milivoja Mikulića pitao da li su na sjednicama uprave razgovarali o Fimi Mediji. svjedok je rekao da jesu, ali da se ne sjeća detalja. Nakon toga mu je odvjetnik predočio dio iskaza u kojem je rekao kako su razgovarali o detaljima kako će Fimi Medija obaviti posao, ali ne i o tome hoće li ga dobiti. Odvjetnik se pozvao i na nalaz financijskog vještaka koji je utvrdio da je Fimi Media za HAC obavila smo jedan posao i to 2005., a ne 2006. Tada je sutkinja prigovorila odvjetniku kako to može reći u završnoj riječi, a ne sad.   

Odvjetnik HDZ-a je pak stavio primjedbu na iskaz svjedoka, kaže kako u vrijeme kada je Mikulić bio član uprave nije bilo poslovne suradnje između HAC-a i Fimi Medije, a osobito ne 2006. godine. 

Lovrinčević: Imao sam dojam da Fimi Mediju treba angažirati

Nakon Mikulića je svjedočio Marijo Lovrinčević također bivši član uprave HAC-a. Rekao je kako je čuo za Fimi Mediju te da je ona organizirala svečanosti za otvaranje autoceste.

- No bio sam  zadužen za gradnju pa nemam konkretnijih saznanja. Znam da je Nevenka Jurak zastupala Fimi Mediju, a čuo sam da Barišića povezuju s tom tvrtkom. Slabo sam ga poznavao. Prvi put sam ga vidio 2008. no čuo sam da je utjecajan i sam sebi složio sliku o tome - rekao je svjedok. Dodaje kako je imao dojam od drugih kolega da Fimi Media treba biti angažirana za poslove marketinga.

Nakon toga su mu predočili iskaz u kojem je rekao da zna tko su Jurak i Barišić te da se Fimi Medija mora angažirati.

- Govorio sam što sam govorio, a piše što piše, imao sam dojam, ali nisam znao. Svoj iskaz nisam pročitao - rekao je svjedok i dodao:

- Nisam se protivio angažmanu Fimi Medije. Smetalo me ako je nešto išlo na silu, a imao sam dojam da je Fimi Media angažirana na silu, no nisam se usprotivio jer nisam bio nadležan za to.

Opet su mu predočili iskaz u kojem kaže da je osjećao nelagodu, da je bio ogorčen, ali se bojao  usprotiviti da to ne đođe do Barišića i Sanadera jer bi možda ostao bez posla. U iskazu je rekao i kako je atmosfera bila takva da je to u interesu HDZ-a, a tome se nije moglo usprotiviti. 

Svjedok u iskazu: Sanader je tražio da angažiramo Fimi Mediju

Lovrinčević se na sudu nije mogao sjetiti sastanka iz 2007. niti zašto je tamo bio niti na čiji poziv. Rekao je samo kako se sjeća da su tamo bili i gospođa iz Lutrije  te gospodin iz Plinacroa. Rekao je da je sastanak kratko trajao.

U iskazu je rekao kako je sastanak vodio Sanader te da su na njemu bili i Barišić i Maček. 

- Sanader je u uvodu rekao da zbog izbora treba paziti na rokove, a pri kraju da se jave Barišiću ako imaju kakve potrebe za marketinškim oglašavanjem te da to rade preko Fimi Medije, rekao je u istrazi Lovrinčević.No na sudu je danas tvrdio kako Sanader nije spomenuo Fimi Mediju. Tužiteljica mu je onda pokazala iskaz i pitala ga da li je to njegov iskaz i njegov potpis. 

- Da je, ali mi tada nije palo napamet čitati iskaz, djelovalo mi je bezobrazno čitati od riječi do riječi iako inače ne potpisujem dokumente bez čitanja - rekao je svjedok.

Rekao je i kako zaključke sa spomenutog sastanka nije nikome prenio. Na sastanku je bilo 15-ak ljudi, šefova javnih tvrtki kojima je nadređeni bio predsjednik Vlade. kaže svjedok.. 

Objasnio je i zašto je u iskazu spomenuo Fimi Mediju, a zašto je danas rekao kako tu tvrtku tada nitko nije spomenuo.

- Znao sam da je bila riječ o Fimi Mediji pa mi je bilo tako jednostavnije za reći - rekao je svjedok. Rekao je kako ni Sanadera ni Barišića nije poznavao osobno, čak ni u tragovima.

- No kada radite neki posao pratite okolinu i dobivate svoj dojam - rekao je Lovrinčević. 

Svjedočenje Josipa Protege 

U ponedjeljak  je svjedočio Josip Protega,  bivši šef Hrvatske poštanske banke, koji je rekao da je od 2006. do 2009. godine HPB sklopio s Fimi medijom nekoliko poslova u vrijednosti od pet do šest milijuna kuna i to na preporuku Mladena Barišića, tadašnjeg državnog tajnika u Ministarstvu financija i ravnatelja Carinske uprave.  No, on je napomenuo kako s bivšim premijerom nikada nije razgovarao o Fimi mediji, čime je izravno pobio tvrdnje Mladena Barišića iz istrage.

Podsjetimo, optužbe da su preko marketinške agencije Fimi medije izvukli oko 70 milijuna kuna priznali su Mladen Barišić, Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije, te Branka Pavošević, bivša HDZ-ova blagajnica. Ostali optuženici, Ivo Sanader, Ratko Maček i HDZ tvrde da za nezakonitosti nisu znali.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.