Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Imaju do srijede: Sanaderova majka i punac prisilno na sud

None Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL 4

Punac Ive Sanadera nije se pojavio u ponedjeljak na sudu. Opravdao se bolešću. Trebao je svjedočiti u slučaju Fimi media. Ovo je već drugi put da nije svjedočio

Na zagrebačkom Županijskom sudu zbog zdravstvenih razloga u ponedjeljak se nije pojavio Ivo Šarić, punac Ive Sanadera u slučaju Fimi media. Trebao je govoriti o porijeklu imovine Sanaderovih.

Sudsko-medicinski vještak Dušan Zečević rekao je kako je iz liječničke dokumentacije vidljivo da se Šarić liječio od urosepse i miokardiopatije te mu je stoga ugrađen pacemaker. Iz liječničke potvrde 21. studenog 2013. vidljiva je kronična bolest, ali se ne navodi kakvo je trenutačno stanje. 

- S obzirom na činjenicu da unatrag četiri godine ne postoji nikakva dokumentacija teško je reći kakva je to bolest srca, ali da se stanje pogoršalo vjerojatno bi tražio pomoć - rekao je Zečević. 

Na pitanje bi li Šarić zbog bolesti mogao na sud, vještak je rekao kako ljudi koji imaju istu bolest mogu hodati i kretati se ako im je stanje stabilizirano. 

- U liječničkoj dokumentacija navodi se i demencija, ali bi se o tome trebao očitovati vještak-forenzičar - dodao je Zečević. 

Rekao je i kako Šarić živi u Splitu, a liječnik koji je potpisao dokumentaciju je u Zagrebu, te je s medicinskog stajališta "pogrešno davati nalaze o pacijentu kojeg niste pregledali". 

Sutkinja: Sud ne prihvaća ovu lakrdiju od potvrde

Ivo Sanader je rekao kako njegov punac, koji ima 83 godine, ima problema sa zdravljem. Njegova majka Iva Sanader (89) praktički i ne izlazi iz kuće.

- Sud ne prihvaća dokumentaciju i ovu lakrdiju od potvrde - rekla je predsjednica sudskog vijeća i naložila da do srijede dostave recentnu medicinsku dokumentaciju za punca Ivu Šarića i Sanaderovu majku Ivu. Dokumentaciju bi trebala dostaviti Mateja Kolovrat, oponumoćenica osoba s privremenim mjerama. 

- Ako ne dostave potvrdu do srijede, dovest će ih policija - rekla je sutkinja Ivana Čalić. 

Prije godinu i pol odbio je svjedočiti

Šarić je prije godinu i pol odbio svjedočiti protiv Sanadera u istom postupku, zbog rodbinske veze. 

- Ne želim svjedočiti i eventualno ako sam nešto rekao, neka se sve ukine - rekao je tada Šarić. Iz spisa su potom kao dokazi izdvojeni iskazi Šarićevih USKOK-u u kojima su u istrazi teretili zeta.

Istražitelji sumnjaju da je Sanader Šarića koristio za prikrivanje nezakonitosti, a naknadno je vještačenje pokazalo da su neki njegovi potpisi na austrijskim štednim knjižicama krivotvoreni. 

Komentari (74)
  • Mora da je USKOK vrhunski odradio posao kad im je za dokazivanje porijekla imovine potrebno svjedočenje punca! Mislim da bi ovo bolje odradila i pripremila grupica srednjoškolaca ili brucoša s Pravnog fakulteta...

    25. 11. 2013,   09:23
  • Sutkinjo Šarić ajd skrati postupak i smanji troškove poreznih obveznika. Jednostavno presudi na osnovu nesrazmjera prihoda i imovine koju Sanader posjeduje...

    25. 11. 2013,   09:35
  • stari je u jednoj zjavi medijima rekao da je njegov zet obični "pizdun", što god to znaćilo. a nije bio kad je stari uživao lovu daleko veću od mirovine iz škvera!

    25. 11. 2013,   08:08