Obavijesti

News

Komentari 99

"Za Fimi mediju sam prvi put čula kad je to izašlo u medije"

"Za Fimi mediju sam prvi put čula kad je to izašlo u medije"
7

Prema istražnim iskazima optuženih koji su priznali krivnju, Bianca Matković je bila među HDZ-ovim dužnosnicima koji su primali naknade iz tzv. crnog fonda stranke

VIDEO

Prije početka ispitivanja Biance Matković na Županijskom sudu u Zagrebu u ponedjeljak, odvjetnik Ive Sanadera, Čedo Prodanović, zatražio je da priloži u spis odluku Predsjedništva HDZ-a od 12.5. 2008. godine vezano uz financijsko materijalna pitanja. Kaže kako su za dokument saznali nedavno i predlaže da se pročita prije nego krene ispitivanje. Uskok se tome protivio, jer smatraju budući je Sanader potpisnik dokumenta, da su oni za njega znali od početka, ali su ga tek sada pribavili i pitaju se zašto ga nisu priložili na pripravnom ročištu. 

Na to je Prodanović rekao da je Sanader u sedam godina potpisao tisuće dokumenata i da ne može znati za svaki kojeg je potpisao. Za njega su doznali nedavno, od jednog člana HDZ-a koji mu je to i dostavio. Sudsko vijeće se povuklo na vijećanje, nakon kojeg su objavili kako su prihvatili dokument. 

Bianca Matković je sjela na klupu za svjedoke nakon toga te je rekla kako je od 2003. do 2009. godine sudjelovala u radu Predsjedništva HDZ-a. Kaže kako je do 2008. godine bila neformalna članica, a 2008. formalna članica Predsjedništva.

- Glavni tajnik nas je izvještavao o završnom računu stranke. Rekao je da je u skladu sa zakonom HDZ napravio završni račun, koji je prošao reviziju. U okviru priprema izbornik kampanja Predsjedništvo je govorilo kojim iznosom raspolaže, ali nisu govorili o pojedinostima koje će pjevače angažirati i za koji iznos - kazala je Matković. Istaknula je kako su oni svi upućivani u Tajništvo HDZ-a. Objasnila je da je Središnjica stranke ustrojena da postoje glavni tajnik, tj. glavni operativac, koji ima i svog zamjenika, a pod njim su bili rizničar i računovotkinja. Matković je rekla kako svakodnevna operativa, tj. plaćanje računa stranke i ostalo su vodile računovotkinje. Prvo Pavošević i kasnije Glavaš, a njihov šef je bio glavni tajnik. 

"Neke gospođe iz Vlade su dobivale naknadu za svoj rad"

Matković je rekla kako zna da je u glavnom tajništvu donesena odluka o nabavi radne odjeće, kao sukladno Zakonu o radu. Dodaje kako su nabavljali odjeću i za tajnice te za konobrice u kafiću. Nju je o tome obavijestila Pavošević. Ističe kako je i glavni tajnik odlučio da se proširi popis ljudi koji dobivaju tu odjeću. Matković misli da se plaćalo sa žiro računa stranke, jer bi račun uvijek poslali u Središnjicu HDZ-a. Na pitanje zna li da se nekim ljudima isplaćivala novčana naknada, rekla je da zna. Kaže kako su neke gospođe iz Vlade preuzimale naknadu za svoj rad. To je objasnila kao kad je HDZ 2003. godine dobio izbore, u tajništvo Vlade otišlo je nekoliko gospođa, tajnica koje su radile u stranci. Dodaje kako su te gospođe u Vladi sa prekovremenim satima dobivale manje nego što su imale u stranci, a nakon posla su na njezin zahtjev išle raditi u stranku, jer kaže da djevojke koje su ih zamijenile nisu dobro radile svoj posao. One su je pitale "Šefice hoće li nam to biti plaćeno". 

Matković je to pitala Sanadera, koji je rekao da se slaže i da pita tajnika o svemu. Bianca Matković je rekla kako ne zna da li su te gospođe imale kakav reguliran odnos s HDZ-om, jer je to vodio tajnik. Ne sumnja kako je to bilo iz redovnih prihoda. Rekli su joj da odlaze u stranku kod gospođe Pavošević, koja im daje naknadu. Za to su potpisivale isplatnice, ali Matković ne zna kako je to računovodstvo skrojilo.

Matković: Tih 16.000 kuna nije bilo za mene

Jeste li vi osobno preuzimali gotovinske isplate od Pavošević, pitao ju je Uskok. Rekla je kako je bilo gotovinskih isplata, ali se ne radi o isplati naknada njoj osobno, već o akontaciji za troškove pripreme kampanje, mini sabora i slično. Objasnila je kako nisu uzimali dnevnice ni otvarali putne naloge, već su dobivali mjesečne paušale koje su pravdali računima, koje su slali Pavošević. Predočili su na sudu isplatnicu iz 2009. godine, na kojoj stoji "16.000 kuna, naknada Matković". Ona je na to rekla kako je njen potpis na dokumentu, ali nije riječ o naknadi za nju, već za troškove zajednice žena, čija je ona postala predsjednica u rujnu 2008. godine. 

Tužitelji su Matković predočili isplatnicu na oko 200 eura na kojoj piše "plaća". Ona kaže da to nije njezin potpis te da sasvim sigurno nikad ne bi potpisala nešto, gdje je krivo napisano njezino ime. Pojasnila je kako na papiru "Bjanka", a njeno ime se piše "Bianca". Pitali su je i za popis iz knjige na kojem je pisalo koliko se kome isplaćuje mjesečno. Matković je ponovila da je to bio mjesečni paušal za njezine troškove, jer je zaboravila napomenuti da  je od 2003. do 2009. bila zamjenica direktora Središnjeg izbornog stožera te je bila uključena u sve izborne kampanje.

"S Thompsonom nisam bila u kontaktu"

Odvjetnik Budin ju je pitao da li je ikad razgovarala s Thompsonom, a ona je rekla da nikad nije bila s njim u kontaktu, jer nije bilo govora o tome da bi on nastupao niti da ne bi nastupao za HDZ. Dodaje kako ga u stranci nikada nisu razmatrali za angažman. Na pitanje kako su bili plaćeni pjevači rekla je da ne zna, jer su svi pjevači bili u glavnom tajništvu i pretpostavlja da je sve detalje s njima dogovorio glavni tajnik. Matković je rekla kako ne zna je li Predsjedništvo znalo za nabavu radne odjeće, a pretpostavlja da je, jer je to isplaćivano iz redovnih prihoda.

Budin je pitao jesu li u izvješću koje je bilo dostupno na internetu bili naznačeni i troškovi cateringa. Ona je rekla da ne zna, jer financijsko izvješće nije gledala stavku po stavku, jer to ni nije bio njen posao, pa ne zna je li catering bio naveden.

Ako su bile duge sjednice Predsjedništva, npr. od 13 do 19 sati, članovi su bili gladni te su tražili da ih nahranimo. Prvo su im tajnice radile sendviče, a oni su kasnije od Sanadera tražili da se to nekako drugačije riješi, rekla je Matković. Budući da ona nije naručivala catering, ne zna odakle se naručivalo ni koliko je to koštalo. Bianca Matković je na kraju saslušanja rekla kako je za Fimi mediju prvi put čula kad se o tome počelo pisati u medijima te ne zna da su išta radili za HDZ. 

Sutra na Županijskom sudu u Zagrebu svjedoči Marica Glavaš, koja je zamijenila Branku Pavošević na mjestu blagajnice HDZ-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu