Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Finci će predložiti povećanje uplata u novi proračun EU-a

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sadašnji proračun za razdoblje od 2014. do 2020. za 28 članica, uključujući Veliku Britaniju, na razini je jedan posto bruto nacionalnog dohotka (BND) ili između 130 do 150 milijarda eura godišnje

Finska, koja trenutno predsjeda EU-om, predložit će da novi sedmogodišnji proračun EU-a koji počinje 2021. iznosi 1.07 do 1.08 posto ukupnog bruto nacionalnog dohotka zemalja članica, rekla su Reutersu tri diplomatska izvora.

Sadašnji proračun za razdoblje od 2014. do 2020. za 28 članica, uključujući Veliku Britaniju, na razini je jedan posto bruto nacionalnog dohotka (BND) ili između 130 do 150 milijarda eura godišnje.

Ako se isključi Britanija, koja bi trebala izaći iz EU-a, diže se na 1.13 posto BND-a ostalih 27 članica.

Finska će svoj prijedlog uskoro iznijeti članicama, a nacionalni čelnici bi o njemu trebali raspraviti na posljednjem ovogodišnjem samitu 12. i 13. prosinca.

Europska komisija već je predložila da proračun od 2021. do 2027. bude 1.11 posto BND-a 27 članica.

Višegodišnji financijski okvir je ključan dokument EU-a i dogovor o tome uvijek se teško postizao.

S jedne strane su zemlje neto-platitetljice, one koje više uplaćuju nego što dobivaju iz europskog proračuna, a s druge neto-korisnice kojima sredstva iz europskog proračuna pomažu u približavanju razvijenijim članicama. Prve redovito traže manji proračun, a druge veći.

Nizozemska, Njemačka i nordijske zemlje zemlje traže da se izdvajanja u proračun smanje na jedan posto BDP-a, a Europski parlament traži povećanje na potpuno nerealnih 1.3 posto.

U novom sedmogodišnjem proračunu trebat će se naći rješenje za, s jedne strane, rupu na prihodovnoj strani zbog odlaska Velike Britanije, a s druge naći dodatna sredstva za financiranje novih prioriteta poput zaštite granice, istraživanja i razvoja, migracija i obrambene politike. 

Komisija je, da bi doskočila tom problemu, predložila kresanje nekih tradicionalnih politika poput kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike, na koje otpada više od dvije trećine europskog proračuna i povećanje izdvajanja zemalja članica za europski proračun na 1.11 posto BND-a.

 

Komentari (1)
  • Mogu Finci zahtijevati kolko hocu kad su puni ko brod kad cijelu Europu pljackaju preko eurojackpota

    28. 11. 2019,   22:14