Obavijesti

News

Fond: 'Ne financiramo kuće na hridima, popis je informativan'

Fond: 'Ne financiramo kuće na hridima, popis je informativan'
1

Fond za zaštitu okoliša reagirao je na naš tekst 'Apsurd: Imate kuće na hrid? Država će financirati obnovu', o objavi popisa otoka na kojima se sufinancirala obnova obiteljskih kuća. Reagiranje prenosimo u cijelosti:

VIDEO

"U uvodnom dijelu teksta navedeno je kako je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao natječaj u kojem se s 80 posto sredstava sufinancira energetska obnova obiteljskih kuća na prvoj kategoriji otoka. Ovim se implicira da je u tijeku natječaj na koji se građani mogu sada javljati i ostvariti pravo na subvencije, što nije točno iz razloga što Fond trenutno NEMA otvornih javnih poziva za sufinanciranje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. 

Zadnji javni poziv za tu namjenu bio je objavljen 2015. godine i na njega su se mogli prijaviti građani s područja CIJELE HRVATSKE uključujući i stanovnike otoka, pod uvjetom da su zadovoljavali propisane natječajne uvjete. Temeljem istog je sufinancirana energetska obnova oko 9300 obiteljskih kuća u Hrvatskoj.

Prema tom javnom pozivu iz 2015. godine postotak sufinanciranja je bio do 40%,60% ili 80% te je ovisio o statusu pojedine jedinice lokalne samouprave na kojoj se nalazila kuća. Ti postoci sufinanciranja određeni su Pravilnikom o uvjetima i načinu dodjeljivanja sredstava te kriterijima i mjerilima za ocjenjivanje zahtjeva za dodjeljivanje sredstava Fonda. Sukladno spomenutom Pravilniku, Fond je tada na temelju relevantnih pravnih propisa građanima financirao do 80% za prvu skupinu otoka, odnosno do 60%  drugoj skupini otoka od ukupno opravdanih ulaganja u energetsku obnovu obiteljskih kuća. Uz natječajnu dokumentaciju je, naravno, bio objavljen i popis SVIH lokalnih jedinica u Hrvatskoj, sa pripadajućim statusom, kako bi postotak sufinanciranja bio nedvojben i javan. U tom dokumentu su se, naravno, nalazili i otoci, te je njihov popis u cijelosti preuzet iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otocima http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2006_03_33_862.html. 

Ističemo, kako se u definiranju kriterija sufinanciranja, stručne službe Fond moraju voditi postojećim pravnim regulativama te niti smijemo, a niti je u našoj nadležnosti da mijenjamo članke ili „reduciramo“ popise koji su sastavni dijelovi važećih zakona. 

Popis otoka koji je objavljen uz javni poziv bio je isključivo informativnog karaktera i sasvim je jasno da intencija Fonda nije bila energetska obnova nepostojećih kuća na hridima. Naglašavamo kako je program energetske obnove obiteljskih kuća donesen na temelju stručnih podloga i EU direktiva te je istim uređen program poticanja, koji je trebao omogućiti postizanje i praćenje energetskih ušteda u neposrednoj potrošnji energije." 

 

To je osigurano nizom uvjeta koje su prijavitelji trebali zadovoljiti prilikom prijave na taj javni poziv, između kojih je bio i uvjet da dostave akt legalnosti, vlasnički list te da imaju prebivalište u kući koju prijavljuju za energetsku obnovu, odnosno da dokažu da u njoj žive i troše energiju. Na ovaj način su eliminirani svi komercijalni projekti ili projekti koji ne bi imali značaj na smanjenje svakodnevne potrošnje energije, a pogotovo projekti „nepostojećih“ kuća koji se spominju u tekstu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...