Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Roditelji, zbog čega lažete i radite štetu vlastitoj djeci?

None Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Mnogo puta rekli ste da je bio bolestan, opravdali njegove izostanke i rekli da ste morali na obiteljsko okupljanje negdje na selu... Činite li tako dobro svojoj djeci?

Mnogi profesori znaju taj izraz lica.  Pogled tate usmjeren u pod i nelagodno vrti palčeve dok objašnjava da je mali imao virozu, gadno je kašljao i da će donijeti ispričnicu liječnika. Sigurno dolazi u ponedjeljak odgovarati usmeno za taj ispit.

 Majka, pak, samouvjereno gleda profesora u oči i kaže: Da, bila je bolesna, znate to su neki ženski problemi... Bolje me nemojte ništa pitati. Znate to su te godine... 

Često profesori imaju ovakve situacije u kojima izbjegavajući lošu ocjenu ili test u dogovoru sa svojom djecom roditelji gledaju profesore u oči i lažu. Znaju to profesori dobro... Znaju to i djeca. 

Šalju li time poruku da se trud ne isplati i da se ne treba biti odgovoran prema svojim obvezama. Kako će to kasnije utjecati na ponašanje djeteta i socijalizaciju. 

Može li se to kasnije loše odraziti i na gospodarstvo ako djecu ne učimo odgovornosti i da priznaju svoje greške, nego da se mogu izvlačiti? 

Pa što ako padne razred? Je li to najgore što mu se može dogoditi u životu? 

Nije li bolje priznati da postoji problem i pokušati ga sustavno riješiti...

Komentari (3)
  • Ja ne lažem...al mi se to obilo u glavu, jer moje dijete je bilo "ovakvo i onakvo" a neka druga djeca za koje su roditelji uredno lagali-najbolje...

    6. 11. 2014,   17:56
  • Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

    6. 11. 2014,   15:50
  • Ja iz svog iskustva znam da to nema nikakve veze koliko će čovjek kad odraste biti pametan, odgovoran ili uspjesan. Propustio sam dobar dio sati i dana kako u osnovnoj tako i u srednjoj školi i ništa mi ne fali.Završio sam fakultet, radim u inozemstvu imam plaću koju u hrvatskoj malo tko može za radit i uopće ne vidim problem što djeca nekad izostaju iz škole iako nisu bolesni. Sve ovisi o djetetu samome a jedan mali dio o roditeljima.

    7. 11. 2014,   12:05