Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Podignite optužne prijedloge protiv banaka na sudovima'

None Foto: Petar Glebov/PIXSELL 2

Time bi, smatra Udruga Franak, prisilili banke da počnu raditi zakonito. Tvrde da je Ministarstvo povuklo svoje tumačenje presude i tako stalo na stranu dužnika

Udruga Franak je na konferenciji za novinare objavila dopis koji je Ministarstvo financija uputilo bankama , a kojim je stalo na stranu dužnika i povuklo  tumačenje iz siječnja prema kojemu banke mogu samostalno, bez dogovora s klijentima, određivati parametre za promjenjive kamate u starim kreditima.

Udruga Franak predstavit će skup predložaka za svoje članove koji će ih moći iskoristiti kako bi od banaka zatražili povrat preplaćenih kamata te predložak optužnih prijedloga kojim će svaki dužnik moći prijaviti svoju banku nadležnom prekršajnom sudu.

Pozivaju sve takve dužnike da pošalju optužne prijedloge nadležnim sudovima, kako bi prisilili banke da počnu raditi zakonito i s dužnicima ugovore fiksni dio kamate.

Udruga Franak pozvat će dužnike da pojedinačno prijave banke.

Udruga napominje da optužni prijedlog nema nikakve veze s privatnom tužbom koju dužnici možda namjeravaju podignuti te da je besplatan i za to nije potreban odvjetnik . Dodaju da su banke na temelju nezakonitog povećanja kamata dužnicima nezakonito zaračunale fiksne kamate, za što im po svakom ugovoru prijete kazne od 80.000 do 200.000 kuna.

B anke bi to navodno moglo stajati osam milijardi kuna.

Rađenović: Bankama smo poslali pismo pojašnjenja

Pomoćnik ministra financija Igor Rađenović kazao je kako Ministarstvo ''nije povuklo nikakvo svoje tumačenje'' te da je bankama poslano pismo koje dodatno pojašnjava taj problem.

Komentari (19)
  • Banke su legalni pljačkaši. Tužite ih i oderite do zadnje kune, da im nikad više ne padne na pamet raditi od naših ljudi siromake i beskućnike!

    9. 10. 2014,   13:01
  • vlada i je krivac,to što su oni dopustili da strani vlasnici banaka rade u našoj zemlji to nema nigdje,a ni jedna od tih banaka to nije i ne pada im na pamet napraviti u svojoj matčnoj zemlji,hrač,pljuc.

    9. 10. 2014,   11:19
  • država mora odigrati svoje i stati na kraj tim bezobraznim bankama!! bankama za koje smo dali milijarde kuna da bi ih onda prodali....

    9. 10. 2014,   11:19