Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Francuska policija je tjerala učenike da kleče u redovima

None Foto: Magdalena Rendulic

Srednjoškolci su ovaj tjedan blokirali pristup desecima srednjih škola širom zemlje prosvjedujući protiv reformi obrazovanja, u trenutku dok zemlju potresaju prosvjedi zbog visokih troškova života

Francuska vlada u petak je branila strogo postupanje francuske interventne policije koja je prisilila nekoliko desetaka pritvorenih srednjoškolaca da kleče u redovima s rukama iza glave ili u lisicama nakon što su sudjelovali na nasilnim prosvjedima zapadno od Pariza.

Srednjoškolci su ovaj tjedan blokirali pristup desecima srednjih škola širom zemlje prosvjedujući protiv reformi obrazovanja, u trenutku dok zemlju potresaju prosvjedi zbog visokih troškova života, a novi se očekuju u subotu.

Video snimke i fotografije učenika iz dviju srednjih škola u Val Fourreu, siromašnoj četvrti kod naselja Mantes-La-Jolie, 60 kilometara zapadno od Pariza, raširile su se na društvenim medijima kasno u četvrtak izazvavši ogorčenje javnosti.

Demonstrators set car on fire in Paris ŽIVOT NA RUBU SIROMAŠTVA Svi na barikade: Pobuna žutih prsluka početak je revolucije

- Zadnjih nekoliko dana, učenicima se pridružilo oko 100 mladih naoružanih palicama i molotovljevim koktelima odlučnih da se sukobe s policijom - rekao je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner novinarima.

Castaner je rekao da su u području oko dviju škola bile zapaljene cestovne blokade, da su na vozače bili bacani razni predmeti i da su obližnje kuće bile opljačkane.

A protester is seen next to a burning barricade during a "Yellow vest" protests against higher fuel prices, on the Champs-Elysees in Paris OBJAVIO MACRON Veliki prosvjedi: Francuska odustala od poreza na gorivo

- Snage sigurnosti umiješale su se u tom kontekstu - rekao je.

U incidentu u Val Fourreu po francuskim medijima nitko od učenika nije bio ozlijeđen.

Ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer kazao je da su snimke "šokantne", ali i naglasio da nasilje koje potresa zemlja zadnjih tjedana opravdava strogo postupanje policije.

Komentari (17)
  • Zato nasi besplatno maltretiraju profe, starce i vrsnjake.

    7. 12. 2018,   17:14
  • Što tako ne postupaju s migrantima....e nemaju m..a

    7. 12. 2018,   17:45
  • Francuska definitivno u sljedecem periodu ulazi u fazu gradjanskog rata sto vjerujem da ce povuci jos neke zemlje EU

    7. 12. 2018,   19:28