Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Francuska Renaultu: Kolike ste naknade isplatili direktorima?

None Foto: Vincent Kessler

Sindikat CGT izrazio zabrinutost zbog isplata naknada pojedinim visokim čelnicima kompanije putem nizozemske holding kompanije Renaulta i Nissana (RNBV), tražeći viši stupanj transparentnosti

Francuska vlada zatražila je od Renaulta više pojedinosti o naknadama koje je isplatio direktorima preko nizozemskog holdinga u suvlasništvu s japanskim Nissanom, izjavio je u nedjelju ministar financija Bruno Le Maire.

Ministar Le Maire uputio je taj zahtjev nakon što je sindikat CGT izrazio zabrinutost zbog isplata naknada pojedinim visokim čelnicima kompanije putem nizozemske holding kompanije Renaulta i Nissana (RNBV), tražeći viši stupanj transparentnosti u tom proizvođaču automobila.

Francuska država najveći je dioničar Renaulta.

Korporativno upravljanje u savezu Nissana i Renaulta našlo se pod povećalom nakon što su japanske vlasti sredinom studenoga uhitile predsjednika uprave Nissana Carlosa Ghosna zbog sumnje da nije objavljivao točne podatke o primanjima u Nissanu.

Afera Ghosn uzdrmala je autoindustriju, opteretivši Nissanove veze s Renaultom ali i diplomatske odnose Japana i Francuske.

Le Maire je za televiziju CNews u nedjelju izjavio da je vlada pisala vodstvu Renaulta "sa zahtjevom da im dostavi sve pojedinosti potrebne za potpunu transparentnost isplata tih naknada".

"Želim znati kome su isplaćene, jesu li objavljene u službenim dokumentima a time i je li... uprava Renaulta toga bila svjesna", dodao je ministar.

Glasnogovornik Renaulta nije odmah odgovorio na pozive niti na poruke u kojima se tražio komentar informacije o zahtjevu Pariza.

Reuters je u prosincu izvijestio da su čelnici Nissana i Renaulta minimalno u dva navrata analizirali pravne mogućnosti isplate naknada Ghosnu putem nizozemskog holdinga i drugih zajedničkih tvrtki koje nisu objavljene u u službenim dokumentima.

Provjere su na kraju obustavljene ali je Nissan nakon Ghosnova uhićenja u povjerenju izvijestio Renault da su odlučili proširiti internu istragu i na zajedničku tvrtku u Nizozemskoj.

Komentiraj, znaš da želiš!