Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Francuski džihadist je planirao napasti Eiffelov toranj i Louvre

None Foto: REUTERS

Mladi mesar iznio je detaljan plan terorističkih aktivnosti u Francuskoj. Policija je našla transkripte razgovora koje je vodio s članom Al-Qaide u islamskom Magrebu

Eiffelov toranj i muzej Louvre bili su među metama francuskog džihadista, 29-godišnjeg mesara alžirskog podrijetla Alija M., prenosi France 24. Plan je otkriven u transkriptima razgovora koje je Ali M. preko interneta vodio s višim članom Al-Qaide u islamskom Magrebu (AQIM).

Dvojac je komunicirao godinu dana, a poruke su dešifrirane nakon što su mesara, oca dvoje djece iz južne regije Vaucluse, uhitili francuski obavještajci u srpnju prošle godine. Dokumenti otkrivaju da je Ali M. u travnju 2013. godine zamoljen da prijedloge za buduće džihadističke aktivnosti u Francuskoj. Idućeg dana poslao je poduži e-mail u kojem je detaljno iznio svoj plan.

"Mete bi trebali biti prosječni francuski građani iz siromašnijih slojeva koji se okupljaju na manjim mjestima kao što su barovi i noćni klubovi", napisao je između ostalog. Kao moguće mete predložio je kulturne spomenike kao što su Eiffelov toranj i Louvre u centru Pariza, no naglasio je da treba izbjegavati trgovačke centre kako među metama ne bi bili i francuski muslimani.

Mesar je već gotovo godinu dana u pritvoru. Francuska obavještajna služba DGSI tvrdi da je Ali M. fanatik, no njegov odvjetnik Daphne Pugliesi opisao ga je kao slabog mladića kojeg su AQIM-ovci lako indoktrinirali.

- Uhićenje je za njega bilo olakšanje - rekao je.

Komentari (16)
  • I ja sam planiral bubnut kladaru da otfuram ženu i djecu na more,al jbg spljuskala me dijelatnica PSK brkata ženturača psmt agresivnu aj bok

    10. 7. 2014,   09:36
  • Mustafa silazi s tornja, znamo da si ti taj

    11. 7. 2014,   10:01
  • Treba malo nekih bombastičnih novosti da se ljudi zabave kruha i igara

    10. 7. 2014,   16:28