Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Francuski predsjednik obećao pomoći Grčkoj u reformama

None Foto: Reuters 3

Tijekom dvodnevnog posjeta Grčkoj Francois Hollande je govorio u prijateljstvu Atene i Pariza. Podsjetio na hrabre odluke koje je donio premijer Alexis Tsiparas

Francuski predsjednik Francois Hollande koji je u petak navečer otputovao iz Atene pozdravio je u grčkom parlamentu privrženost grčkog premijera Alexisa Tsiprasa Europi i obećao da će pomoći Grčkoj u provođenju reformi potrebnih za izlazak iz krize. Tijekom dvodnevnog posjeta Hollande je govorio u prijateljstvu Atene i Pariza.

Dvojica čelnika potpisala su "deklaraciju o strateškom partnerstvu u budućnosti" čiji je cilj prije svega modernizacija grčke uprave. To partnerstvo tiče se i "gospodarskih razmjena", ulaganja, kao i suradnje na polju obrazovanja te sveučilišne suradnje. Francuska je također ponudila svoje znanje i iskustvo Grčkoj u njezinoj borbi protiv poreznih utaja.

- Francuska treba biti uz Grčku - rekao je francuski predsjednik u petak nakon razgovora s Ciprasom.

Po francuskom šefu države, "pitanje izlaska Grčke iz eurozone je iza nas" sve dok ta zemlje poštuje svoje obveze prema europskim partnerima. 

- Nemojmo više razgovarati o Grexitu - rekao je.

Hollande, treći francuski predsjednik koji je govorio pred grčkim parlamentom, nakon generala de Gaullea 1963. i NIcoalsa Sarkozyja 2008. On se tom prigodom založio za novu etapu u europskoj izgradnji. To je potrebni korak kako  bi se suprotstavilo onima "koji se žele povući, zabarikadirati, dignuti zidove", rekao je govoreći o izbjegličkoj krizi.

Hollande je podsjetio na hrabre odluke Grčke koje je donio Tsiparas i založio za ponovne pregovore o grčkom dugu.

Komentiraj, znaš da želiš!