Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Francuzi biraju predsjednika: Favorit je François Hollande

None Foto: AFP/PIXSELL 11

Aktualni šef države, Nicolas Sarkozy izlazi kao najnepopularniji predsjednik koji se natječe za još jedan mandat. Favorit je socijalist reformist François Hollande (57)

Čak deset kandidata natječe se za predsjednika Francuske u nedjelju te u drugome krugu 6. svibnja. Nicolas Sarkozy (57) bio je 2007. izabran za francuskog predsjednika s 53 posto glasova i obećanjem promjena politike svoje zemlje. Na ovim izborima izlazi kao najnepopularniji predsjednik koji se natječe za još jedan mandat.

Favorit je socijalist reformist François Hollande (57), koji želi postati "normalni" predsjednik po stilu vladanja. Vodio je vodeću stranku ljevice 11 godina i prikazuje se kao čovjek koji ulijeva povjerenje i okuplja ljude te kao kandidat "ozbiljne ljevice koja neće razočarati".

Marine Le Pen (43), prvi se put natječe za predsjednicu. Vodstvo Nacionalne fronte preuzela je iz ruku svoga oca Jean-Marie Le Pena, utemeljitelja te krajnje desne stranke. Želi ponoviti očev uspjeh koji je 2003. uspio ući u drugi krug predsjedničkih izbora.

Komentari (12)
  • nadan se da sarkozy odlazi,neznan kakav je hollande ali najbolje bi bilo da pobijedi onaj melechenon komunistički kandidat da malo protrese ovu trulu europu u socijaliste sumnjam zato što u svakoj državi ko se god tako predstavlja to su stranke krupnog kapitala i neoliberalnog sistema znači socijalističko im je samo paravan

    22. 4. 2012,   12:30
  • nadam se da će svoju aroganciju platiti mandatom i da ni jedna država neće dobiti takvog predsjednika

    22. 4. 2012,   09:06
  • Ova vijest mi je donekle uljepšala jutro i nadam se da favorit pobjeđuje!!

    22. 4. 2012,   09:26