Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Francuzi prosvjeduju jer žele zaustaviti mirovinske reforme

None Foto: čitatelj24sata

Francuski sindikati u utorak prometnim štrajkovima i masovnim prosvjedima pokušavaju prisiliti predsjednika Emmanuela Macrona da odbaci planirane mirovinske reforme prije božićnih blagdana

Pokret prosvjeda raširenih u cijeloj zemlji  zbog mirovinske reforme ulazi u drugi tjedan, no u utorak sindikati su udvostručili svoje napore, s tim da se očekuju veći poremećaji u prometu i veći prosvjedi.

Macron je rekao da želi pojednostaviti bizantski državni mirovinski sustav sa zamršenim dijelom posebnih povlastica za pojedine struke te iskoristiti poticaje da ljudi rade do 64. godine, umjesto sadašnje prosječne dobi umirovljenja 62 godine.

Od pariških 14 linija podzemne željeznice 8 ih je zatvoreno, a ostatak ima ograničen raspored, s iznimkom dvije linije na kojima voze  željeznice bez vozača.

Državni željeznički operator SNCF pozvao je putnike da ne dolaze na postaje u nadi da će putovati, s obzirom na to da je 80 posto vlakova izvan pogona u regiji oko Pariza na nekim postajama u protekla dva tjedna policija i zaštitari morali su zaustavljati putnike koji su pokušavali nasilu ukrcati u pretrpane vlakove.

- Putnici su umorni, naši zaposlenici koji ne štrajkaju su umorni, rekao je čelnik SNCF-a u pariškoj regiji Alan Krakovitch za TV BFM.

U utorak ujutro prometne kolone u pariškom području  duge su ukupno oko 300 kilometara, a zagušenost na cestama neuobičajeno je visoka.

Očekuje se da će kasnije tijekom dana središtem grada prosvjedovati stotine tisuća pristaša sindikata.

Komentiraj, znaš da želiš!