Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sarkozy je priznao poraz na izborima i čestitao Hollandeu

None Foto: AFP/Pixsell 11

Francuska ima novog predsjednika. Hollande je demokratski izabran i moramo to poštivati, rekao je Sarkozy i zaključio da je kao predsjednik davao sebe cijelog

Kao što su to predviđale ankete Francuzi su u drugom krugu izbora za predsjednika izabrali socijalista Francoisa Hollandea. Čim su se zatvorila birališta prvi neslužbeni rezultati išli su u korist Hollandea, za njega je glasalo oko 52 posto ljudi, dok je dosadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy dobio oko 48 posto glasova. Sarkozy je drugi predsjednik poražen nakon završetka prvog mandata.  

Odmah nakon objave neslužbenih rezultata Sarkozy je kazao kako je za takav ishod na izborima može kriviti samo sebe.

Dosadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy priznao je poraz kazavši u telefonskom razgovoru svom protukandidatu kako mu želi svu sreću. Svojim se pak pristašama zahvalio na podršci izjavivši kako je Francuska važnija od bilo kojeg pojedinca te kako je kao predsjednik davao sebe cijelog.

- Francuska ima novog predsjednika. Francois Hollande je demokratski izabran i moramo to poštivati - zaključio je Sarkozy.

- Svjestan sam časti koja mi je ukazana i zadaće koja me očekuje. Obećavam vam da ću služiti zemlji predano i primjerno, kao što zahtijeva ta dužnost - rekao je Hollande nakon proglašenja pobjede.

Guardian piše kako na ulicama Pariza pristaše Hollandea slave poraz Nicolasa Sarkozyja. Vlada prava euforija, a dio ljudi glasno viče 'Sarko u zatvor!'. Nepopularnom Sarkozyju Francuzi najviše zamjeraju rekordnu nezaposlenost te nedostatak inicijative i reformi, koje bi zemlju izvukle iz krize. 

Iako su birališta zatvorena u 19 sati, Francuska je zakonski zabranila objavu rezultata izlaznih anketa do 20 sati, što je, kao i u prvom krugu, poštivala velika većina svjetskih medija. Brojke koje su objavili mnogi mediji temelje se na prebrojavanju glasova s birališta.  

Odaziv na izbore je bio vrlo dobar. Procjenjuje se da je na birališta izašlo nešto više od 80 posto ljudi. To je više nego u prvom krugu prije dva tjedna.

Komentari (66)
  • Carla....vrijeme je za novog dečka.

    6. 5. 2012,   20:34
  • Čačiću naš dragi: evo šta se događa kada je političar nesposoban, bahat i samoljubiv poput tebe. Kako si krenuo ako samo poziciju izgubiš biti će dobro možda izgubiš i nešto više Čačiću. Pozdrav iz tvrtke Velebit, lova ti je sjela na račun ! :-)

    6. 5. 2012,   20:30
  • Ogroman odaziv birača,bravo za Francuze.Vrijeme će pokazati da li je to bio pravi izbor,jer nikada se ne zna kakav će se pokazati tijekom svog mandata.!

    6. 5. 2012,   20:27