Obavijesti

News

Komentari 68

Zlostavljao je curice? Franjevci traže istragu protiv svećenika

Zlostavljao je curice? Franjevci traže istragu protiv svećenika

Hercegovačka franjevačka provincija Blažene Djevice Marije priopćila je u subotu da je vlastima prijavila slučaj navodnog seksualnog zlostavljanja nekoliko maloljetnih štićenica doma za nezbrinutu djecu kod Čitluka

VIDEO

Portal Novosti objavio je da je u razdoblju od 2001. do 2014. nekoliko tada djevojčica, koje su bile smještene u ustanovu 'Obiteljski centar – Ivan Pavao II.' kod Čitluka namijenjenu djeci bez roditelja, teškog socijalnog statusa ili pak s posebnim potrebama posvjedočilo da su godinama bile žrtve fra Kornelija K. optužujući ga za pedofiliju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:22

- Dječaci ga nisu zanimali. Obilazio je krevete oko 23 sata. Za laku noć nas je dirao, zavlačio ruke pod pokrivač, dirajući intimne dijelove tijela. Nije sve zlostavljao. Imao je miljenice, one kojima je poklanjao najveću pozornost. Nije ga smetalo prisustvo više djevojčica. Samo je pazio da ga odrasli ne vide - opisala je stravične scene jedna od bivših štićenica koja je uvjerena da su o njegovom ponašanju znali svi odrasli.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Portal navodi i da je o tome upućeno anonimno pismo mostarsko-duvanjskoj biskupiji koja po vlastitim tvrdnjama nije bila nadležna za istragu te je slučaj proslijedila franjevačkoj provinciji u Mostaru koja pak navodi da nije bila nadležna za aktivnosti u dječjem domu. Prema portalu, o slučaju je bila obaviještena i Sveta Stolica.

Novosti navode da nitko od navedenih nije pritom obavijestio policiju, iako ih je zakon Bosne i Hercegovine obvezivao na takvo postupanje.

Svećenik je zlostavljao curice? 'Ležao je kraj nas, dirao nas...'
Svećenik je zlostavljao curice? 'Ležao je kraj nas, dirao nas...'

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranci provincijal fra Miljenko Šteko je naveo da je Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji najvažnije utvrđivanje istine u cijelome slučaju s kojim je povezan sada 83-godišnji fra Kornelije K., koji je zanijekao sve optužbe za pedofiliju. 

- Unatoč nijekanju optužbi i presumpciji nevinosti, zbog tvrdnji novinskih napisa, redovnički poglavar je, uz suglasnost Definitorija Provincije, sve prijavio civilnim vlastima za poduzimanjem zakonom propisanih radnji - navodi se u priopćenju. 

Provincijal fra Miljenko Šteko pojasnio je u priopćenju kako ta provincija nije vlasnik ni osnivač ustanove 'Obiteljskog centra – Ivan Pavao II.', te da nema uvida u djelatnosti i upravljanje.

Dodao je kako nijedan franjevac, uključujući fra Kornelija K., 'nema ni nalog ni odobrenje Provincije djelovati u toj civilnoj ustanovi'.

Prema portalu Novosti osnivači i upravitelji doma bile su sestre fratra Kordića.

- Provinciji je iznad i prije svega stalo do potpune istine. Stoga odbacuje svaku insinuaciju o prikrivanju bilo kakve dosadašnje optužbe, sukladno crkvenim propisima i važećem zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini - stoji u priopćenju.

Hercegovačka franjevačka provincija odobrila je fra Korneliju K. pokretanje tužbe za klevetu protiv portala Novosti koji je objavio priču te drugih medija koji su je prenijeli.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto