Obavijesti

News

Komentari 368

'Franjo je kralj, Slobo lažac, a Alija prevrtljiv, ima li tu mira?'

'Franjo je kralj, Slobo lažac, a Alija prevrtljiv, ima li tu mira?'
3

Prije točno 21 godinu u američkom Daytonu okončan je rat u BiH Tog je dana potpisan sporazum koji je Alija Izetbegović, tadašnji predsjednik BiH, opisao kao "gorku, ali korisnu pilulu"...

VIDEO

Prije točno 21 godinu u američkom Daytonu (Ohio) okončan je rat u Bosni i Hercegovini. Tog je dana potpisan sporazum koji je Alija Izetbegović, tadašnji predsjednik BiH, opisao kao "gorku, ali korisnu pilulu". 

- Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što je, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut - kazao je vidno potresen Izetbegović. 

U zračnoj bazi Wright-Patterson, 21. studenog 1995. godine, svoj su potpis na dokument stavili Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman nakon trotjednih pregovora. Kao glavni američki pregovarači bili su veleposlanik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Rat je završio, a BiH je podijeljena na dva dijela - Federaciju BiH (zajednicu Hrvata i Bošnjaka) koja zauzima 51 posto te Republiku Srpsku s 49 posto teritorija. Poseban status dobilo je Brčko koje postaje distrikt. 

Dodik želi van, Hrvati nezadovoljni...

I nakon 21 godinu sporazum koji je u Bosni i Hercegovini dokinuo smrt, ali nije vratio mir i dalje je predmet kontroverza. Još uvijek ne prestaje biti tema čestih rasprava i svađa bosanskohercegovačkih političara.

Situacija u BiH daleko je od dobre. Republika Srpska ponaša se kao država, njen lider Milorad Dodik ne krije da mu je cilj odcjepljenje i da mu je Sarajevo "kao Teheran". S druge strane, Hrvati su kao najmalobrojniji narod nezadovoljni svojim statusom u Federaciji BIH i često traže svoju teritorijalnu jedinicu.  

Dayton, uz sve svoje manjkavosti, BiH i dalje drži na okupu. Njegovo potpisivanje nije prošlo glatko stoga vam donosimo neke stvari koje o Daytonskom sporazum niste znali:

'Radovane, nemoj da ti pogine još 25.000 ljudi'

1. Momir Bulatović, nekadašnji crnogorski predsjednik, izjavio je jednom da je sve što je u Daytonu 1995. dogovoreno, na pregovaračkom stolu bilo još 1992. u Lisabonu. 

- Zašto to nije dogovoreno u Lisabonu? U Daytonu su se pitali samo Amerikanci, drugi su bili nebiti, rekao je Bulatović, a piše Blic.

REUTERS

2. Karadžić je bio nepopustljiv, govorio je da ne može potpisati sporazum kad mu je na ratištu poginulo 25.000 mladića. Bulatović mu je rekao "Radovane, nemoj da ti pogine još 25.000". 

3. Pregovori su trajali 20 dana, a između zaraćenih strana posredovali su diplomati koji su se nasamo sastajali s Tuđmanom, Miloševićem i Izetbegovićem.

'To na pregovorima su divlji ljudi'

4. Clinton je sporazum potpisao u Bijeloj kući nakon što mu je glavni akter pregovora Richard Holbrooke rekao: 'Ne želite biti blizu ovih ljudi danas, oni su divlji...'

5. Kad je Milošević Momčilu Krajišniku, predstavniku bosanskih Srba, predočio dogovoreno mapu, Krajišnik je pao u nesvijest.

6. Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević, trotjedne pregovore započete 1. studenoga 1995. u Daytonu počeli su u posve prijateljskom tonu, ali ubrzo je izgledalo da će se vratiti ratu. 

7. Trojica su se pregovarača družila i navečer, priređujući jedni za druge večere, pa je tako Milošević za svoju večeru izabrao morske delicije, od škampa do jastoga, koji su avionom dopremljeni iz Mainea u daytonsku zrakoplovnu bazu.

REUTERS/PXL

'Alija je stalno mijenjao stavove'

8. Američki diplomati u svojim su izvještajima Tuđmana nazivali kraljem, Milošević je bio lažac, a Izetbegović prevrtljiv.

- Bošnjaci stalno mijenjali svoje mišljenje. Bošnjaci neka vrsta prijatelja koji iskušavaju nečije strpljenje, Milošević je često otvoreno lagao oko trenutačnog stanja, ili je mijenjao svoje stavove nakon što smo mislili da smo neke stvari zaključili. Istodobno, Tuđman, on brzo postaje kralj Daytona - napisao je diplomat.

9. Hrvatski primjerak Daytonskog sporazuma uredno je smješten u pismohrani Ministarstva vanjskih poslova na Zrinjevcu. Srbija svoj primjerak također čuva u državnom arhivu.

daytonski sporazum

10. Američki Huffington posto Daytonski sporazum svrstao je u top 10 mirovnih sporazuma svih vremena.  Hvaljen je zato što je zaustavio sukob, mada nije uspio prevladati "duboke nacionalne podjele", navedeno je tekstu te dodano da danas BiH ima "slabu centralnu vladu, dok su njene političke komponente zadržale vlastite zastave, himne, kao i vlastitu verziju povijesti".
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 368
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca