Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Franjo u baraci: Dođe li milicija, smatramo da je HDZ osnovan...

None Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Osnivačka skupština HDZ-a održana je na današnji dan 1989. godine. Iako je bila zakazana u Panorami, zbog zabrane skupa održana na nejavnom mjestu u barakama NK Borac na Jarunu

POGLEDAJTE VIDEO:

Svečano obilježavanje 29. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice Reporter: Ivana Kovačić

Posted by 24sata Politiko on Sunday, 17 June 2018

Franjo Tuđman neko je vrijeme stranku mislio nazvati Hrvatski demokratski zbor, no enciklopedist, poliglot i jedan od inicijatora HDZ-a Tomislav Ladan odgovorio ga je od te ideje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Svečano obilježavanje 29. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice Reporter: Ivana Kovačić

Posted by 24sata Politiko on Sunday, 17 June 2018

- Franjo, riječ ‘zbor’ ima militaristički prizvuk, a, osim toga, pokret srpskog fašiste Dimitrija Ljotića zvao se Zbor, pa bi to loše odjeknulo u javnosti - rekao je.

Tuđman je uvažio Ladanovu primjedbu i tako je stranka, koju je skupina istomišljenika u klijeti Ante Ledića na Plešivici planirala osnovati čim se pojavi prva prigoda, nazvana Hrvatska demokratska zajednica.

Tomislav Ladan isticao je da je dr. Franjo Tuđman najpogodnija osoba da bude na čelu pokreta: prvo, zato što ga se kao partizanskoga generala ne može apostrofirati 'ustašom'; drugo, kao general JNA dobro poznaje prilike u vojsci i u društvu općenito; treće, zato što on kao osoba posjeduje zavidnu hrabrost potrebnu u ovim okolnostima, piše Juraj Kolarić.

Tuđman je HDZ osmislio kao široki pokret nacionalne pomirbe s tri sastavnice - Starčevićanskim pravaštvom, HSS-ovom ideologijom, i Titovim antifašizmom. sva ta širina nije zadovoljila dr. Dragana Lalića, koji je, kako piše u zapisniku s osnivačke sjednice, skup na Jarunu napustio u znak prosvjeda zbog toga što se povijesna stranka osniva “u katakombama”. Lalić je mislio da stranku treba osnovati na Dinamovu stadionu. Franjo Tuđman predložio je dva počasna predsjednika, partizanskog komesara, novinara i prevoditelja Šimu Balena te, kako je rekao, nestora hrvatske književnosti Petra Šegedina.

Milivoj Ugrinić, Biograđanin koji je na osnivačkoj skupštini HDZ-a 17. lipnja davne 1989. godine izabran za člana izvršnog odbora, progovorio je za 24sata prije četiri godine o tim danima.

Na samoj skupštini koja je održana na zagrebačkom Jarunu, u prostorijama tadašnjeg NK Borca, nije bio zato što se organizirala u tajnosti zbog prijetnji tadašnje milicije uhićenjima. Danas bizarno zvuči to što je HDZ između ostalih tijela osnovao i samoupravnu kontrolu, čiji je član bio Miroslav Kutle - koji je od pravomoćne zatvorske kazne pobjegao u BiH.

- To se odigralo u nekoliko sati. Bio sam u stalnom telefonskom kontaktu s Franjom Tuđmanom. Nije znao hoće li do osnivačke skupštine tog dana uopće doći. Sljedeći put kad smo se čuli kazao mi je: ‘Osnovan je HDZ!’ Fizički je bilo nemoguće da stignem na to, a nije uspio doći nitko iz Dalmacije. U prvoj rečenici zapisnika sa svečane sjednice Franjo Tuđman kaže da, ako dođe milicija, smatrat će se da je HDZ osnovan. Na osnivačkoj skupštini izabrali su me za člana izvršnog odbora. Predsjednik je bio Josip Manolić, zamjenik Neven Jurica, članovi smo bili ja, Branimir Glavaš, Perica Jurić, Milan Kovač, Ćiro Grubinić, Ivan Vekić i još jedan član kojega se ne mogu sjetiti, ali znam da sam bio jedan od nas devet - kaže Milivoj Ugrinić, koji je s HDZ-ovcima raskrstio nakon “Sanaderove sramotne dionice s tajnim službama i uhićenjima”.

- Javno sam kazao da nemam što raditi s takvim HDZ-om, ali sam izvorima uvijek ostao vjeran - prisjetio se Ugrinić.

Plenković: Neće uspjeti oni koji žele fragmentirati i destabilizirati HDZ

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je u nedjelju da HDZ vodi Hrvatsku u smjeru desnog centra, što je želio i prvi predsjednik Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franjo Tuđman, poručivši kako neće uspjeti oni koji žele fragmentirati i destabilizirati stranku.

- Smjer kojim vodimo Hrvatsku, vodimo ga u smislu političkog spektra, baš tamo gdje ga je želio predsjednik Franjo Tuđman. Želio ga je na desnom centru, na širokoj narodnjačkoj platformi koja ima i svoju demokršćansku dimenziju i nema nikakvih odstupanja od toga - istaknuo je Plenković na svečanosti obilježavanja 29. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice, 17. lipnja 1989., u prostorijama NK Jarun, u Zagrebu.

Stranačkim čelnicima, članovima i simpatizerima poručio je kako je tu važno da prepoznaju pokušaj onih koji bi htjeli doći na mjesto HDZ-a, te da stranku fragmentiraju i malo destabiliziraju.

- Ali u tome neće uspjeti - poručio je  Plenković.

Istaknuo je i da je HDZ velika stranka u kojoj ljudi imaju svoje stavove i svoja mišljenja, stranka koja se može nositi s određenim različitostima te voditi politiku koja je u interesu Hrvatske.

Podsjetivši na važne povijesne događaje od osnutka HDZ-a, Plenković je naglasio kako je prvi hrvatski predsjednik i predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman znao prepoznati i predvidjeti sve političke silnice te je u kratkom vremenu uspio stvoriti preduvjete za međunarodno priznanje Republike Hrvatske.

Istaknuo je kako danas mnogi zaboravljaju i da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina bio jedan od preduvjeta za međunarodno priznanje naše države.

- Danas na sceni djeluju mnogi akteri koji tih vremena niti se dobro sjećaju a očito ih dobro niti ne znaju niti su ih proučavali - ocijenio je premijer Plenković.

Idući tjedan na Vlade tri zakona koji će pomoći blokiranima te paket zakona o demografskoj revitalizaciji

Podsjetivši na uspjehe u posljednje dvije godine, Plenković je rekao kako Hrvatska danas više zarađuje nego troši, imamo dobre makroekonomske trendove što je poticaj za daljnju konsolidaciju javnih financija i daljnje poduzimanje strukturnih reformi.

Početkom rujna najavio je reformu mirovinskog sustava, poreznu reformu te daljnje reforme kako bi se olakšalo poslovanje svih poslovnih subjekata.

Premijer Plenković naglasio je i da će nastaviti s reformama u pravosuđu te je najavio da će idući tjedan na sjednici Vlade biti i tri zakona koji će pomoći blokiranim sugrađanima te paket zakona koji se odnose na demografsku revitalizaciju.

Hrvatska za demografsku i natalitetnu politiku daje 1,9 milijardi kuna

- Trenutno Hrvatska daje za demografsku i natalitetnu politiku 1,9 milijardi kuna. Više nego godišnje cijelom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Ministarstvu turizma i Ministarstvu graditeljstva zajedno - naglasio je.

Podsjetivši na vrijeme osnivanja HDZ-a, predsjednik Zajednice utemeljitelja "Dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica rekao je kako nitko ne može osporiti povijesnu ulogu HDZ-a.

Povijesna uloga HDZ-a u stvaranju hrvatske države

Kada to ne mogu, upozorio je, pokušavaju ih osporiti s tezama kako ovo više "nije taj HDZ" te da "ovo nije onaj HDZ koji je stvorio hrvatsku državu i koji je postigao najveće povijesne uspjehe za hrvatsku državu i hrvatski narod".

- Kažu da smo toliko široki da nemamo ideologije. Razmeću se svojim ocjenama o našoj vjerodostojnosti i našoj dosljednosti. Takvi moraju znati slijedeće. Kada staviš prst u more to je kao da si dotaknuo cijeli svijet. Kada postaneš dio HDZ-a, dotaknuo si sve pozitivne sastavnice hrvatskog nacionalnog bića u koji danas ne spadaju samo Ante Starčević, Stjepan Radić i suverenistički dio hrvatske ljevice nego i Tuđman i Šušak i Bobetko - i čitava plejada hrvatskih velikana, znanih i neznanih, koji su zaslužni da imamo hrvatsku državu - rekao je Kapulica.

Vladimir Šeks, jedan od osnivača HDZ-a, zahvalio je i čestitao svim "hrabrim i odlučnim ljudima i kojima su se ubrzo priključile i tisuće drugih", kojima, podsjetio je,  pripada zasluga i čast da su bili dio hrvatskog državotvornog i nacionalnog pokreta, koji je u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti uspio stvoriti demokratsku i nezavisnu hrvatsku državu -  Republiku Hrvatsku.

Istaknuo je kako je danas na sadašnjem vodstvu i članstvu HDZ-a nastaviti na oživotvorenju drugog djela sna - sna o pravednoj, uključivoj hrvatskoj državi na načelima solidarnosti, državi u kojoj će biti lijepo živjeti i za koju su se borili i ginuli njeni najbolji sinovi i kćeri.

Tema: History

Komentari (181)
  • Proklet bio današnji dan 89-ete ... Početak propadanja Hrvatske u temeljima, a do oporavka od štete koju je počinio hdz će proći još desetljeća ...

    17. 6. 2018,   17:11
  • Taj dan treba izbrisat iz povjesti kao i HDZ sa lica zemlje!!!

    17. 6. 2018,   17:21
  • Od samog starta se nelegalno osnovala lopovska izdajnička partija sa samo jednim jasnim ciljem....

    17. 6. 2018,   17:17