Obavijesti

News

Komentari 194

Frljića gađali jajima uz povike "Što si učinio za ovu državu?"

Frljića gađali jajima uz povike "Što si učinio za ovu državu?"
9

Aktivist Mićo Antolović napao je gradskog pročelnika za kulturu Ivana Šarara, a jedan američki turist je zaradio dva šamara i jaje u glavu uz povike "pederu"

VIDEO

"Frljiću ti si sjeme razdora. Tvoju (ne)kulturu plaćaju građani ovog grada" - pisalo je na platnu obješenom ispred ulaza riječkog NHK Ivana pl. Zajca, gdje su intendant Oliver Frljić i ravnatelj opere Marin Blažević u četvrtak održali performans pod nazivom : "Frljiću i Blaževiću otkaz" , kao odgovor na govor mržnje istomene grupe osnovane na Facebooku, a u sklopu otvaranja ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći.

Na stolu pored kazališnog dvojca, koji je u sklopu performansa čitao poruke mržnje koje su im upućene preko navedene Facebook stranice, stajale su košarice sa rajčicama i kamenjem te dvije replike kalašnjikova.

- Pripremili smo i rekvizite kojima oni koji imaju potrebu mogu retoriku ovog performansa pretvoriti u čin - poručio je Blažević te dodao, da budući da ima puno katolika, onaj koji je bez grijeha neka baci kamen prvi.

I nije morao dugo čekati. Iz solidnog broja publike odvojila se grupica protivnika kazališnog dvojca, od kojih je nekolicina bivših branitelja, koji su na poruke mržnje reagirali pljeskom i poklicima "Bravo!", "Tako je", "Može vas biti sram" i "Što ste učinili za ovu državu? " te pjesmom "Zovi, samo zovi, svi će sokolovi..."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Goran Kovačić/PIXSELL 01:15

Kako kazališni dvojac nije reagirao već nastavio sa čitanjem, a publika negodovala stavu "pobunjenika" te ih izviždala, strasti su se ubrzo uzburkale, a situacija eskalirala u verbalan i fizički sukob i zmeđu gledatelja i bivših branitelja. U smjeru Frljića i Blaževića od strane protivnika letjela su jaja, bacalo kamenje o pod, "kalašnjikov" dizao u zrak, vrijeđala publika, a fizički je od strane lokalnog aktivista Miće Antulovića napadnut pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar, koji se nalazio u publici. Napadnut je turist iz Dallasa, Gregory Jackson Haley(41), koji je stao u obranu "slobode govora i umjetnosti" te od jednog bivšeg branitelja zaradio dva šamara i jaje u glavu uz pogrdnu izjavu "pederu".

- U Rijeci sam na proputovanju i gledao sam predstavu Turbo folk, koja me se jako dojmila. Smatram da je svrha umjetnosti sloboda izražavanja, a ponašanje ovih nasilnika je krajnje neozbiljno i smiješno. Svako ima pravo na stav i slobodu govora, ali nasilje nikako nije rješenje - objasnio je Haley.

Nakon što se situacija malo primirila kazališni dvojac je unatoč svemu kratko nastavio sa čitanjem poruka, te završio performans izjavom da su se i ovom prilikom uvjerili u razinu demokracije i kulture.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...