Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

G7 nudi pomoć, Brazilci rekli: 'Brinite se vi za svoju kuću'

None Foto: Reuters 5

Skupina G7 obećala je u ponedjeljak na summitu u Biarritzu 20 milijuna dolara i hitno slanje protupožarnih zrakoplova, a iz Brazila su rekli da 'žele davati lekcije, a ne uspijevaju izbjeći predvidiv požar u Notre Dameu'

Brazil je u ponedjeljak odbacio pomoć koju su ponudile zemlje G7 za borbu protiv požara u Amazoniji, objavio je šef kabineta predsjednika Jaira Bolsonara, koji je savjetovao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da se bavi "svojom kućom i svojim kolonijama".

POGLEDAJTE VIDEO:

"Zahvaljujemo (G7 na ponuđenoj pomoći), ali njihova sredstva bit će možda važnija za reforestaciju Europe", rekao je Onyx Lorenzoni.

German premiere of 'Once Upon A Time in ... Hollywood' LEONARDO DICAPRIO Za Amazoniju iskeširao 30 mil. kuna: 'Duboko sam potresen...'

Skupina G7 obećala je u ponedjeljak na summitu u Biarritzu 20 milijuna dolara i hitno slanje protupožarnih zrakoplova za gašenje požara koji bukte u Amazoniji, 'plućima planeta', rekli su francuski predsjednik Macron i čileanski Sebastian Pinera.

Foto: Reuters

Osim zračne flote, G7 je postigao dogovor i o srednjoročnoj pomoći za pošumnjavanje koji će biti finaliziran na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda krajem rujna i koju treba odobriti Brazil, kao i rad s nevladinim organizacijama i lokalnim stanovništvom.

"Inicijativa za Amazoniju" objavljena je drugog i posljednjeg dana summita G7 posvećenog okolišu, kada su čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velilke Britanije i SAD-a razgovarali o stanju u Amazoniji koje je izazvalo zabrinutost  međunarodne zajednice.

PRIJEDLOG KOLUMBIJE Žele pakt o očuvanju: Moramo se boriti za amazonski teritorij

"Macron ne uspijeva izbjeći ni predvidiv požar u crkvi koja predstavlja dio svjetske baštine, a želi nam davati lekcije za našu zemlju", također je rekao Lorenzoni, u aluziji na požar koji je u travnju pogodio Notre Dame.

"Ima on puno posla kod svoje kuće i u francuskim kolonijama", dodao je, naglasivši da je "Brazil slobodna demokratska zemlja, i nikad se nije ponašao kolonijalistički ni imperijalistički kao što je to možda cilj Francuza Macrona".

Foto: Reuters

Bolsonarov glasnogovornik rekao je da bi on ovaj tjedan mogao posjetiti Amazoniju kako bi provjerio na licu mjesta napore koji se ulažu za zaustavljanje požara.

Brazilski ministar obrane potvrdio je ranije u ponedjeljak da su požari u Amazoniji pod kontrolom, nakon što je raspoređeno više od 2.500 vojnika a najavljena je i kiša u pogođenim regijama.

An aerial view of forest fire of the Amazon taken with a drone is seen from an Indigenous territory in the state of Mato Grosso U BRAZILU Vojni zrakoplovi počeli gasiti, ispuštaju vodu na Amazoniju

Opis situacije "malo je pretjeran", rekao je Fernando Azevedo e Silva, koji je novinarima naglasio po izlasku sa sastanka s predsjednikom da je Brazil posljednjih godina imao i "vrhunce požara koji su bili puno teži".

"Stanje nije jednostavno ali je pod kontrolom", istaknuo je, naglašavajući da je na zapadu Amazonije pomogla i kiša. Još uvijek "pomalo zabrinjavajućim" nazvao je stanje u tri države Brazila, među kojima je i Rondonia, koja graniči s Bolivijom.

Foto: Reuters

Brazil je prihvatio pomoć Izraela koji šalje jedan zrakoplov, a ministar računa i na pomoć Čilea i Ekvadora koji su ponudili pomoć u opremi i ljudstvu.

Po posljednjim podacima, 80.626 požara zabilježeno je ove godine u Brazilu, najviše od 2013.

Kritičari optužuju brazilskog predsjednika Bolsonara da je dao zeleno svjetlo za uništavanje Amazonije jer napada organizacije za zaštitu okoliša i ne čini dovoljno protiv uništavanja šuma.

Komentari (19)
  • Pa to nije problem Brazila već cijelog planeta!!!! Koji je k... c toj budali

    27. 8. 2019,   08:56
  • G7 im ponudi financijsku pomoć, a ovaj to odbije i priča o nekim crkvama hahaha neće se taj dugo zadržati na vlasti..

    27. 8. 2019,   09:24
  • Žurno riješiti problematičnog tipa.

    27. 8. 2019,   09:32