Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gari Capelli: Dižemo kvote stranih radnika na 15.000!

None Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Uvećavat će se sigurno za par tisuća. Po potrebama koje imamo, mislim da bi trebala doći negdje na 15.000, od toga nekih 30 do 40 posto sezonskih radnika, ostalo će vjerojatno biti stalno, izjavio je Capelli

Ministar turizma Gari Capelli u četvrtak je uoči sjednice Vlade rekao kako će se zbog povećanja potreba za turističkim radnicima, povećati kvota stranih radnika u turizmu na 15 tisuća.

- Uvećavat će se sigurno za par tisuća. Po potrebama koje imamo, mislim da bi trebala doći negdje na 15.000, od toga nekih 30 do 40 posto sezonskih radnika, ostalo će vjerojatno biti stalno - izjavio je Capelli.

Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj za kalendarsku godinu 2018. iznosi 38.769.

Za ugostiteljstvo i turizam utvrđena je kvota od 7.930 dozvola, uz još 2.040 dozvola za sezonski rad u poljoprivredi i šumarstvu te turizmu i ugostiteljstvu.

MINISTAR CAPELLI Vlada će 2020. godine smanjiti PDV na ugostiteljske usluge

Na konstataciju novinara kako ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pokušava aktivirati domaću radnu snagu, Capelli je rekao da se planira niz akcija u Osijeku, Splitu i drugim gradovima, kojima je cilj aktiviranje domaće radne snage.

Najavio je kako će se prvi sajmovi poslova u hrvatskim gradovima održati 18. siječnja.

Cilj je prvo maksimalno iskoristiti domaću radnu snagu, prekvalifikacije i druge mjere, a kad se to iscrpi posegnut će za kvotama stranih radnika, rekao je Cappelli.

Komentari (59)
  • Bravo Capelli, samo ti diži kvote, umjesto da pokušate zaposliti domaće ljude, omogućiti im bolje radno okruženje i plaće... Pretpostavljam da se povećeva kvota za Afganistance, Sirijce i ostale doktore i profesore ?

    13. 12. 2018,   10:17
  • A ja pomislih da će pokušati vratiti mladost koja je otišla.

    13. 12. 2018,   10:07
  • Ne znam zbog cega toliko posizite svaki put kad netko od nasih lumena, "genijalnih" vodja,,,,,(sta ja znam kako to nazvati) spomene uvoz stranih radnika. Kao prvo. da ce netko od njih ostati ovdje za stalno, to oni mogu samo sanjati. Ostat ce samo dok ne steknu neko radno iskustvo (rijetko kad vise od dvije godine) i onda produziti dalje za EU. Isto se odnosi i na sezonce. Doci ce, odraditi jednu sezonu, sljedecu eto nih u Grckoj (Makedonci i Srbi) i drugdje po EU, Svicarskoj, pa i turskim turistickim centrima.. Pa znate kak ide. Dobar glas se daleko cuje a los jos dalje.. Nedavno je su poslovni portali Ukrajine i Moldavije medju kvalificianim gradjevinskim radnicima svojih drzava proveli anketu s temom EU zemlje u koje bi htjeli ici raditi. Uzorak ispitanika, po 1000 obje zemlje. U Ukrajini su trojica 3 T R I navela Hrvatsku kao svoje moguce odrediste, u Moldaviji ravno 0 N U L A.. Uostalom, sta dalje da pisem. Sami imate nesto baustelaca iz BiH pa ih pitajte koji su ima dalji planovi....Uglavnom, razloga za zivciranje zbog prosipanja "bisera" i izrazavanje sanaka pustih, onih sa Markova Trga, i kancelarija po Zagrebu, stvarno NEMATE! Jer, kak smo rekli; dobar se glas daleko cuje a losi jos dalje.

    13. 12. 2018,   11:10