Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gašenje požara u EU: U floti su i dva hrvatska zrakoplova

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

RescEU je novi instrument, dodatne pričuvne sposobnosti kojima EU može brže i učinkovitije reagirati na prirodne prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem

U okviru priprema za obranu od šumskih požara ovoga ljeta Europska komisija je  u utorak objavila da je uspostavila prvu flotu zrakoplova za gašenje požara, među kojima i dva hrvatska, u okviru novog instrumenta za rescEU.

RescEU je novi instrument, dodatne pričuvne sposobnosti kojima EU može brže i učinkovitije reagirati na prirodne prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem.
"RescEU je zamišljen kao dodatna sigurnost u slučaju krize. Ponosan sam što naša europska flota zrakoplova za gašenje šumskih požara ovog ljeta postaje stvarnost. Želim zahvaliti svim državama sudionicama koje su pridonijele tom cilju i na najbolji mogući način nas pripremile za ovogodišnju sezonu požara", izjavio je povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides.

Pet država članica EU-a u kojima su posljednjih godina šumski požari bili česti svoje su zrakoplove stavilo na raspolaganje prijelaznoj floti rescEU-a za 2019.
Za početak rescEU raspolaže s dva aviona iz Hrvatske, dva iz Italije, dva iz Španjolske te jednim iz Francuske i šest helikoptera iz Švedske.
Osim uspostave flote rescEU, Europska komisija pojačava kapacitete za praćenje i koordinaciju kako bi se pripremila za sezonu šumskih požara.
Koordinacijskom centru za odgovor na hitne situacije (ERCC) EU-a, koji je aktivan danonoćno, tijekom ljeta pridružit će se tim za podršku u slučaju šumskog požara, koji se sastoji od stručnjaka iz država članica.
ERCC će s državama članicama tijekom ljeta organizirati redovite videokonferencije na kojima će se razmjenjivati informacije o opasnosti od požara diljem Europe.
S pomoću Copernicusa, satelitskog sustava EU-a, mapirat će se šumski požari.
Sve države članice i partnerske zemlje sastale su se na godišnjem sastanku o šumskim požarima u Bruxellesu kako bi se pripremile za sljedeću sezonu šumskih požara.

Prošlih je mjeseci održano nekoliko vježba na terenu, uključujući terensku vježbu za civilnu zaštitu i šumske požare MODEX za stručnjake i timove za spašavanje iz nekoliko država EU-a na Cresu od 7. do 10. travnja 2019. Vježbe su održane i u Splitu te u francuskom Aix-en-Provenceu.
Dugoročni je cilj imati na raspolaganju dodatne kapacitete i sredstva te uspostaviti brojnije pričuve u sklopu rescEU-a.

 

Komentari (4)
  • Moramo kupiti 6 kanadera i 6 airtractora, tada hi imali dvije mocne flote za gasenje. Hrvatska je u vatrogastvu jedna od velesila u svijetu. Tu tradiciju i iskustvo iz godine u godinu trebamo obnavljati i pojacavati.

    21. 5. 2019,   18:31
  • DObro je, nek pojacaju flotu i kupe Hrvatskoj pet novih kanadera.

    21. 5. 2019,   18:03
  • nadajmo se da ce biti manje požara ove sezone...

    21. 5. 2019,   22:22