Obavijesti

News

Komentari 4

Gašenje požara u EU: U floti su i dva hrvatska zrakoplova

Gašenje požara u EU: U floti su i dva hrvatska zrakoplova
1

RescEU je novi instrument, dodatne pričuvne sposobnosti kojima EU može brže i učinkovitije reagirati na prirodne prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem

VIDEO

U okviru priprema za obranu od šumskih požara ovoga ljeta Europska komisija je  u utorak objavila da je uspostavila prvu flotu zrakoplova za gašenje požara, među kojima i dva hrvatska, u okviru novog instrumenta za rescEU.

RescEU je novi instrument, dodatne pričuvne sposobnosti kojima EU može brže i učinkovitije reagirati na prirodne prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem.
"RescEU je zamišljen kao dodatna sigurnost u slučaju krize. Ponosan sam što naša europska flota zrakoplova za gašenje šumskih požara ovog ljeta postaje stvarnost. Želim zahvaliti svim državama sudionicama koje su pridonijele tom cilju i na najbolji mogući način nas pripremile za ovogodišnju sezonu požara", izjavio je povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides.

Pet država članica EU-a u kojima su posljednjih godina šumski požari bili česti svoje su zrakoplove stavilo na raspolaganje prijelaznoj floti rescEU-a za 2019.
Za početak rescEU raspolaže s dva aviona iz Hrvatske, dva iz Italije, dva iz Španjolske te jednim iz Francuske i šest helikoptera iz Švedske.
Osim uspostave flote rescEU, Europska komisija pojačava kapacitete za praćenje i koordinaciju kako bi se pripremila za sezonu šumskih požara.
Koordinacijskom centru za odgovor na hitne situacije (ERCC) EU-a, koji je aktivan danonoćno, tijekom ljeta pridružit će se tim za podršku u slučaju šumskog požara, koji se sastoji od stručnjaka iz država članica.
ERCC će s državama članicama tijekom ljeta organizirati redovite videokonferencije na kojima će se razmjenjivati informacije o opasnosti od požara diljem Europe.
S pomoću Copernicusa, satelitskog sustava EU-a, mapirat će se šumski požari.
Sve države članice i partnerske zemlje sastale su se na godišnjem sastanku o šumskim požarima u Bruxellesu kako bi se pripremile za sljedeću sezonu šumskih požara.

Prošlih je mjeseci održano nekoliko vježba na terenu, uključujući terensku vježbu za civilnu zaštitu i šumske požare MODEX za stručnjake i timove za spašavanje iz nekoliko država EU-a na Cresu od 7. do 10. travnja 2019. Vježbe su održane i u Splitu te u francuskom Aix-en-Provenceu.
Dugoročni je cilj imati na raspolaganju dodatne kapacitete i sredstva te uspostaviti brojnije pričuve u sklopu rescEU-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag