Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gatwick opet otvoren: Dronovi zatočili stotine tisuća putnika

None Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Iz Gatwicka su poručili da je u petak zračna luka opet otvorena, a nekoliko zrakoplova će sletjeti i poletjeti s Gatwicka. No, ipak su napomenuli putnicima da pomno prate obavijesti zrakoplovne kompanije kojom putuju

Aerodrom Gatwick u Londonu ponovno je otvoren u petak nakon što je saboter dronovima prelijetao aerodrom izbjegavajući policijske snajpere i vojsku, dok su na terminalu na stotine tisuća putnika ostale zakinute za božićno putovanje.

Nakon jednog od najvećih prekida prometovanja na Gatwicku, drugom najprometnijem aerodromu u Velikoj Britaniji - najdužeg prekida od 2010. kad je vulkanski dim blokirao zračni promet - Gatwick je otvorio svoje piste za 700 zrakoplova koji po rasporedu uzlijeću u petak. Očekuju se još manja čekanja i zastoji.

"Pista na Gatwicku je dostupna za određen broj zrakoplova koji su planirani za dolazak ili odlazak", stoji u priopćenju aerodroma.

Vojska i policijski snajperi bili su pozvani da ulove dronove, za koje se vjeruje da su industrijske proizvodnje, a koji su preletjeli aerodrom svaki put kada su ga pokušali otvoriti u četvrtak.

I dalje je misterij što je motiviralo pilota dronova, ili više njih, dok policija napominje kako ništa nije upućivalo da se radi o terorizmu.

Glavni ravnatelj Gatwicka Chris Woodroofe rekao je kako osumnjičeni nije pronađen, ali da su mu dodatne sigurnosne mjere ulile povjerenje da može ponovno otvoriti aerodrom.

Letovi su obustavljeni u srijedu oko 21 sat po GMT-u kada su dva drona nadlijetala aerodrom. Prekid prometa utjecao je na 120,000 putnika.

Nakon eksplozije prodaje dronova u svijetu, bespilotne letjelice postale su sve veća prijetnja aerodromima širom svijeta.

U Velikoj Britaniji, broj bliskih susreta između dronova i zrakoplova utrostručio se između 2015. i 2017. godine, sa 92 zabilježena incidenta prošle godine.

Upravljanje dronom u krugu jednog kilometra oko aerodroma kažnjivo je s pet godina zatvora.

Dronovi su izazvali nezadovoljstvo na desetke tisuća putnika koji su zapeli na Gatwicku, uz mnoge koji su spavali na podu i one koji su tražili alternativne pravce do svojih odmarališta ili božićnih obiteljskih okupljanja.

Ministar prometa Chris Grayling ukinuo je noćna ograničenja na drugim aerodromima kako bi olakšao zakrčenost izazvanu preusmjerenim zrakoplovima.

Glavni nadzornik policije Jason Tingley rekao je kako je "njihova procjena, na temelju informacija koje su dostupne, da ovo nije incident povezan sa terorizmom".

Čelnik tehnološke kompanije za zračni promet Richard Parker rekao je kako je ovo prvi put da je jedan veći aerodrom bio pogođen takvim kontinuiranim i namjernim upadom u svoj zračni prostor.

"Napredno je, ne sa tehnološke strane, nego organizacijske. Počinitelji su napunili puno baterija, i dobro se skrivaju, vjerojatno vozeći se s jednog mjesta na drugo", rekao je Parker za Reuters.

Komentari (4)
  • Kod ovoliko tehnologije , naoružanja i educiranih osoba najednom dron postao problem ? Koga ove EU psihopate drže za idiote ? svašta rade samo da uvedu nesigurnost i strah među ljude , a zna se da je strah najjače sredstvo za manipulaciju . Zaustavite zemlju silazim !

    21. 12. 2018,   12:19
  • ekspert za dronove je rekao da je to nije dron već NLO(sve dok se ne dokaže suprotno) ili balon sa svjetlima koji se kreće jako brzo. Ili da je sve lako moguće izmišljeno da se zauvijek zabrani korištenje dronova koji postoju problem vladajućima. A smiješno je da još nije izašla normalna slika ili video "drona" jedino jedan mutni video i to je to. Ako to nije neka zavjera onda neznam što je. Na dronove bez brige mogu pucati i mogu ga srušiti , imaju sredstva za to ali pucati u nešto nepoznatog podrijetla to je već veliki problem. Pokušavam biti racionalan i realan bez da ulazim u neke zavjere ,ali nemogu napisati bez da zvuči kao jedna.

    21. 12. 2018,   19:22
  • Postoje puške za hvatanje dronova, koje preuzimaju kontrolu nad dronom, te ga spuste na zemlju. Dronovi koji imaju GPS sustav navođenja, ne mogu doći u zone zabrane leta kao što su zone oko aerodroma i stadiona, jer su programski blokirani. Vjerojatno se radi o dronu kućne proizvodnje ili pak igračke od cca 250 kn iz obližnjeg shopping centra.

    21. 12. 2018,   11:11