Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Njemački predsjednik srdačno primio Kolindu...presrdačno?

None Foto: DPA/PIXSELL 6

Njemački predsjednik susreo se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Berlinu. Predsjednica RH je u utorak otišla u prvi službeni posjet Njemačkoj

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je otišla u svoj prvi službeni posjet Njemačkoj. Sastala se s predsjednikom Joachimom Gauckom u Berlinu. On je izrazio zadovoljstvo što je Grabar-Kitarović tako brzo posjetila Njemačku i izrazio želju da zajedno rade na 'intenziviranju suradnje između Njemačke i Hrvatske', javlja RTL .

- Najmanje 240.000 Hrvata živi u Njemačkoj i oni obogaćuju naše društvo - rekao je njemački predsjednik.

Gauck se osvrnuo i na to da je Hrvatska poduzela velike napore kako bi postala članica EU prije dvije godine, ali naglasio je i da reformski procesi nisu završeni.

- O tome ćemo razgovarati. Hrvatska je pred velikim gospodarskim izazovima, a reforme su važne jer omogućuju blagostanje i rast gospodarstva - kazao je i dodao da je Hrvatska uzor drugim zemljama zapadnog Balkana.

- Hrvatska je most od EU prema tim zemljama. Vašom spremnošću za nastavak reformi ste dobar primjer ostalim zemljama u regiji koje žele ući u EU - istaknuo je Gauck koji je poručio i da Njemačka može biti partner Hrvatskoj na polju suočavanja s prošlošću.

Predsjednica se zahvalila na dobrodošlici.

- Ovo doživljavam kao simboličnu potvrdu svestranih odnosa naših zemalja i iskrenog prijateljstva između naših građana - kazala je.

Grabar-Kitarović slaže se s Gauckom da je pred Hrvatskom još puno reformi.

- Hrvatska je zemlja koja je prošla dvostruku tranziciju, od zemlje žrtve rata do zemlje u kojoj pomirba još traje, još postoji dosta ratnih rana koje treba zatvoriti. Ali smo prošli i tranziciju od zemlje centralizirane ekonomije do tržišnog gospodarstva - rekla je predsjednica i ponovo naglasila da 'Hrvatska razumije ključnu ulogu Njemačke u europskoj i transatlantskoj arhitekturi. Hrvatska zna gdje pripada i tko su joj prijatelji'.

- Razmotrit ćemo stanje bilateralnih odnosa, agendu EU s posebnim naglaskom na prijavnicu za Schengen - kaže Grabar-Kitarović koja je sigurna da je ovo početak novog partnerstva između Njemačke i Hrvatske.

<div> <div id="fb-root"></div><script>(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script><div class="fb-post" data-href="https://www.facebook.com/KolindaGrabarKitarovic/posts/833475290052765:0" data-width="504"><div class="fb-xfbml-parse-ignore"><a href="https://www.facebook.com/KolindaGrabarKitarovic/posts/833475290052765:0">Post</a> by <a href="https://www.facebook.com/KolindaGrabarKitarovic">Kolinda Grabar-Kitarović</a>.</div></div> </div>
Komentari (813)
  • NE RAZUMIJEM, nije mi jasno da hrvatica ili hrvat mogu biti protiv uspjesne posjete hrvatske PREDSJEDNICE, tu nesto ne stima?.....nisu li TI susjedi ili komsije ljubomorni????

    17. 3. 2015,   19:18
  • Postovanje, postovanje ovoj gospodi Predsjednici, suveren, odmjeren i otvoren nastup je od Nijemaca srdacno prihvacen. Vec je to i sam Gauck nedvojbeno izrazio. Njemacka vec dugo ceka na demokratsku i razumnu hrvatsku politiku. Neve, jesam li sta krivo napisao?

    17. 3. 2015,   15:54
  • neka pati koga smeta!

    17. 3. 2015,   19:02