Obavijesti

News

Komentari 202

Gazdina mreža: Prezadužio je čak i zdrave Agrokorove tvrtke

Gazdina mreža: Prezadužio je čak i zdrave Agrokorove tvrtke
1

U NOVOM EXPRESSU: Uprave Jamnice, Belja, Leda i PIK Vinkovaca ne znaju na što su otišle milijarde kuna kredita za koje su založeni oni i njihova imovina...

VIDEO

Samo četiri tvrke iz sastava Agkrokora jamčile su za kredite koje je dizao Ivica Todorić u iznosu od gotovo 93 milijarde kuna.

Golemi je to iznos, vredniji i od cijele imovine Agkrokora, a pogotovo vredniji od PIK Vinkovaca, Belja, Jamnice i Leda. Dosad je bio poznat samo iznos jamstava Leda, no sad su još tri tvrtke izvijestile burzu o jamstvima koje su davale koncernu i drugim tvrtkama unutar njega.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:16

Jamstva inače znače da dugove, ako ih Agrokor ne vraća, trebaju vratiti te tvrtke ili ih dobivaju kreditori.

Opterećene tim jamstvima tvrtke će biti teže prodane i restrukturirane.

Po onome što su objavili direktori Jamnice, PIK Vinkovaca i Belja, jasno je da tvrtke koje su davale jamstva nisu znale za što se točno troše krediti za koje su oni jamčili. Sve tri tvrtke poslale su identične odgovore burzi. U njima naglašavaju da oni nisu imali cjelokupan uvid u ugovorene poslove jer je sve rađeno u centrali Agrokora.

- Jamstva su korištena u svrhu financiranja koncerna, što je rezultiralo rastom i razvojem. Financiranje koncerna bilo je centralizirano godinama, a uprava nema saznanja da bi postojala potencijalno nedopuštena raspolaganja u vezi jamstava - stoji u odgovorima triju tvrtki.

Skrivena mreža novca

Ukupni dugovi po kreditima i obveznicama Agrokora su, prema dosad poznatim podacima, upola manji nego što su samo ova četiri društva izdala jamstava. To znači da je Todorić za jedan kredit jamčio s više tvrtki iz koncerna. Zbog toga su jamstva “duplana”. Međutim, sve tri tvrtke ističu da iznosi jamstava koje spominju možda nisu konačni koje su davali Agrokoru i ostalim tvrtkama unutar koncerna.

Osim toga, sigurno ima i još jamstava koje su dale ostale tvrtke unutar koncerna. Todorićev poslovni model je bio zamršen i isprepleten unutar različitih tvrtki, a kako je točno novac kolao - znao je samo vrh. Tvrtke su međusobno jamčile, kupovale jedne od drugih, prebijale dugovanja, a svima je Konzum osiguravao prostor za prodaju proizvoda.

Takvom ne baš transparentnom shemom osiguravana su i ulaganja. Primjerice, uprava Belja, koji je veliki baranjski poljoprivredni proizvođač, ističe da je Agrokor u njih u zadnjih 12 godina uložio više od dvije milijarde kuna. PIK Vinkovci ističu da je u njih uloženo 469,7 milijuna kuna.

Osim što su jamčili jedni za druge, Agrokor svojim tvrtkama i duguje novac. Jamnica potražuje čak 1,35 milijardi kuna, od čega većinu upravo od Agrokora. Istodobno imaju i obveze, tj. neplaćene dugove prema Agrokoru. Sve je to dio isprepletene mreže koja se tek sad otkriva. Ledo je posebno važan za građane jer u njega su ulagali i mirovinski fondovi u koje ide dio plaće svakog radnika. Mirovinski fondovi i strani investitori tražili su početkom mjeseca od izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka da učini sve te makne jamstva s Leda i Jamnice.

- Jamstva nisu bila u godišnjim izvješćima, nisu ih odobrile skupštine dioničara i ne zna se što su tvrtke dobile u zamjenu - naveli su u pismu Ramljaku. No zasad izvanredna uprava ne ide na pobijanje jamstava.

Nema izvješća za 2016.

Pitanja o jamstvima za PIK Vinkovce, Jamnicu i Belje su, izgleda, pokrenuli upravo dioničari iz Agram investa, grupe tvrtki kralja osiguranja Dubravka Grgića.

Nije još poznato što će sve ispasti iz Agkrokora. Ni jedna tvrtka, a najvažniji je Konzum, još nije dostavila burzi i javnosti izvješća za prošlu godinu. Zbog sumnji za lažno prikazivanje stanja, izvanredna uprava je naložila reviziju poslovanja. Zvijezda, Tisak, Vupik, Belje, Jamnica, PIK Vinkovci, Ledo i Žitnjak su zato najavili da će kasniti sa svojim izvješćima. Konzum već kasni od ranije.

U Agrokor je stiglo i više od 10.000 prijava tražbina, a kad se se sve zbroje, odlučit će se što dalje s tvrtkom.

Predsjednik saborskog odbora za gospodarstvo Darinko Kosor je u studiju 24sata rekao da će Agrokor prestati postojati, ali da je to i dobro.

- Razdijelit će se na dobra društva koja bi trebala preživjeti. Kad u ovako maloj državi imate tako veliki koncern o kojem ovisi ekonomija, to nije dobro. Čudim se i dobavljačima koji su čak 70 posto svoje robe stavljali u ruke Agrokora. To nije dobra ekonomija - zaključio je Darinko Kosor.

>>>>Novi broj tjednika Express, koji je od petka na svim kioscima, donosi i sulude lovačke opsesije Gazde Ivice Todorića

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 202
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina