Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gdje su medalje: U vitrinama, iznad kreveta, u čarapama...

None Foto: Pixsell/kombo 10

OŠTEĆENE MEDALJE Fotografiranje s medaljama u zubima nije bila dobra ideja. Odličja su mnogim olimpijcima oštećena i dijelomično oguljena

Zlato sam sa Šimom osvojio prije tek nešto više od dva mjeseca, a medalja je već prilično oštećena. Ima otiske zubi, okrhnuta je na nekim dijelovima. Baš je osjetljiva, kaže jedriličar Igor Marenić. Kao dokaz poslao nam je fotografije medalje, koju je sa sobom ponio na Cres. Vide se mala oštećenja, ali ne čini se tako strašno.

- Ma, uživo izgleda puno lošije nego na slikama - potužio se Igor.

Njegov zlatni kolega iz klase 470 Šime Fantela, srećom, vidio je kako se odličje lako oštećuje, pa je svoju uglavnom skrivao od znatiželjnika.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

- Kad smo bili na postolju, ali i nakon dodjele medalja, najčešće je Igorova medalja bila u rukama navijača, prijatelja. Svi su je htjeli dotaknuti i evo što se dogodi - kaže Fantela, koji je na svoje zlato i pazio kao na zlato.

POGLEDAJTE VIDEO:


- Čuvao sam ju u putnoj torbi između majica, znao sam je ugurati i u čarapu, bila je i u kutijici za naočale. Ma, nije bilo važno gdje, samo da se ne ošteti, da se manje ogrebe - rekao nam je Šime.

Danas Šime i Igor svoje najsjajnije odličje drže u posebnoj drvenoj kutijici. Dobili su je tek nakon što su se vratili u Hrvatsku. Obojica će za medalju napraviti posebno mjesto u stanu, kad od grada Zadra dobiju obećani krov nad glavom.

- Bit će u staklenoj vitrini, da bude vidljiva. Neka ljudi koji mi dođu u posjet odmah znaju s kim razgovaraju. Pa, valjda zlato zaslužuje da ga se vidi - nasmijao se Marenić.

- Želim da mi uvijek bude u vidokrugu, da me podsjeća na dane u Riju - kaže Fantela. Staklena vitrina ima i jedan nedostatak. U vidokrugu je potencijalnim kradljivcima.

- Zar zaista zlatna medalja ima neku veliku financijsku vrijednost - zapitao se Marenić.

Za Igora možda ona nema cijenu, no na slobodnom tržištu ima. Točnije, 564 američkih dolara, ili 3.873 kune.
- Nisam razmišljao o sefu i osiguranju, ali... - kaže Marenić. A ostanu li bez medalje, organizatori iz Rija neće im poslati novu.

- Sjećam se priče jednog australskog jedriličara iz Pekinga 2008., koji je tijekom izlaska izgubio medalju i nije od Kineza dobio novu - istaknuo je Fantela.

I boksač Filip Hrgović ne želi zaboraviti dane u Riju. I osvojenu broncu. Medalja je zapravo prvo što vidi kada otvori oči. Objesio ju je u spavaćoj sobi iznad kreveta.

- Kad sam se vratio iz Rija broncu sam prvo stavio iznad kreveta - kaže Hrgović. Nije ga strah da će mu se netko ušuljati u sobu i prisvojiti broncu.


- Da je zlatna možda bih se i brinuo, no sumnjam da će netko ukrasti brončano odličje. Zašto bi netko provaljivao kod mene, pa ja sam boksač. Sumnjam da je netko spreman na takav rizik. Osiguranje? Kad u Tokiju osvojim zlato onda ću osigurati obje medalje - istaknuo je brončani iz Rija, kojeg također muči što se medalja lako oštećuje.

- Ma da, već se malo izlizala. Mislio sam je odnijeti na poliranje, ali nisam siguran... Opet će se oštetiti, dođu prijatelji pa pitaju gdje je medalja, žele se slikati s njom, staviti je oko vrata- rekao je Hrgović.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

Jedna medalja hrvatskog sportaša ima i edukativnu svrhu. Srebrni veslač Damir Martin s nekoliko kolega iz Rija trenutačno obilazi SAD i drži predavanja.


- Da, srebro je sada sa mnom u Americi. Nosim ga u putnoj torbi. Oštećenja? Moje je još odlična. Jednom veslaču prolila se piva po odličju, koje je postalo ljubičasto - kaže Damir,koji ima i srebro iz Londona 2012. osvojeno u četvercu na pariće.
Međutim, ni londonsko srebro nije bolje kvalitete od onog iz Rija.
- I londonsko se lako ljušti - kaže Damir.

Zlatnog trapaša Josipa Glasnovića strah je kradljivaca. Sjećanje na svoj najveći uspjeh u karijeri ne želi izgubiti.
- Kad nema nikog doma onda se ponekad brinem. Medalja se sad nalazi u staklenoj vitrini, no razmišljam da je stavim u sef ili negdje pod ključ kad izađem iz kuće - rekao je Glasnović.

POGLEDAJTE VIDEO:Srebrni jedriličar Tonči Stipanović jedini će imati dvije medalje. Napravit će kopiju, tražili su ga to iz njegova jedriličarskog kluba.

- Srebro inače držim u dnevnom boravku, no sad je trenutačno kod majstora, koji će napraviti duplikat. Ta replika bit će izložena na počasnom mjestu u klubu. Htjeli su dečki imati podsjetnik na moj uspjeh, a to mi je jako drago - rekao je Stipanović.

POGLEDAJTE VIDEO:

Komentari (28)
  • Jasno , nije zlato sve sto sja . Medalja je medalja ma od cega da je napravljena. Super!!!

    1. 11. 2016,   07:49
  • Jbte ja sam bio uvjeren da je zlatna medalja od zlata jer ipak prvo mjesto znaci da si najbolji od svih...a ono na kraju samo omotano folijom kao cokoladni djed mraz iz konzuma

    1. 11. 2016,   08:03
  • Sori decki samo pozlata izgleda

    1. 11. 2016,   07:35