Obavijesti

News

Komentari 103

'Geleri su me pogađali u leđa, tijelom sam zaštitila kćer (2)'

'Geleri su me pogađali u leđa, tijelom sam zaštitila kćer (2)'
13

U vrijeme granatiranja bila sam u parku na Mažuranićevom trgu sa kćerkom koja je tada imala 2,5 godine. Kada je pala granata, ona je bila na toboganu, kazala je Amira Đoić

VIDEO

U vrijeme granatiranja bila sam u parku na Mažuranićevom trgu sa kćerkom koja je tada imala 2,5 godine. Kada je pala granata, ona je bila na toboganu. Shvatila sam o čemu se radi pa sam primila dijete u naručje i s njom u rukama instinktivno počela trčati u suprotnom smjeru od stana u kojem sam tada živjela.

Kuglice su me pogađale u leđa i ja sam, svojim tijelom, zaštitila dijete. Da sam krenula prema stanu, geler bi pogodio nju, a ne mene, vrlo se emotivno prisjetila granatiranja u Zagrebu iz 1995. godine svjedokinja Amira Đoić (65) iz Sarajeva. Ona je u srijedu svjedočila na Županijskom sudu u Zagrebu u nastavku suđenja ratnom vođi pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću i tadašnjem vojnom zapovjedniku tzv. Republike Srpske Krajine Milanu Čeleketiću, kojima u odsutnosti sude za granatiranje Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog u svibnju 1995. godine. 

Amira je, noseći curicu u naručju, uspjela utrčati u đački dom gdje se onesvijestila.

- Kad sam se osvijestila, već sam bila na nosilima, vozilom Hitne prevezli su me u bolnicu Rebro. Jedina briga mi je bila kako mi je dijete. U bolnici su me dvaput operirali, drugi put jer je zbog gelera došlo do unutarnjeg krvarenja. Kćer, na sreću, nije bila ozlijeđena, ali od šoka nije ništa govorila, te sam se bojala da je od straha zanijemila - kazala je žena koja je pred suca Tomislava Jurišu došla u pratnji danas 24-godišnje kćeri. 

Osim nje svjedočio je Miroslav Ištuk (41) iz Samobora koji je kobnog dana sa prijateljem išao prema Sveučilišnoj bolnici. Negdje u razini Etnografskog muzeja začuo je prvu eksploziju, nakon čega je uslijedila druga eksplozija. Počelo se dimiti pa su se bacili na pod, a potom utrčali u Etnografski muzej.

Lazarević je zaslužan zašto je Martić osuđen u Haagu

Prije dvije godine, Branko Lazarević, bivši šef Odsjeka za obavljanje očevida u PU zagrebačkoj, opisao je za 24sata događaje iz 2. i 3. svibnja 1995. godine kada je Milan Martić raketirao Zagreb kao odmazdu za redarstvenu akciju Bljesak.

- Znali smo da je blizu i da je žestoko - kazao je Lazarević.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 03:06

Martić je raketiranje priznao pred kamerama ali Lazarevićev očevid i detaljni zapisi o tome što se događalo u Zagrebu su bili neprocjenjiva pomoć tužilačkom timu kojem je Lazarević bio svjedok u Haagu.

Lazarević se prisjetio kaotičnih događaja, slika s mjesta koje su pogodile bombe i koliko su on i policajci koje je koordinirao naporno radili kako bi zabilježili sve što se dogodilo.

Lazarević se dugo bavio policijskim poslom a kada je otišao u mirovinu počeo se baviti novinarstvom i potragama za nestalim osobama. U tome je, kako kaže, imao sreće. Stotinjak puta mu se dogodilo da spoji razdvojene obitelji ili pronađe nestalu braću i sestre. 

Mile Martić je za ratne zločine u Haagu dobio 35 godina kazne, a Lazarević kaže kako ga ne poznaje osobno. Sjeća ga se još iz vremena bivše države kada su obojica bili policajci, ali samo s televizije. Za suđenje i svjedočenje u Haagu je rekao da su to bili najzahtjevniji trenuci za njega kao policajca, iako je onda već bio u mirovini. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u