Obavijesti

Promo sadržaj

'General' u Cinestar kinima na Dan domovinske zahvalnosti

'General'  u Cinestar kinima na Dan domovinske zahvalnosti
3

Najiščekivaniji hrvatski film svih vremena koji morate pogledati i koji vas neće ostaviti ravnodušnim

Ne pamti se kada je neki hrvatski film izazvao ovoliku pozornost javnosti i medija, kao što je film 'General', Antuna Vrdoljaka koji je bio fasciniran životom Ante Gotovine te je upravo zbog toga odlučio snimiti film o najpoznatijem hrvatskom generalu. Ovu biografsku ratnu dramu mnogi nazivaju najiščekivanijim hrvatskim filmom svih vremena, a zbog ogromnog interesa javnosti, film će svi moći pogledati pretpremijerno u CineStar kinima već 05. kolovoza, simbolično, na Dan domovinske zahvalnosti. Ulaznice u pretprodaji su dostupne već od danas, a svoju kinoulaznicu možete nabaviti na blagajnama kina, putem iCineStar aplikacije ili online.

Film raskošne produkcije koju hrvatska kinematografija do sada nije vidjela, snimao se na autentičnim lokacijama – Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruča, Rijeka, Erdut, Dalj i Zagreb te mnogim drugim lokacijama na kojima su se tih ratnih godina odvijali događaji koji su obilježili hrvatsku povijest.  

Antun Vrdoljak je radio scenarij temeljen na knjizi Nenada Ivankovića 'Ratnik, pustolov i general', a u snimanju filma sudjelovala je i hrvatska vojska. 'General' je službeno otvorio ovogodišnji filmski festival u Puli te je u konkurenciji za Zlatnu arenu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'General' govori o životu jednog od najvećih heroja u Hrvatskoj, o fenomenu koji je neopisiv, a na filmskom platnu Antu Gotovinu utjelovio je Goran Višnjić, koji se za ovu ulogu pripremao mjesecima proučavajući lik i djelo Ante Gotovine, kako bi što vjerodostojnije dočarao njegov karakter, stav, čvrstoću i osobnost.

Film započinje scenama uhićenja Gotovine s početka prosinca 2005. godine o čemu se izvijestili svi svjetski mediji. Ante Gotovina sin je ribara, rođen u Tkonu na otoku Pašmanu, rano je ostao bez majke. U Pakoštanima je živio do svoje 17. godine, a onda je jednog dana odlučio otići u svijet. Napustio je dom i ukrcavši se na brod, otplovio u nepoznato.  Pridružio se Legiji stranaca. Tamo je niz godina sudjelovao u francuskim vojnim operacijama, gdje je bio i ranjen. Krajem 80-ih godina je otišao u Južnu Ameriku, gdje je upoznao i prvu suprugu Ximenu Dalel. Kad je počeo rat u Hrvatskoj, Gotovina se 1991. vratio u domovinu. Bio je jedan od najistaknutijih zapovjednika u Domovinskom ratu. Zbog vojnog iskustva i sposobnosti, Gotovina je vrlo brzo napredovao u hijerarhiji i na kraju dobio čin generala, poslije čega je zapovijedao vojnom operacijom Oluja. Umirovljen je 2000., a u Haagu je proveo sedam godina i na koncu je službeno proglašen nevinim.

U filmu se uz Gorana Višnjića pojavljuju i ostala velika glumačka imena - Mustafa Nadarević koji glumi generala Janka Bobetka, Tarik Filipović glumi generala Davora Domazeta Lošu, Boris Svrtan je general Ante Roso, a tu su i Armand Assante, Borko Perić, Marijana Mikulić, Sreten Mokrović, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec te mnogi drugi. 
'General' je film u kojem je svoju posljednju ulogu odigrao velikan hrvatskog glumišta – Ivo Gregurević.  U filmu je ulogu ostvario i prerano preminuli mladi talentirani i nagrađivani glumac Robert Budak.

Antun Vrdoljak redatelj je i scenarist brojnih dugometražnih igranih filmova i televizijskih serija, od kojih su najpoznatiji film  Duga mračna noć te tv-serija Prosjaci i sinovi.  Dugometražni igrani film 'General' nastao je u koprodukciji tvrtke Kiklop film i HRT-a, a podržan je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, a u distribuciji Blitza pretpremijerno ga pogledajte u svim CineStar kinima od ponedjeljka 05. kolovoza.

Film ‘General’ je definitivno životni projekt Antuna Vrdoljaka te jedan od onih čije se gledanje ne propušta; film o kojem će se zasigurno još godinama pričati. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj

Plodine otvorene u Donjem Miholjcu
PROMO

Plodine otvorene u Donjem Miholjcu

Plodine i u 2024. nastavljaju snažnu ekspanziju maloprodajne mreže trgovina. Godinu nastavljaju otvorenjem još jednog supermarketa, ovoga puta u Donjem Miholjcu. Ovim otvorenjem Plodine broje 132 supermarketa diljem Hrvatske.
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince