Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Genijalci: Oni su osvojili zlato na matematičkoj Olimpijadi!

None Foto: Privatna arhiva 7

Predstavljamo šest hrvatskih srednjoškolaca koji su prošli mjesec bili najbolji u jakoj konkurenciji te su osvojili zlato na srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi

O uspjehu "velike šestorke" hrvatskih srednjoškolaca na matematičkoj Olimpijadi u Kopru prije dvadesetak dana već smo pisali, ali sad smo odlučili svakog od njih posebno predstaviti. Domagoj Bradač, Josip Kelava, Andrija Mandić, Petar Nizić-Nikolac, Patrik Papac i Leon Starešinić bili su prvi u konkurenciji iz deset srednjoeuropskih zemalja. Natjecali su se pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva i ponosno se vratili u Hrvatsku sa osvojenim zlatom.

Domagoj Bradač - učenik četvrtog razreda XV gimnazije u Zagrebu

Ovaj mladić je već u nižim razredima osnovne škole shvatio da mu matematika leži. Već tada se okušao na natjecanju iz matematike. Dosad je već prošao puno matematičkih natjecanja

Privatna arhiva

- Ovo natjecanje je bilo posebno  prije svega po ekipnom natjecanju te zlato u toj kategoriji nosi veliko zadovoljstvo. Vježbanje matematike za razliku od vjerovanja većine, nema negativan utjecaj na učenikov društveni život te se za sve pronađe vremena. - kazao nam je Domagoj koji osobno najviše voli kombinatoriku.

Za natjecanja su bile organizirane pripreme u Domagojevoj gimnaziji te se ovom prilikom zahvaljuje i svim članovima udruge Mladi Nadareni Matematičari "Marin Getaldić" koji organiziraju pripreme jednom tjedno u Zagrebu. Također velik doprinos njihovom uspjehu, smatra Domagoj, učinili su njihovi voditelji Tonći Kokan i profesorica Azra Tafro, članovi Hrvatskog Matematičkog Društva koje je i zaslužno za njihov nastup.

Domagoj u slobodno vrijeme igra košarku i bavi se informatikom, a nakon završetka srednje škole planira studirati na Prirodoslovno matematičkom fakultetu (PMF)

Josip Kelava - Gimnazija Varaždin

Varaždinca Josipa Kelavu matematika je također počela jako interesirati u nižim razredima osnovne škole. Otac mu je također nadareni matematičar. Josip više i ne broji na koliko je dosad natjecanja bio, a svoj prvi nastup na srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) pamtit će kaže po prelaganoj geometriji i naravno, osvajanju zlata. 

Privatna arhiva

Osim matematike vrijeme provodi programirajući i igrajući računalne igrice. Roditelji su nakon ovog uspjeha bili, kaže, jako ponosni i veseli.

Andrija Mandić - učenik četvrtog razreda XV gimnazije u Zagrebu

- U petom, šestom razredu osnovne škole zavolio sam matematiku i krenuo na dodatnu, a matematikom sam se više počeo baviti nakon što sam u sedmom razredu prošao na državno natjecanje - govori na Andrija kojem se nitko u obitelji nije puno bavio matematikom niti je išao na natjecanja.

- Meni je ovo prvo međunarodno natjecanje iz matematike, koje mi je zbog našeg velikog uspjeha ostalo u sjajnom sjećanju. Neopisiv je osjećaj kad znate da ste osvojili zlato i da ste kao država bolji od zemalja poput Njemačke, Poljske i Mađarske koji su bili favoriti na natjecanju. - ponosan je Andrija koji također zahvaljuje svima koji su radili s njima te im omogućili da napreduju u matematici i postignu ovako dobre rezultate.

Privatna arhiva

U slobodno vrijeme Andrija se bavi sportom, trenira nogomet od prvog razreda osnovne škole. Kaže da mu roditelji nisu očekivali ovakav uspjeh, 

- Zapravo, moglo bi se reći da smo sve iznenadili prvim mjestom na MEMO-u, pogotovo zato što Hrvatska do sad nije nikada osvojila zlato na ovom natjecanju - dodaje Andrija koji nakon srednje škole planira upisati PMF te se i dalje baviti matematikom

Petar Nizić Nikolac - učenik drugog razreda XV gimnazije u Zagrebu

Petar kaže da je još u vrtiću volio računati, ali je tek u četvrtom osnovne shvatio da mu matematika "leži". Njegovi roditelji su, kaže, pohađali prirodoslovne gimnazije ali nikad nisu išli po natjecanjima.

Privatna arhiva

- Svake godine idem na natjecanja, ali mi je ovo prva olimpijada. Pamtit ću ga najviše po ekipnom zlatu. Najdraža mi je algebra - kaže nam Petar. Kad vježba sam kod kuće najčešće prolazi zadatke sa starih natjecanja, a ekipno na  grupama u MIOC-u, PMF-u, FER-u ili na kampovima uz mentorstvo prijašnjih natjecatelja. Petar koji je u ekipi bio najmlađi trenutno nema definirane planove za budućnost, jedino zna da bi se htio baviti matematikom u životu.

Patrik Papac - učenik trećeg razreda Gimnazije Dubrovnik

Privatna arhiva

Patrik koji obožava algebru uglavnom uvijek matematiku vježba sam. Nitko u njegovoj obitelji nije posebno matematički nadaren. Natjecanje u Kopru mu je bilo prvo međunarodno natjecanje na koje je išao. nakon što se vratio sa zlatom njegova obitelj je bila presretna te se zahvaljuje svima koji su ih pripremali za taj velik događaj. 

Leon Starešinić- učenik četvrtog razreda XV gimnazije u Zagrebu

Leon u svojoj obitelji nema matematičara ali otac mu je fizičar (doktor znanosti) a djed inženjer. Omiljene su mu algebra i geometrija, a ovo mu je bilo prvo međunarodno natjecanje.

- Pamtiti ću ga najviše po tome što smo osvojili ekipno zlato i jer je bilo moje prvo međunarodno natjecanje.Bio sam sretan i iznenađen, jer nisam bio siguran da ćemo imati sve bodove, pa tako i nisam bio siguran da ćemo osvojiti prvo mjesto - govori nam Leon koji sve stigne. I družiti se s prijateljima i pripremati se za natjecanja.

Privatna arhiva

- Najviše posla ipak odradim sam, no voditelji su itekako bitni, prije svega jer te oni mogu naučiti nešto novo, a puno je lakše kada ti netko nešto objasni, nego kada to moraš samostalno naučiti i shvatiti.  Htio bih se prije svega zahvaliti Tonćiju Kokanu i Azri Tafro. Bili su super voditelji i mislim da su dobrim djelom zaslužni za naš uspjeh. Veliko hvala i Ognjenu Stipetiću i Vedrani Vazdar koji vode dodatnu iz matematike u mojoj školi - kaže mladi matematički genijalac koji u slobodno vrijeme najčešće čita knjige a bavi se i informatikom. Cilj mu je upisati zagrebački PMF.

Dvojac koji je vodio šestoricu nadarenih učenika na natjecanje u Kopar su Tonći Kokan i Azra Tafro.

Tonći Kokan je kao natjecatelj sudjelovao na mnogobrojnim natjecanjima iz matematike i osvojio medalju na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 2000. godine. Nakon završenog PMF-a (smjer Teorijska matematika), angažirao se u radu Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja iz matematike i na vođenju mladih matematičara na međunarodna natjecanja.

Azra Tafro je viši asistent  na PMF-u clan Državnog povjerenstva za matematiku.

- Ponosna sam na uspjeh naših učenika, znali smo da su odlični, ali nismo se ni nadali prvom mjestu. Osim znanja matematike, momci su pokazali i izvrstan timski rad, na licu mjesta su se organizirali i podijelili zadatke te time uspjeli izvuci maksimum jedni iz drugih - ističe prof. Tafro 


Komentari (45)
  • Mogu zamisliti kako su vam sada roditelji ponosni - ČESTITAM !!!!

    21. 9. 2015,   21:17
  • Bravo sto rec, sad van iz Hrvatske : ) Sala mala - ostanite ovdje, otvorite vlastite tvrtke i pomozite svom narodu da ojaca.

    21. 9. 2015,   21:09
  • dica svaka čast, nadam se da će naša država konačno imat sluha za ovakvu dicu i pomoći i da se njihovo znanje iskoristi za dobrobit njih i sviju nas

    21. 9. 2015,   21:14