Obavijesti

News

Komentari 8

Gimnazijalci: Bolje učimo kad nastavu pratimo od kuće online

Gimnazijalci: Bolje učimo kad nastavu pratimo od kuće online
5

KLIKOM DO ZNANJA Učenici osječke gimnazije jedan dan tjedno nastavu prate od kuće preko interneta. Ovaj inovativan način učenja financira i EU

VIDEO

Nisam se baš snalazila u radu na računalu jer me informatika baš nije zanimala, ali kad smo počeli pratiti nastavu od kuće, morala sam to savladati i sad mi je drago.

Ispričala nam je to Karla Bodakoš iz Osijeka, učenica 3. razreda Privatne gimnazije Gaudeamus.

Škola je najprije nekoliko godina provodila pilot projekt kojim su učenici mogli jedan dan nastave pratiti iz udobnosti svojeg doma. Od ove školske godine ova je privatna gimnazija uspjela u potpunosti oživjeti tu ideju.

Napisali su projekt i od Europske unije dobili novac kojim su izradili programsku internetsku platformu putem koje mogu neometano komunicirati s učenicima dok su oni kod kuće i na taj način im održavati cjelodnevnu nastavu.

- Naš informatički tim izradio je tu platformu na temelju sugestija nas profesora koji smo proteklih godina provodili program praćenja nastave od kuće. Imali smo puno problema u realizaciji takve nastave i na temelju njih shvatili što nam nedostaje. Novcem od Europske unije kupili smo sve što nam je potrebno kako bi program u potpunosti podržao nastavu, pa tako sad imamo neometanu vizualnu i tonsku komunikaciju sa svakim učenikom, imamo načina na kojima im šaljemo materijale tijekom nastave te primamo njihova rješenja zadataka i njihova pitanja ako ih imaju. Sistem funkcionira na zadovoljstvo svih - kaže Mirna Šakić, profesorica psihologije u školi Gaudeamus.

Školu ove godine pohađa 92 učenika, a s njima radi 20-ak profesora.

Ideju o uvođenju praćenja nastave od kuće u Gaudeamusu su dobili nakon što su primijetili da im učenici putnici, koji dolaze izvan Osijeka, na nastavu dolaze umorni i neispavani.

- S obzirom na to da mi u školi imamo jednosmjensku nastavu i ona je samo ujutro, željeli smo dati mogućnost učenicima da se barem jedan dan u tjednu naspavaju i da taj dan mogu provesti kod kuće, sa svojom obitelji, a ipak sudjelovati na nastavi. Ta ideja svima se svidjela iako je bilo jasno da će zahtijevati puno prilagodbe i profesora i samih učenika, koji su u svemu, na početku, vidjeli mogućnost da lako eskiviraju nastavu. No vrlo brzo su shvatili da je to nemoguće - smiješeći se kaže Šakić.

Dodaje, ipak, kako mjesto praćenja nastave za učenike nije točno definirano, pa tako taj dan oni mogu nastavu preko interneta pratiti i iz kafića, parka ili gdje god već žele. Jedino je bitno, kaže profesor Šakić, da se svi prijave i da nastavnici vide da su prisutni.     

Učenici se moraju prijaviti u točno dogovoreno vrijeme. Nastavnici im često tijekom predavanja postavljaju pitanja da provjere prate li nastavu.

- Dakako da imamo i sankcije za učenike koji ne prate nastavu. Ako utvrdimo da tijekom nastave nije ispred ekrana, idući tjedan mora nastavu pratiti u školi.

Iako nemamo s njima stalan vizualan kontakt jer je nemoguće imati na ekranu 30 učenika i pratiti ih što rade, a nije nam to ni cilj, vrlo lako utvrdimo je li netko prisutan ili ne. Imamo mogućnost uključiti vizualan kontakt kad posumnjamo da učenika nema. Oni, naravno, profesore stalno imaju na ekranu, kao i ploču na koju profesor piše ako je potrebno - pojasnila je profesorica psihologije dodajući kako su nastavnici mislili na sve pokušaje kreativnih prevara učenika kad su osmišljavali ovu nastavu. Čak i kad pišu ispite, ne mogu se “švercati” jer su testovi za svakog učenika personalizirani i koncipirani tako da moraju na njih odgovarati razmišljajući svojom glavom. Dvaput se dogodilo da tako, od kuće, prate i nastavu tjelesnog. Odnosilo se to na dane kad su iz tjelesnog učili teoriju.

- Roditelji su u početku bili skeptični jer su isto mislili da će učenici naći načine da eskiviraju nastavu, ali su kasnije shvatili da je to dobar pristup koji daje dobre rezultate. Čak ponekad i roditelji prate nastavu s učenikom jer im bude zanimljivo čuti predavanje. Takav način rada zahtijevao je dosta prilagodbe nama profesorima, ali smo otkrili da su neki segmenti rada ovim načinom i olakšani. Vidimo da učenici postižu i bolje rezultate jer su koncentriraniji na profesora - kaže Šakić, koja i sama na taj način učenicima predaje psihologiju.

Da bi pratili nastavu od kuće, učenicima nije potrebna nikakva dodatna oprema, osim laptopa i slušalica. Ako, iz nekog razloga, nemaju laptop ili računalo, mogu ga posuditi u školi. Jedino što dobro moraju znati je informatika.

- Sviđa mi se petak jer taj dan ne idem u školu, nego se zavalim u neki naslonjač kod kuće, napravim si kavu i pratim nastavu preko laptopa. To dosta motivira učenika. Koncentriran si na profesora, ako imaš pitanje možeš ga odmah postaviti i odmah dobiti odgovor te sve ide brzo i lako. Kad dobijemo zadatke, na kraju sata dobijemo rješenja, pa možemo na miru sve izanalizirati. Također, imamo i 10-15 minuta odmora između svakog sata, pa možeš nešto i pojesti - kaže Karla Bodakoš iz Osijeka, učenica 3. razreda Gaudeamusa.     

Novo doba 

Četiri dana u tjednu idu u školu. Petkom mogu ostati kod kuće. Preko laptopa se logiraju i prate nastavu.

Sve mogu posuditi 

Ako nemaju kompjutor ili laptop, u školi mogu posuditi uređaj za praćenje online nastave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...