Obavijesti

News

Komentari 32

Gimnazijalci u lovu na 'božju česticu': Znanost je baš super

 Gimnazijalci u lovu na 'božju česticu': Znanost je baš super
3

Splitski znanstvenici koji rade na najboljem institutu u Europi učenicima su približili tajne nastanka svemira. Učenicima su predstavili i znanja o Higgsovom bozonu

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Mogućnost analiziranja podataka najvećeg i najsnažnijeg akceleratora čestica na svijetu te ulazak u subatomske strukture i istraživanja o postanku svemira pripala je skupini od 50-ak splitskih srednjoškolaca na Međunarodnom istraživačkom danu za učenike na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Okupili su ih splitski znanstvenici Ivica Puljak, Nikola Godinović, Damir Lelas, Marko Kovač i Toni Šćulac, od kojih neki i 20-ak godina rade s prestižnim švicarskim CERN-om (Europskim laboratorijem za fiziku čestica). Splitski znanstvenici dio su svjetskog tima koji su radili na otkrivanju Higgsova bozona, popularno nazvanog “božja čestica”, a svoja su znanja predočili učenicima III. splitske gimnazije, Prirodoslovno-tehničke škole i Nadbiskupijske klasične gimnazije.

- U autentičnoj atmosferi đaci stječu uvid u međunarodna istraživanja, a istodobno uče o subatomskim česticama kroz naše prezentacije. Analizirali smo podatke prikupljene na ‘Large Hadron Collideru’, najvećem akceleratoru smještenom na CERN-u, na čijoj smo izradi i sudjelovali. Međunarodni istraživački radni dan srednjoškolaca (International Masterclasses) počeo je predavanjima o programu istraživanja na CERN-u i metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru koji su snimljeni posebnim detektorom, nakon čega radimo analizu podataka. Učenici analiziraju produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti. Posebice je zanimljivo da na ovoj manifestaciji đaci mogu u tim podacima ponovno otkriti Higgsov bozon, elementarnu česticu otkrivenu prije dvije godine, čije je otkriće nagrađeno Nobelovom nagradom – rekao je prof. dr. Puljak. Otkriće Higgsova bozona potvrdilo je teoriju elementarnih čestica (tzv. “standardni model”), pojednostavljeno rečeno, teoriju koja objašnjava većinu procesa u prirodi, neposredno od velikog praska, iz kojeg se smatra da je nastao svemir, pa nadalje. Puljak dodaje kako će se uskoro objaviti i novi rezultati s istraživanja iz CERN-a, no sve je još obavijeno tajnom.

- Na dvije godine smo zaustavili akcelerator kako bismo unaprijedili opremu, sve kako bismo mu udvostručili energiju i još više se približili proučavanjima trenutka postanka svemira – rekao je dr. Puljak. Konkretno, splitski znanstvenici su za CERN svojedobno bili angažirani na izradi komponenti za CMS detektor koje ne postoje na komercijalnom tržištu. Srednjoškolcima su osmislili naporan, ali zanimljiv i jedinstven Dan istraživača.

- Ovo će im možda pomoći u odabiru zanimanja, ali i proširiti vidike što znači baviti se znanošću. Naš posao nije teško raditi ako se shvati kao poziv kojem se potpuno posvećujete, ako imate potrebu da razumijete prirodu na ovoj razini, a ne samo kao posao - kaže prof. dr. Nikola Godinović.

Međunarodni istraživački dan za učenike, osim u Splitu, od veljače do travnja provodi se i za 10.000 drugih učenika na 200 sveučilišta i instituta u 40 zemalja. Idući tjedan FESB-ovci će istraživanja predstaviti u Osijeku.

- Odaziv učenika za ovu manifestaciju je puno veći od trenutačnih kapaciteta pa razmišljamo da iduće godine produljimo manifestaciju na dva dana. Svake godine Međunarodni istraživački dan za učenike se razlikuje jer se tehnologija s kojom radimo stalno razvija – kaže Puljak.

Pred kraj istraživačkog dana sudionici su se videolinkom povezali s CERN-om, Rimom, Firencom i Dublinom, gdje se također provode radionice.

- Uvijek me je zanimao Higgsov bozon. Ovo je super iskustvo. Zanimaju me istraživanja o svemiru, kao i moje prijatelje iz škole. Privlači me ovo područje znanosti, možda se i upišem baš ovdje na fakultet – rekla je Dora Bešić (17), učenica III. gimnazije.

Mladim Splićanima profesori su pružili iskustvo radnog dana znanstvenika, ali i upoznavanje sa suvremenim istraživanjima u fizici.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca