Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gimnazije će imati prijamne zbog navale 'superodlikaša'

None Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Novo je to pravilo uvedeno od ove upisne godine, nakon što se škola lani suočila s velikim brojem kandidata, sve odreda superodlikašima, kojih se prijavilo više nego što je bilo upisnih mjesta, pa su iz škole morali tražiti dopuštenje za formiranje dodatnog razreda

Učenici osmih razreda koji se žele upisati u zagrebačku Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga ove godine moraju za upis u prirodoslovnu gimnaziju kao i prirodoslovnu gimnaziju gdje se dio predmeta sluša na stranom jeziku pisati prijamni ispit, objavio je u petak Večernji list.

Novo je to pravilo uvedeno od ove upisne godine, nakon što se škola lani suočila s velikim brojem kandidata, sve odreda superodlikašima, kojih se prijavilo više nego što je bilo upisnih mjesta, pa su iz škole morali tražiti dopuštenje za formiranje dodatnog razreda.

Tako je spomenuta škola uz zagrebački MIOC jedina srednja škola u čitavoj Hrvatskoj u kojoj nema upisanih učenika čiji prosjek nije 5,00, a sudeći po prošlogodišnjim kandidatima, najmanji broj bodova srednjoškolca upisanog u prvi razred Prirodoslovne škole Vladimira Preloga - gimnazijski smjer, iznosio je 80 bodova, navodi dnevnik.

- Lani je bodovni prag za upis iznosio 75 bodova, a mi smo imali 80 kandidata s 79,3 boda koje nismo mogli upisati u svoju školu. Takvi kandidati imali su, primjerice, četvorku iz tehničkog u petom razredu i to ih je u odnosu na ostale kandidate, koji su imali i više od 80 bodova nažalost eliminiralo budući da smo po zakonu morali upisati sve one učenike s najvećim brojem bodova. To je razlog zbog kojeg smo morali uvesti prijamne ispite jer za sve učenike jednostavno nemamo mjesta, poručio je ravnatelj škole Zlatko Stić.

Kako je naglasio, prijamni ispit nije nešto čime se želi 'djecu ubiti u pojam', već prilika da doista pokažu što znaju jer je ispit sastavljen od gradiva sedmog i osmog razreda i jedini način da se provjeri znanje prije upisa u, među osmašima, vrlo popularnu srednju školu, piše Večernji list.

Tema: Hrvatska

Komentari (8)
  • Nema gluplje skole nego gimnazije, ides cetri godine da ne zavrsis nista, vec da mozes zavrsit gimnaziju...djeco, pametnije vam je da se drzite zanata. Autoelektričara, frizera, kuhara, keramičara, make-upa, elektrotehnicara i drugih zanata, kad to zavrsite odete kod nekog radite i steknete iskustvo zatim za se sebe radite. I uz to ucite strane jezike, ENG, NJEM, TAL, sa stranim jezicima necete pogrijesit.

    7. 6. 2019,   11:19
  • mislim da ta matura i nije potrebna nakon srednje već nakon OSNOVNE škole, s obzirom na dijametralno suprotne kriterije svih osnovnih škola u RH, uključujući uz to i "ljubimce" i "povlaštenu" djecu, pa se tu u startu vidi tko se može upisati u koju srednju školu......a za upis na fakultet lijepo položite prijemne ispite , pa tko prođe na prijemnom neka studira

    7. 6. 2019,   11:25
  • Ja se u potpunosti slazem. Zasto bi nekog recimo tehnicki iz 5. razreda eliminirao, a netko mozda sa nategnutim 5-icama iz osnivnih predmeta upao.

    7. 6. 2019,   10:38