Obavijesti

News

Komentari 7

Glas naroda: I roditelji su suodgovorni 
za obrazovanje

Glas naroda: I roditelji su suodgovorni 
za obrazovanje
1

Pišite nam na: facebook.com/bolje.obrazovanje, obrazovanje@24sata.hr ili 24sata, Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb s naznakom “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”

VIDEO

Državnu maturu loše provode

Mislim da je državna matura dobro zamišljena, ali je provode vrlo loše. Državna matura je dobra ideja zato što su srednjoškolci prisiljeni ponoviti gradivo cijele srednje škole kako bi je prošli. Također, pitanja koja se stavljaju u državnu maturu su u većini slučajeva smiješna i suvišna. Potrebne su velike promjene. Ili dogovaranja i postavljanje pragova fakulteta na državnoj razini i poboljšanje mature ili vraćanje prijamnih ispita. 

teletabispapa

I roditelji su suodgovorni 
za obrazovanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dali ste riječ onima koji ne kreiraju obrazovnu politiku, a i nama učiteljima. O školi su dosad uglavnom govorili oni koji nemaju dana radnog iskustva u nastavi ili su tek počeli s radom i vrlo brzo odustali, uvidjevši koliko je taj posao težak, stresan i odgovoran. Onda su se zaposlili u agencijama, ministarstvu ili izdavačkim kućama, gdje odlučuju o obrazovanju i puno lakše zarađuju puno veći novac. Osim o problemima učitelja, treba govoriti o problemima djece, kojih je sve više slabo motiviranih, s poteškoćama u učenju i ponašanju. Trebamo ih pitati zašto ne vole učiti. I roditelje moramo obrazovati tako da na nastavnike prestanu gledati kao na nesposobne i frustrirane nego kao na suradnike u odgoju njihove djece. 

A. Katić

U većini predmeta informacije su iste

Mogućnost, pa čak i obaveza prema zakonu, je promjena udžbenika svake četiri godine u našoj zemlji.

Ako se to radi zbog unapređivanja školstva, a ne radi davanja posla nakladnicima i knjižarama, tada neka mi netko objasni što se to revolucionarno dogodilo u četiri godine u matematici da bi se morali tiskati novi udžbenici?

Je li se u svijetu pojavio neki genijalac koji je promijenio matematiku tako da 2+2 više nije 4? Što se dogodilo sa zemljopisom? Je li se zemaljska kugla djelomično urušila pa su se pomaknuli kontinenti da bismo morali mijenjati udžbenik nakon četiri godine? Je li se engleski jezik promijenio? Nije. Sve u svemu, sve je to jedan lopovluk.

Neno

Zbog opsežna gradiva djeca ne znaju učiti

Otac sam curice koja pohađa 6. razred osnovne škole. Supruga i ja, koji smo fakultetski obrazovani, maksimalno smo angažirani oko njenog učenja, pokušavajući joj što bolje vizualno predočiti stvari koje uči, tamo gdje je to moguće.

Moram isto tako reći da je gradivo, posebice iz povijesti, geografije i vjeronauka, preopširno i da djeca samo uče napamet, bez ikakvog smisla. Pa zar dijete u 6. razredu, koje je željno igre, razmijevanja i želje da u školu ide bez pritiska ocjena i testova, mora znati vladare Bizanta, kuda idu trgovački putovi Hazne i Venecije te to sve nacrtati na karti?! Pitanja za zadaću iz vjeronauka su tako koncipirana da ja moram dobro razmisliti što je “pisac htio reći” i kakav se odgovor očekuje. Da naglasim i riječi jedne profesorice: “Pa što biste vi roditelji htjeli? Vi morate s djecom učiti”. Pa postavljam pitanje za što onda profesori dobivaju plaću i hoćemo li mi roditelji dobivati kakav dodatak na našu plaću? Djeca nam ne znaju učiti, a to što uče nema nikakvog smisla i gradivo iz gotovo svakog predmeta je preopširno i na kraju nepotrebno. 

otac učenice

Ako je naša država socijalna, zašto su djeca u školi gladna?

S velikom zebnjom u srcu slušam i gledam priče o lošem obrazovanju djece u školama, što me ponukalo da nešto napišem jer sam i ja otac dva djeteta koja pohađaju osnovnu školu.

Kako je moguće da djeca u školi nemaju što jesti? Država koja slovi kao socijalna trebala je spriječiti da se takvo nešto uopće dogodi u školi, a ne još tvrditi da nema gladnih. Predlažem da hrana za sve osnovnoškolce u bude besplatna jer ne može nitko reći da se nema novca, Pogledajmo samo kakvim se milijunima razbacuju ljudi koji trebaju izaći iz zatvora. To je novac koji je pao s neba u državni proračun. Pa zašto ga se ne bi iskoristilo za besplatnu prehranu djece u školi?

Zoran Krznar, Zabok

Valjda će i glas nastavnika doprijeti do njih

Možemo se samo nadati da će glas učitelja, nastavnika i profesora doprijeti i do onih koji kreiraju obrazovnu politiku i pričaju o reformi školstva.

bad girl lee

Razmazit ćemo ih ako škola postane kao lunapark

Škola nije lunapark. Zapravo, što se više trudimo zabaviti djecu, to su nam rezultati porazniji. Dobivamo razmaženu, nekreativnu djecu koja su lijena razmišljati.

Katarina Seifert

Učitelji kupuju krede, a oni razbacuju novac

Učiteljica u područnoj školi u Lanišću kupuje zbog učenika papir i kredu, a s druge strane ministarstva plaćaju parking 650.000 kuna. To je naša država.

TheLee

Kako to oni raspoređuju novac za škole?

I kod nas u Rijeci se dvaput godišnje skupljaju toaletni i fotokopirni papir kao i tekući sapun. Sramota! Ne znam kako ministarstvo raspoređuje novac.

mmalena

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović