Obavijesti

News

Komentari 20

Glas naroda: Riječ 'moraš' ubija motivaciju kod djece

Glas naroda: Riječ 'moraš' ubija motivaciju kod djece
1

Pišite nam na facebook.com/bolje.obrazovanje, obrazovanje@24sata.hr ili 24sata, Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb s naznakom “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”

VIDEO

Nije mi jasno: Zar je potreba da školarci imaju toliko ocjena iz nekog predmeta

Ocjene stvarno nisu bitne. Nisu odraz znanja, barem kad je u pitanju domaće školstvo. To je zato što ovdje nije važno prenijeti gradivo nego ga čisto odraditi i ocijeniti. Moje dijete, koje ide u drugi razred osnovne škole, ima ogroman broj ocjena iz svojih predmeta. Ne sjećam se da je u moje vrijeme bilo tako, pa ni u srednjoj. U jednoj sam godini imala toliko ocjena koliko današnji školarci dobiju u dva mjeseca. Koliko to doprinosi kvaliteti znanja?

Sanja M.

Uče nas oni koji su već umorni od podučavanja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Previše učimo, a malo toga u praksi zaista primjenjujemo. Kao gimnazijalka koja se nosi s ukupno 17 predmeta, od kojih su mi možda tri bitna, to odgovorno tvrdim.

Iz engleskog, primjerice, umjesto da više radimo na sposobnosti razgovora, mi smo previše usmjereni na gramatiku. Nije da to nije važno, ali treba biti ravnoteže. Profesori, čast iznimkama, nerijetko su posve nezainteresirani i frustrirani, zbog čega ispaštamo mi. Ne može u nama biti problem ako nas veći dio pada predmet. Upravo je to znak neravnoteže u obrazovanju. Oni koji nas uče umorni su od podučavanja, nekad i sasvim nesposobni. Jasno mi je da im je teško nositi se sa svim učenicima, ali vjerujem da moraju ostati profesionalci, a ne davati ocjene po raspoloženju. Jednostavno, još smo prilično daleko od kvalitetnog obrazovanja, puno se još toga tu mora popraviti.

Lucija

Motivacija za učenje veliki je problem

Mislim da je riječ “moraš” problematična za mnoge školarce. Ako pogledamo osnovne ljudske potrebe, onda se to stalno “moraš” ne uklapa, odnosno otežava situaciju.

Ljudi su, naime, takvi da im uvijek treba ljubavi. Tako i učenike treba nekako potaknuti da vole to što uče ili proučavaju, možda je to bolji izraz. Učitelji, nastavnici, profesori pritom trebaju i sami voljeti ono što rade, da bi tu ljubav mogli prenositi dalje. Pedagozi inače trebaju imati taj optimističan stav prema lekcijama koje dijele školarcima. Motivacija je ključna. Kada djeca kroz obrazovni sustav osjete slobodu i ljubav, onda su i motivirani. Kod nas ih, s druge strane, maltretiraju svim i svačim. Tako školarci, umjesto ljubavi, razviju averziju prema školi, doživljavaju je kao neku vrstu kazne.

Gladijajator

Provodim i do 16 sati nad knjigom, i tako svakog dana

Kao učenik gimnazijskog programa srednje škole mogu reći da mi je radni dan zauzet 16 sati za učenje i nastavu i mogu samo reći da mi je to presmiješno.

pjlegendary

Treba se ulagati u obrazovanje, ali ovisi u kakvo

Priča da je najvažnije ulagati u sebe i u stalno širenje vlastitih znanja nema smisla ako se ne zna kakva su točno obilježja određenog obrazovnog sustava.

Dražen Glavatu

Nemam se volje boriti s tolikom birokracijom

Htjela sam se prijaviti za stipendiju vani, ali mi je elan posve opao kad sam shvatila koliko ovi naši, koji se tim stvarima bave, cijelu stvar nepotrebno kompliciraju.

Matea Rođak

Sve mi se čini da im je glavni cilj - pronaći neznanje

Možda se varam, ali sve mi se nekad čini da ti učitelji namjerno djeci daju tolike jedinice i uopće lošije ocjene. Kao da traže neznanje umjesto znanja.

Matilda

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji