Obavijesti

News

Komentari 10

Glas naroda: U Češkoj učenici zadnji dan škole vraćaju knjige

Glas naroda: U Češkoj učenici zadnji dan škole vraćaju knjige
1

Pišite nam na: facebook.com/bolje.obrazovanje, obrazovanje@24sata.hr ili 24sata, Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb s naznakom “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”

VIDEO

Nema naprijed dok nema poštenih ljudi

Znači li to da se njima do 29 godine nudio posao a oni su ga odbijali? Moj brat, inače diplomirani pravnik, nakon završenog faksa hrani krave i ore zemlju jer se netko sjetio napisati u zakonu broj 29. Znaju li oni što znači naučiti rimsko pravo, a onda sjediti kući? Više se ne želi javljati na oglase jer kaže da je već rezervirano. I stvarno je tako. Ja mu šaljem zamolbe za posao i recimo da na 100 zamolbi dobijem jedan odgovor. Dečko koji je nekad bio odličan sportaš sad je izgubio volju za sve, katkad pročita koju knjigu. Iznadprosječno je pametan, pa se pitam tko si to daje za pravo uništiti jedan mladi život (onako potiho i kukavički).

Maja Dundović

Sve škole trebaju imati školsku kuhinju

Imam sina koji ide u srednju školi, a cijeli dan je na sendviču jer nema druge mogućnosti. Ministarstvo se treba usredotočiti na to da sve škole imaju školsku kuhinju u kojoj će svako dijete pojesti konkretan i topli obrok

Niti jedno dijete ne smije biti gladno

Rođena sam u Češkoj, gdje je bilo, a i sad je tako, da udžbenike djeca dobiju u školi prvi dan školske godine i vraćaju zadnji dan školske godine, s tim da se nešto malo plati za oštećenje, sve se bilježi na zadnjoj stranici udžbenika.

Znači, roditelji djeci nabavljaju bilježnice i opremu za pisanje i likovni. To se, po meni, već može zvati besplatnim obrazovanjem. Jednostavno ne mogu nikako prihvatiti da moram djetetu kupovati udžbenike koji su svake godine slični ili jednaki kao i oni udžbenici koji su tiskani prošle školske godine. Drugo što je isto drukčije u Češkoj, je marenda. Marendu djeca u češkoj školi jedu u razredu, ne trče s njom oko škole i po školi. I nikako ne izlaze u dućane i pekarnice po peciva ili sendviče. Obavezno poslije nastave imaju topli obrok u blagovaonici, koju roditelji doplaćuju nešto malo po danu uz sufinanciranje ministarstva školstva i grada. Takav topli obrok imaju osiguran i srednjoškolci. Gdje je osnovna ili srednja škola, tu se uvijek blizu nalazi i školska kuhinja, koja kuha i za umirovljenike koji isto tako pplaćaju topli obrok, ali. Imam sad sina u srednjoj školi, putuje busom 30-ak kilometara, vožnja traje i sat vremena. Odlazi ujutro u 6 sati, vraća se u 15.30 sati. Cijeli dan je na sendviču jer nema druge mogućnosti. A ministarstvo priča nam priče o nekakvoj zdravoj prehrani, umjesto da se usredotoči na to da svaka škola ima školsku kuhinju, i da se tijekom marende ne trči izvan škole, postoji i neka odgovornost za dijete! Ali to je neka duga tradicija, kao i s udžbenicima.

Ivana Bilić

Umjesto iz knjiga, djeci bi bilo lakše učiti na tabletima

Roditeljima bi se olakšalo da se školske knjige prebace na tablete jer ih više ne bi kupovali, a djeci bi bilo lakše učiti na njima i ne bi trebali više nositi teške torbe.

uvijek_optimist

Otkad je državne mature više nema upisa preko veze

Državna matura je nešto najbolje što su uveli.Time je izbjegnuta do maksimuma uporaba veza kod upisa. Treba nagraditi i profesore koji pripremaju učenike.

roditelj

Na profesore se vrši pritisak zbog ocjenjvanja

Nisu se srozali kriteriji ocjenjivanja već se srozalo cjelokupno društvo. Tijekom školske godine roditelji vrše pritisak na profesore koji popuštaju jer ne žele probleme.

coconut

Djeci se previše popušta pa nema više autoriteta

Autoritet nastavnika se izgubio jer se u odgoju djeci sve više popušta. No ipak vjerujem da učitelj koji vodi opuštenu nastavu nema problema s tim.

Petar, Zagreb


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk