Obavijesti

News

Komentari 45

Sve su uz pretučenu kolegicu: Nasilje se ne smije prešućivati

Sve su uz pretučenu kolegicu: Nasilje se ne smije prešućivati
4

Jednu od veslačica netko je napao tjedan dana prije ženske regate na Murteru. Njene kolegice pružile su joj podršku. Sve su veslačice imale majice s natpisom podrške svojoj kolegici

VIDEO

Nikad više veslačica nije bilo na ženskoj veslačkoj regati “Dlan & veslo” u Betini na otoku Murteru kao što ih je bilo na ovogodišnjoj regati početkom mjeseca. Međutim, pobjeda je svima njima bila u drugom planu. Bilo im je najvažnije pružiti podršku kolegici veslačici.

Svih 66 veslačica na regati nosilo je majicu s natpisom podrške svojoj kolegici. Ženu je u Murteru krajem prošlog mjeseca na radnome mjestu napao muškarac (53) zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa. Kako je izvijestila šibensko-kninska policija, prvo ju je verbalno napao, a potom i fizički. Nanio joj je teške ozljede. Ima tri prijeloma kosti lica, puknut zub i oštećen mišić. Morala je ići na operaciju u Split. Pretučena žena je i sama veslačica koja je ranije sudjelovala na regati. Bila je članica ekipe “Mačkove mace”. Njezine kolegice su upravo zato odlučile na regati dići glas protiv nasilja nad ženama i pružiti podršku svojoj, kako kažu, kolegici i prijateljici.

- Ovogodišnja regata posvećena je tradicionalnom veslanju, majci gajeti (brod u kojem se vesla) i ženi. Ovaj put je posvećena jednoj zlostavljanoj ženi koju su napali i pretukli na radnome mjestu. Htjeli smo je podržati. Nasilje se ne smije prešućivati ni prolaziti nekažnjeno - rekla nam je Dijana Filipi, veslačica “Ekipe za ne biti doma” i jedna od organizatorica podrške za pretučenu veslačicu.

Jasno i glasno su rekle 'Ne'

Svi su u Betini na Murteru dobro upoznati što se zbilo s jednom od veslačica i gotovo svi su bili zgroženi da je policija taj slučaj prvenstveno okarakterizirala kao remećenje javnog reda i mira. Djelomično zbog toga, nitko izvan Betine na Murteru nije ni znao za napad.

Međutim, veslačice su odlučile jasno i glasno reći “ne” nasilju nad ženama te su krenule s izradom majica kojima su pružile podršku svojoj prijateljici.

Sve ekipe imale su bijele majice s natpisom, osim jedne ekipe koja je imala zelene majice.

Dijana je istaknula kako je cilj bio da se u javnosti počne slobodno govoriti o nasilju nad ženama.

- Taj problem ne smije ostati tajna. Treba početi javno govoriti, o problemu osvijestiti društvo i institucije koje bi se njime trebale baviti. Treba potaknuti na suradnju i aktivnost - rekla je Dijana te dodala kako nije važno tko je pobijedio u utrci jer je pobjednica samo jedna.

- Pobijedila je naša kolegica - zaključila je Dijana. Ana Mijat, direktorica Turističke zajednice u Betini, koja je 2012. obnovila žensko veslanje te pokrenula ovu regatu, dodala je kako su u regati pobijedile sve žene koje su došle na ovu plemenitu ideju.

Pritvorili su napadača

U svakom slučaju, ovaj potez hrabrih veslačica iznjedrio je i rezultate. Policija je provela kriminalističko istraživanje nad napadačem te su ga osumnjičili za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Policija ga je i pritvorila. Inače, regata se zaista tradicionalno održava u čast svim ženama, ponajviše veslačicama koje su nekad veslale od otoka do otoka u gajetama. Od Betine do Zadra znale su nekoć veslati po osam sati. Regata se održava u Betini svake prve nedjelje u kolovozu uoči “Dana brganje”, najveće mjesne fešte. Na regati je nastupilo 66 veslačica u 13 brodova, a pobijedila je upravo ekipa pretučene veslačice “Mačkove mace”. Druge su bile “Ekipa za ne biti doma”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke