Obavijesti

News

Komentari 432

Uvjerljivo usvojili Istanbulsku; oporba nije uspjela srušiti Dalić

Uvjerljivo usvojili Istanbulsku; oporba nije uspjela srušiti Dalić
2

Bez obzira na brojne rasprave i negodovanje, Sabor je ipak odlučio izglasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Martina Dalić uživa potporu saborske većine, odlučio je Sabor

VIDEO

Hrvatski sabor u petak je potvrdio Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulsku konvenciju. Potvrdno je glasalo 110 zastupnika, 30 je bilo protiv i dva su zastupnika bila suzdržana. 

Ovi zastupnici su bili protiv Istanbulske: 14 ih je iz HDZ-a
Ovi zastupnici su bili protiv Istanbulske: 14 ih je iz HDZ-a

Ministrica Martina Dalić i dalje uživa povjerenje saborske većine. Protiv oporbene inicijative za izglasavanje nepovjerenja potpredsjednici vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić bilo je 76 zastupnika dok je 'za' nju bio 71 zastupnik. 

PRATITE UŽIVO

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

>>>Tijek događaja 

12.29 - Protiv Istanbulske konvencije glasalo je 14 HDZ-ovaca i to: Ante Babić, Milijan Brkić, Stevo Culej, Ivan Čelić, Marija Jelkovac, Anton Kliman, Miro Kovač, Tomislav Lipošćak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, Petar Škorić, Miroslav Tuđman.

Konvenciji se su se usprotivili i Kažimir Varda (BM365), HDS-ovci Goran Dodig i Branko Hrg, Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih, Željko Glasnović, Zlatko Hasanbegović, Mostovci: Nikola Grmoja, Tomislav Panenić, Božo Petrov, Marko Sladoljev, Sonja Čikotić, Slaven Dobrović, Miro Bulj te Ivan Lovrinović (PH) te nezavisni Ivica Mišić. Protiv je bio i Hrastov zastupnik Hrvoje Zekanović. 

Suzdržani oko ratifikacije bili su tek Ivan Šuker (HDZ) te nezavisni Marin Škibola.

12.12 DALIĆ 'PREŽIVJELA' GLASOVANJE

Oporba nije uspjela srušiti Martinu Dalić i ona ostaje ministrica u vladi Andreja Plenkovića, odlučio je tako u petak Hrvatski sabor.

Protiv oporbene inicijative za izglasavanje nepovjerenja potpredsjednici vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić bilo je 76 zastupnika dok je 'za' nju bio 71 zastupnik.

Hrastov Hrvoje Zekanović održao je svoje obećanje od prije dva dana kada je, zbog Istanbulske konvencije, napustio vladajuću koaliciju te nije podržao Dalić. Iz redova vladajućih na glasovanju danas nije bilo manjinca Furia Radina.

Inače, inicijativu o smjeni Dalić potpisalo je 37 zastupnika iz šest oporbenih klubova i redova nezavisnih zastupnika. Prozivaju ju zbog 'savjetničke afere' oko posebnog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka koji je, poručivali su u jučerašnjoj saborskoj raspravi, njezin izbor, ali i njezina odgovornost.

Vlada je sve oporbene navode iz prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Martini Dalić odbacila kao neutemeljene i neosnovane.

12.10 Sabor je ratificirao Istanbulsku konvenciju. Za je bilo 110 zastupnika, njih 30 je bilo protiv dok su dva bila suzdržana. 

Protiv ratifikacije Konvencije bio je i dio HDZ-ovih zastupnika, po prvim procjenama njih desetak od ukupno 55. Neuobičajena je situacija da se značajan dio kluba vladajućih usprotivio Vladinu prijedlogu zakona.

Plenković: Bit je Konvencije spriječiti nasilje nad ženama

Bit je Istanbulske konvencije, poručuje Vlada, spriječiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Po podacima policije, između 2013. i 2017. u Hrvatskoj je bilo 195 ubojstava, broj ubijenih žena bio je 91.

Njenim potvrđivanjem, ističe Vlada, osnažit će se pravni, institucionalni i financijski okvir radi suzbijanja neprihvatljivog i društveno kažnjivog nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Iz Vlade ustrajavaju i kako nema pravne obveze priznavanja trećeg spola ni redefinicije braka.

Nema pravne obveze da se u nastavne planove uvodi sadržaj koji bi se kosio s vrijednostima koje dijelim, tih obveza nema, ne postoje, tumačio je nedavno u Saboru premijer Andrej Plenković.

Ustvrdio je kako je ratifikacija Konvencije politička volja Vlade da će time osnažiti pravni i institucionalni okvir za sprječavanje nasilja u obitelji. 

12.09 Plenković demantirao financijsku obvezu od milijardu kuna

Plenković je više puta demantirao tvrdnje da će ratifikacija Konvencije Hrvatskoj donijeti financijsku obvezu od milijardu kuna.

Hrvatska ima svoj nacionalni program za sprečavanje nasilja, koji je usvojen jesenas, i za to je u proračunu za ovu godinu alocirano 70 milijuna kuna, a dio tih sredstava predviđen je i za provedbu Konvencije, naveo je.

Javnosti je poslao umirujuću poruku i glede GREVIO-a, Skupine stručnjaka za borbu protiv nasilja nad ženama. To nije nikakvo neobično kontrolno tijelo jer takva tijela postoje u različitim konvencijama Vijeća Europe, rekao je navodeći GREKO i GRRTA-u, tijela koja se spominju u konvencijama za borbu protiv korupcije i protiv trgovine ljudima.

Uz zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije, Sabor je prihvatio interpretativnu izjavu u kojoj se navodi da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja, da njezine odredbe ne sadrže obvezu uvođenja "rodne ideologije" u hrvatski pravni i obrazovni sustav te da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava, posebno onima o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

12.08 Odbijen amandman SDP-a o brisanju interpretativne izjave

Vlada i Sabor odbili su amandman Kluba SDP-a da se briše članak 4. Zakona o potvrđivanju, u kojem se nalazi interpretativna izjava.

Međunarodno je pravo predvidjelo ulaganje interpretativne izjave, bilo kod potpisivanja ili potvrđivanja nekog međunarodnog ugovora, sadržaj te izjave je nužan, važan i potreban za hrvatsku javnost, za sve dionike društva, rekao je Plenković.

Činjenica da vi obrazlažete amandman govori o ozbiljnosti situacije, odgovorio mu je Arsen Bauk (SDP), tvrdeći da je interpretativna izjava nepotrebno podilaženje onima koji su protiv ratifikacije Konvencije i koje to neće zadovoljiti.

12.08 Bauk je replicirao Plenkoviću da se interpretativnom izjavom nije ništa postiglo. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

12:07 Premijer Andrej Plenković je istaknuo kako je odbijen amandman o izbacivanju interpretativne izjave. 

- Nužna je i potrebna i ima ulogu vodiča u provedbi Konvencije - istaknuo je Plenković. 

11:45 Prva na dnevnom redu za glasanje u Saboru u 12 sati bit će Istanbulska konvencija. Posljednja, peta, bit će točka o izglasavanju povjerenja ministrici Martini Dalić.

Posvađali se u Saboru 

11:40 Nakon što je premijer Plenković u sabornici zastupnika Bulja nazvao Panj pa se ispričao, zastupnik Mosta mu je poručio:

- U replici sam vam postavio pitanja, ali niste odgovorili nego ste krenuli uvredama. Od vas i vaše bahatosti ne očekujem ništa. Ponovit ću vam pitanje bez obzira na to što vrijeđate, jer ne spadam u vaše njonje - kazao je Bulj koji je prozvao predsjedavajućeg Gordana Jandrokovića da nije upozorio premijera.

Jandroković je uzvratio kako je on izgovorio prvu uvredljivu rečenicu na račun premijera te da ga nije upozorio. 

- Onda je on vas nazvao panjem pa se ispričao. Nisam ni tada reagirao. Što sad hoćete? Vi se osjećate uvrijeđeno i poniženo, ali tko se mača laća od mača i pogiba. Ako želite tvrdo razgovarati, onda budite spremni i dobiti udarac. nemojte onda ovdje cendrati - uzvratio mu je Jandroković. 

Za povredu poslovnika javio se Bulj i ustvrdio kako smatra da Plenković ne treba odvjetnika.

- Vi ste vjesnik svih kojima ste služili od Sanadera, Kosorice, Karamarka sad Plenkovića. Premijeru ovo je sad vaš zaštiti i odvjetnik, a kad digne ruke od vas onda ste na kraju. Ovakvi su vam opasni Plenkoviću - ustvrdio je Bulj. 

- Dragi prijatelju Bulj, molim vas da budete vitez pa kad udarite na nekoga onda istrpite udarac. Nemojte ovdje glumiti i cendrati. To vam ne ide uz vašu muškost o kojoj govorite- uzvratio mu je Jandroković. 

- Kako znate da se ne osjećam damski. Kako vi vrijeđate to? - dobacio je Bulj.  
Nakon što se javio ja povredu poslovnika te Jandrokoviću poručio da može govoriti o svojoj, a ne njegovoj muškosti. Ustvrdio je i da nije nervozan što ga je premijer prozvao nego što mu ne odgovara na pitanja. Nakon toga Plenković je sjeo pored njega u klupu i popričao s njim.

11:23 Gordan Maras istaknuo je kako je "iluzorno očekivati od gospodina Pupovca da bude protiv ministrice Dalić" u studiju televizije N1

- Znam da je nedavno spektakularno govorio da neće glasati za Martinu Dalić, a nakon toga, daleko od očiju javnosti, je očito dobio dodatne argumente da njegove ruke budu tamo gdje su uvijek - objasnio je Maras. 

Na pitanje je li Pupovac ikad bio uz SDP, Maras je odgovorio da nikada nije držao većinu njihovoj vladi. 

- Imali smo puno komotniju većinu nešto što sada ima HDZ. Tri glasa Pupovcu čine većinu, a to nikad nije bio slučaj s SDP-om. Kad god će trebati održati većinu HDZ-u, bez obzira na argumente, bez obzira na sve, on će uvijek glasati za HDZ. O tom trebaju voditi brigu i njegovi birači jer ja sam siguran da velika većina birača koje on predstavlja ne želi Plenkovića - rekao je Maras. 

Dodao je kako ni jedna stranka u Hrvatskoj ne bi trebala računati na monopol nad nekim biračkim tijelom. 

- Znamo da se devedesetih, kada je bio Tuđman, po Pupovca slao helikopter kada je trebalo za nešto glasati. Kada je jedna osoba prisutna 27 godina, onda se čovjek uljuljka. To nema veze s manjina. Iako je gospodin Pupovac sklon otići u taj teritorij i napade na sebe prozvati napadima na manjine - istaknuo je Maras. 

Bandić: Dalić može računati na našu potporu 

10:55  I dok potpredsjednica Vlade Martina Dalić može računati na potporu Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika, kada je u pitanju Istanbulska konvencija sedam zastupnika, koji su dio vladajuće većine, glasat će po savjesti, ali nisu otkrili tko će kako postupiti. 

- Ako netko ima pravo odabrati da bude muško ili žensko, dopustite zastupnicima da imaju izraze stav. Mislim da je to minimum demokracije - poručio je Milan Bandić predsjednik Stranke rada i solidarnosti, koji kaže da bi glasao protiv konvencije da je saborski zastupnik.

Bandić je kazao kako žestoke rasprave u javnosti, masovni prosvjedi i različita tumačenja ukazuju kako su dijelovi konvencije dvojbeni, nejasni i višeznačni čime je plemenita namjera zaštite žena od nasilja kontaminirana i kompromitirana. Smatra da se ratifikacija trebala odgoditi dok se ne razriješe sve dileme koje su se pojavile u javnosti. 

10:52 Ispred Sabora su se pojavila siluete i osmrtnice koje simbolički označavaju žene  ubijene od 2015. do 2016. godine. Više pročitajte OVDJE

10.29 Nakon replika premijeru, u Saboru je započela rasprava klubova zastupnika. Prvi izlaže klub zastupnika HDZ-a. 

10:08 Nakon izlaganja premijer javili su se zastupnici za replike. 

"Moja ambicija je biti predsjednik Vlade RH" 

Donedavni partner HDZ-u Hrvoje Zekanović (Hrast) pitao je premijera Plenkovića o njegovim ambicijama. Zanimalo ga je ima li ambicija zasjesti na čelno mjesto Europske komisije ili bilo koju drugu funkciju u EU. 

- Već ptičice na grani cvrkuću da ste vi jedan od kandidata za čelno mjesto u Komisiji, To je vaše pravo, kandidirati se bilo gdje, ali s obzirom na to da ste hrvatski premijer smatram da zastupnici i građani moraju znati vaše ambicije. želite li se vi kandidirati na neko čelno mjesto u Europskom parlamentu, Europskoj komisiji ili negdje drugdje - pitao je Zekanović premijera. 

Fratar: "Postat ćemo robovi žena, one će biti iznad svega!"
Fratar: "Postat ćemo robovi žena, one će biti iznad svega!"



- Medijske špekulacije koje vjerojatno pušta netko poput vas, jer želi malo ušušurati ovdje atmosferu i stvoriti osjećaj da je meni možda nešto drugo prioritet, a ne posao predsjednika Vlade, na tom sam već vrlo jasno odgovorio. Moja ambicija je biti predsjednik Vlade RH, raditi u interesu hrvatskih građana i ispuniti ono za što sam išao na izbore - jasno je poručio premijer Plenković.

Podsjetio je Zekanovića da je na tim izborima bio na listi s HDZ-om. 

Miro Bulj (Most) tražio je od premijera da kaže kada će početi voditi suverenističku politiku, a ne biti briselski ćato. 

- Zahvaljujem zastupniče Panj, pardon Bulj, pala mi je na pamet serija Čovik i po', kad god vi nastupate pa me neodoljivo podsjećate na Franju - odgovorio je premijer. 

- Vlada i ja čvrsto zastupamo hrvatske nacionalne interese. To što vi u vašu retoriku ubacujete da ste vi suverenisti ili ne znate što radimo ili nemate dobar osjećaj što znači međunarodni položaj Hrvatske 2018 ili ste prespavali što su bili strateški ciljevi državne politike od prvog predsjednika Franje Tuđmana, a to je članstvo u EU i NATO-u i Vijeću Europe. Za razliku od vas mi se ponašamo onako što je hrvatski nacionalni interes i znamo kako ga provoditi. vaše lakonske komentare to možete jedino na kavi između sobom pričati - uzvratio je Plenković. 

"Razgovarao sam s predsjednicom o Rusiji" 

Bojana Glavaševića (SDP) zanimalo je li komunicirao s predsjednicom države, koja je pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina u Hrvatsku, u trenutku kad mi Rusiji izričemo sankcije. 

- Naravno da sam razgovarali s predsjednicom Republike, vrlo temeljito. Sagledali sve aspekte uglavnom i donijeli zajedničke odluke. Budući da je u ovakvim pitanjima apsolutno nužan konsenzus svih državnih institucija, oko pitanja koje imaju vanjsko političke reperkusije. Vidjeli ste da posljedice nisu bile nikao dramatične. Znači odgovorna odluka - uzvratio je Plenković.

 

10:00 Plenković se dotaknuo i slučaja trovanja Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji. Istaknuo je kako se Hrvatska odlučila solidarizirati na nekoliko načina s Velikom Britanijom, kao i ostale europske zemlje. 

9:30 Premijer Plenković u Saboru podnosi izvješće  o sastancima Europskoga vijeća održanima u Bruxellesu.

- Želimo da Hrvatska nastavi s podizanjem minimalne plaće. Već smo ju dva puta podigli, čime smo ubrzali rast - rekao je premijer.

Dodao je kako, s energetske strane, da je cilj izgraditi integrirano energetsko tržište. Istaknuo je da je Hrvatska od Europske komisije dobila financije za izgradnju infrastrukture za opskrbu plinom. 

Plenković se sve teže štiti od gnjeva Crkve i neistomišljenika
Plenković se sve teže štiti od gnjeva Crkve i neistomišljenika

Dotaknuo se i gospodarskog rasta države, ali i brojnih reformi koje će također biti dio programa za ovu godinu

9:20 Prije saborske sjednice na kojoj bi zastupnici trebali ratificirati Istanbulsku konvenciju, ali i glasati o oporbenom prijedlogu za opoziv potpredsjednice Vlade Martine Dalić, u Saboru su se HDZ-ovci okupili na Klubu zastupnika. Nakon sjednice kluba premijer i predsjednik HDZ-a nije bio raspoložen za izjave.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Sve je dobro, comme il faut! - samo je kratko dobacio novinarima nakon čega se uputio u sabornicu. 

'Glasovat ću protiv Konvencije, to neće ugroziti snagu HDZ-a'
'Glasovat ću protiv Konvencije, to neće ugroziti snagu HDZ-a'

Očekuje se da će Istanbulska konvencija biti ratificirana bez problema, s obzirom na to da je podržava i velik dio opozicije, čime će se nadoknaditi gubitak glasova nezadovoljnih HDZ-ovaca i članova vladajuće koalicije. Neslužbene informacije su da bi protiv Istanbulske konvencije moglo biti između deset i 15 HDZ-ovaca.

"Forsirate tezu da protivnici Istanbulske žele rušiti Vladu"
"Forsirate tezu da protivnici Istanbulske žele rušiti Vladu"

Kada je riječ o opozivu Martine Dalić za očekivati je kako za tu oporbenu inicijativu neće biti dovoljno ruku. Oporba, želi li srušiti Dalić treba imati 76 zastupničkih ruku. U saborskoj raspravi  o opozivu, Ivo Stier (HDZ) koji je protivnik konvencije, u četvrtak je poručio: 

- Vidim da želite forsirati tezu da ako neko glasa protiv Istanbulske konvencije da onda i ruši i Vladu. E vidite, to nije točno. Možda biste vi htjeli da je to tako, možda biste vi htjeli da onda nakon takvih izbora prije nego što vas pretekne Živi zid, da se možete ponuditi HDZ-u, da idete u neku veliku koaliciju, ne znam. Možda bi htio gospodin Maras biti i predsjednik Sabora. Znate što, ja takvu stvar sigurno ne bi želio vidjeti, pa koliko god vi cimali da idemo u tom smjeru za to moju ruku nećete dobiti - ustvrdio je Stier u četvrtak.

9.00 Stevo Culej (HDZ) na tiskovnoj konferenciji u Saboru izjavio je da ostaje pri svom stavu da neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije. 

- Zašto bih ja bio ja bio zadovoljan nečim što hrvatski narod ne prihvaća i čime nije zadovoljan - rekao je. 

Na pitanje strahuje li od sankcija odgovorio je:

- Što su posljedice? Meni je svejedno, ako smatram da sam na pravom putu  - rekao je Culej.

HDZ-ov zastupnik progovorio je o napadima na vjerske osjećaje vjernika i Katoličku crkvu. Ustvrdio je kako u Saboru sjede "relikti prošlosti, koji su se prošvercali u demokraciju, cijeli svoj život posvetili su borbi protiv hrvatskog biča, čovjeka i Katoličke crkve"

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Ti relikti prošlosti sjede u Saboru kao zastupnici, koji ne zastupaju nikoga osim sebe, svoje interese i svoju ideologiju koju su naučili u komunizmu. Okrenut ću se samo prema jednom čovjeku. Radi se o zastupniku Goranu Beusu Richemberghu. Svaki trenutak svojeg rada on koristi za uvredu Hrvatske, branitelja i Katoličke crkve. Radi se o čovjeku, reliktu prošlosti koji javno potiče na nasilje i na mržnju. Radi se o čovjeku koji je u bivšoj Jugoslaviji zdušno i vrijedno radio za bivšu Udbu. Radi se o čovjeku koji je 30 godina svoga rada vrijedno progonio Katoličku crkvu kao i njezine predstavnike - kazao je Culej. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 432
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a