Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Glavna tajnica u ministarstvu graditeljstva bakici srušila zid

None Foto: Goran Jakuš/Pixsell 15

INSPEKCIJA ZABRANILA RADOVE Izašli su na teren i utvrdili da je glavna tajnica ministarstva graditeljstva Nikolina Nežić u Novalji protuzakonito srušila zid vremešnoj susjedi...

Šimici Peranić (81) susjedi su srušili vanjski zid stare kamene kućice u Staroj Novalji na otoku Pagu, zbog čega je unutrašnjost kuće ostala - na propuhu.
Vlasnica susjedne parcele, po čijem je nalogu zid srušen, je Nikolina Nežić, glavna tajnica – Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Foto: Goran Jakus/PIXSELL Nikolina Nežić


- Prošlog petka dobio sam informaciju da netko nam ruši kuću. Kontaktirala me naša susjeda koja je zatekla radnike kako ruše našu kamenu kućicu. Vlasnik kuće je moja teta, Šimica Peranić. Vlasništvo je čisto, jedan kroz jedan. Do toga dana nitko ničim nije osporavao vlasništvo. Odmah sam zatražio da mi pošalje slike na mobitel, jer nisam vjerovao. Saznao sam i ime investorice koju sam nazvao i zatražio objašnjenje - kaže Krešimir Peranić, nećak nesretne vlasnice.

- Ona mi je potvrdila da je investitor i tvrdila da se na našoj kući ne radi ništa.
Nakon toga na mobitel sam joj poslao slijedeće slike koje sam dobio sa terena. Tada je tvrdila "da ona samo skida zid, koji je truo, opasan i da joj smeta" te tvrdila da se ne brinem jer će ona sagraditi novi zid. Nakon ovih razgovora  zatražio sam da njezini radnici istog trena prekinu sa bilo kakvim radovima  i obavijestio policijsku stanicu u Novalji i molio da se izađe na teren i utvrdi što se zbiva - kaže Peranić.
No rušenje se nastavilo.

- Primio sam SMS poruku od investitorice: "Sada se zaustavljaju, očistiti će i dići zid. Lijepi pozdrav". U tom trenuku samurgirao od policije da obustavi radove, pošto zbog obiteljske situacije nisam bio u mogućnosti stići na Pag na vrijeme iz Rijeke gdje živim - opisao je dramatični dan.

U subotu rušenje se nastavilo do dolaska policijske patrole koje prekida radove oko 10 sati.
Kuću je rušio jedan čovjek, kojeg su oni identificirali.

- Napokon sam telefonski uspio dobiti i izvoditelja radova, osporio sam njegove tvrdnje da je bilo kontakata i pristanka na bilo kakve radove na kući i dobio njegovo priznanje da je bio upozoravan od strane susjeda da se na kući rade ikakvi radovi,  jer susjedi dobro znaju da moja teta se nikad ne bi složila da se bilo kako dira kuća. 
Zatražio sam obustavu bilo kakvih daljnih radova i tražio da se platnom zaštite kuća i imovina u njoj koja je u potpunosti izložena. Zatim primam od "Nine" SMS poruku: "Poštovani gospodine Peranić, ako ste voljni prodati svoju parcelu do mene, možemo se naći i dogovoriti." U ponedjeljak moja teta Šimica i ja otišli smo do kuće da se ona prvi put uvjeri u nanesenu štetu.Saznajem napokon identitet investitora: Nikolina Nežić iz Zagreba, glavna tajnica ministarstva graditeljstva !! Pa ne bi li nas ona trebala štititi od ovakve samovolje? Podnosimo tužbu protiv nje - kaže Peranić.

- Dobili smo dojavu 14. listopada te je policijski službenik izišao na teren i poslao izvješće Općinskom državnom odvjetništvu. Pozvali smo građevinskog inspektora koji je danas bio na terenu - rekla nam je Maja Brozičević, glasnogovornica ličko-senjske policije. 

Inspekcija je utvrdila da je tajnica ministarstva graditeljstva - bespravno rušila i gradila.

Donosimo njihovo priopćenje:

- Povodom predstavke g. Krešimira Peranića iz Rijeke upućenoj građevinskoj inspekciji ovoga Ministarstva, obavljen je danas, 20. listopada 2017. godine inspekcijski nadzor izvođenja građevinskih radova na lokaciji u ulici Brajda u Staroj Novalji, koja je  susjedna čestica zgrade na  k.č. 158/4. k.o. Novalja, u vlasništvu gđe Šimice Peranić iz Stare Novalje.
 
U nadzoru je utvrđeno da se radovi uklanjanja postojeće građevine izvode protivno odredbama Zakona o gradnji, te je obustavljeno daljnje uklanjanje, a gradilište zatvoreno službenim znakom i ograđeno trakom građevinske inspekcije. 
 
Vezano za navode iz predstavke da je investitor građevinskih radova Nikolina Nežić, glavna tajnica ovoga Ministarstva, napominje se da je za sada utvrđeno da su Nikolina Nežić i njena sestra Iva Nežić Schwob iz Njemačke suvlasnice katastarske čestice na kojoj se izvode radovi. Inspekcijski postupak je u tijeku, te će se u daljnjem postupanju utvrditi sve točne činjenice koje su bitne za postupanje i odluke građevinske inspekcije.
 
Inače, jučer, odmah po saznanju za navedeni događaj i s obzirom na njezinu osobnu uključenost od gđe Nežić nadležni u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja zatražili su pisano očitovanje o njezinoj ulozi i saznanjima o cijelom slučaju.
 
Ministar Predrag Štromar upoznat je sa slučajem te je izjavio kako će građevinska inspekcija odraditi postupak u okviru zakonskih ovlasti. „S ovom prijavom postupa se kao i u svim ostalim slučajevima do sada, neovisno o tome je li riječ o djelatnici Ministarstva ili bilo kojem drugom građaninu. Ukoliko se utvrdi povreda zakona prekršitelj mora snositi sankcije, jer iznimke nema za nikoga i zakon se mora poštovati jednako za sve“, naglasio je ministar Štromar - napisali su.

Nikolina Nežić je prije dolaska u Štormarovo ministarstvo, prema imovinskoj kartici, radila u Velikoj Gorici kao pročelnica Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i EU fondove.
 

 

Komentari (262)
  • Ovoga nema nigdje..prava banana država napravljena po mjeri bosanaca i ostalih bespravnih graditelja..taj adeze nam svaki dan pljuje u lice..ovakve mi bahate uhljebe plaćamo..strava i užas..

    20. 10. 2017,   16:01
  • dotična je trebala dati ostavku no pošto je to kod nas nemoguća misija mislim da će tajnica još dobiti i odštetu...

    20. 10. 2017,   15:59
  • Političarska banda počet će nam slobodno i po "zakonu" rušit i pregradne zidove u kućama i stanovima ako im se ne sviđa raspored... suda i pravosuđa nemamo i ko im kaj može?

    20. 10. 2017,   16:10