Obavijesti

News

Komentari 19

Glavni uzrok nepovjerenja u medije danas su lažne vijesti

Glavni uzrok nepovjerenja u medije danas su lažne vijesti
8

Je li uistinu palo povjerenje u medije ili je to jednostavno fama? Odgovore na ta i još mnoga pitanja pokušali su dati sudionici debate, glavni urednik 24 sata, Goran Gavranović i Anđela Buljan Šiber (Izone)

VIDEO

Glavni uzrok nepovjerenja u medije danas su lažne vijesti. One postoje od kada je i vijesti. Danas se lako proizvode i distribuiraju. Obično iza fake newsa stoji neka velika organizacija, politička stranka, udruženje ili lobby. Osnovna funkcija lažnih vijesti je da oslabi povjerenje u medije. Razlika između lažne i pogrešne vijesti jest ta što kod lažnih vijesti postoji određena intencija. Jasno je da ako ne dozvolimo medijima da objavljuju ono što nam se ne sviđa, onda će to objaviti netko drugi. 

Da bi uopće ostvarili profit, morate imati povjerenje. Da bi imali povjerenje, morate dugotrajno biti istiniti i točni, objektivni i neovisni. To je poanta. Naše vrijeme je ograničeno i to vrijeme koje korisnik poklanja mediju je uistinu vrijedno i pokazuje kako je vrijedan i sadržaj na kojeg ga troši. To vrijeme koriste i oglašivači jer znaju da čitatelji dolaze po informacije u onaj medij od kojeg imaju povjerenje.

- Trajne vrijednosti koje su postojale i prije, one su i dalje temelj na kojima mediji moraju inzistirati. To im je jedina garancija da će preživjeti. Iskreno sumnjam da bi društvo preživjelo bez medija. Slobodno društvo nije postojalo bez slobodnih, objektivnih i neovisnih medija i ne vjerujem da može postojati bez njih - rekao je glavni urednik 24 sata, Goran Gavranović.

- Pozvao bih se na poznatu izjavu Georgea Orwella koji je rekao kako je zadaća medija da objave ono što netko ne želi da bude objavljeno, a sve ostalo su odnosi s javnošću. 24sata uistinu ima veliko povjerenje svojih čitatelja što se vidi po brojkama čitanja, vremena čitanja, frekvencije dolazaka i vjernosti. U svim tim brojkama smo mi apsolutno prvi po svim parametrima i u usporedbi sa svima drugima. Ljudi su i danas kao i prije podjednako vjerovali medijima no, danas postoji mnogo više izbora gdje se možemo informirati pa se možda zbog toga čini kako se tradicionalnim medijima manje vjeruje.

- Za mene je 'fake news' sve što me želi navesti na krivi trag kako bih izgubila povjerenje. Ne vjerujem medijima dok im je profit glavni interes - kazala je Anđela Buljan Šiber iz Izonea.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava