Obavijesti

News

Komentari 120

Gledala je sestru kako umire: Ispila je 'lijek' i bilo je gotovo...

Gledala je sestru kako umire: Ispila je 'lijek' i bilo je gotovo...
1

Shvatila sam što radimo tek kada smo ušli u avion. Imali smo pet karata za tamo, a samo četiri za nazad, rekla je Annabel Dixon koja je svoju teško blesnu sestru Jemimu odvela u švicarsku klinuku Dignitas...

VIDEO

Britanka Annabel Dixon (45) bila je uz svoju sestru Jemimu (46), kada je ona uzela šaku lijekova od kojih je umrla.

- Bilo je jako teško gledati je kako umire, a ja sam na to još bila i pripremljena - rekla je Annabel.

Jemima je bolovala od niza degenerativnih stanja, među kojima je bila i multipla skleroza. Zbog toga je bila prikovana za krevet godinama i pila je 50 tableta dnevno. Ona nije željela dočekati kraj svog života onakav kakav bi on uz MS bio, i zato se prije deset godina javila klinici Dignitas, nedaleko od Züricha.

Kako je eutanazija u Britaniji ilegalna, ona je s Dignitasom dogovorila da ode kod njih kada bude spremna da okonča svoj život. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Oprostio se i odletio u Basel po smrt: 'Jedva čekam eutanaziju'
Oprostio se i odletio u Basel po smrt: 'Jedva čekam eutanaziju'

U švicarsku je kliniku otišla u pratnji sestre Annabele i njezinog muža Petea, te majke i očuha. Njih četvero bili su uz nju kad je umrla 5. srpnja 2017. godine.

Annabel sada širi priču o izboru svoje sestre jer je uvjerena da je njezina sestra odlučila umrijeti prije nego što bi to učinila da je eutanazija legalna u Britaniji. 

Počela je pisati blog o putovanju svoje sestre, te svom iskustvu uz nju. 

- Ja vjerujem da je britanska vlada odvela moju sestru od mene prije nego što je trebala otići - rekla je Annabel, te dodala, da bi Jemima i dalje bila uz nju da je procedura legalizirana u Britaniji.  

Obitelj je krenula u Švicarsku nekoliko dana prije Jemimina termina u Dignitasu. 

'Imali smo pet karata za tamo, a samo četiri za nazad'

- Shvatila sam što radimo tek kada smo ušli u avion. Imali smo pet karata za tamo, a samo četiri za nazad - rekla je Annabel. 

Proveli su dvije noći u hotelu u Zürichu, s majkom Sally koja je dijelila krevet s Jemimom prve noći i Annabelom druge noći. Potom su trećeg dana otišli do bolnice. 

Proces u Dignitasu je takav da se pacijentu daje smrtonosni, brzo djelujući lijek koji se otopi u vodi. Trideset minuta prije uzimanja lijeka, pacijentu se daje lijek protiv mučnine, kako bi se spriječilo da se tijelo bori protiv željenog djelovanja.

Jemima je lijek protiv mučnine uzela odmah po dolasku u bolnicu, a kada se malo primirila, majci i sestri je rekla da je spremna.

Ipak, liječnici su joj postavili niz pitanja prije nego što je dobila smrtonosni lijek.

- Ispila ga je u jednom kratkom gutljaju, kao da pije žesticu - rekla je Annabel.

Njezina obitelj sada bi se mogla suočiti s policijom, jer je u Britaniji kažnjivo pomagati nekome da okonča svoj život, ili mu oko toga na bilo koji način asistirati.

Trenutno se na Žalbenom sudu razmatra slučaj Noela Conwaya (68), koji ima motornu neuronsku bolest. Kaže da se osjeća ugrožen od svojoe bolesti i želi pravo dobiti pomoć liječnika da ga odvedu u smrt. Njega podržava i Dignity in Dying, kampanja koja zagovara dopuštanje pomoći pri umiranju, koju podupiru Sir Patrick Stewart i Prue Leith. Oni se nadaju da bi britanska Vlada mogla da se ugleda na islandsku, koja planira izglasati mogućnost asistiranog umiranja u toj zemlji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda