Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Gledao je Ljubomira kako se utapa, a nije ga mogao spasiti'

None Foto: Hrvoje Gunjača/HRT/Facebook

Prošao je bure i nevere, svakakvoga mora, preživio sve i svašta. Sam je izvlačio druge brodove u nevremenu, a sad isplovi na mirnom moru, bonaca ka' ulje, i utopi se na metar ispred kuće, kaže mještanin Srime

Ronioci MUP-a pronašli su u ponedjeljak oko 1 sat mrtvog 50-godišnjaka u potopljenoj ribarici koja se u nedjelju oko 19.30 sati nasukala kod otoka Zmajan u šibenskom arhipelagu. Riječ je o Ljubimoru Vlahovu, kapetanu i vlasniku potopljene koćarice, starom morskom vuku. 

- Ljubo je cijeli život na moru i prvi je na Srimi koji je imao koćaricu. Prošao je bure i nevere, svakakvoga mora, preživio sve i svašta. Sam je izvlačio druge brodove u nevremenu, a sad isplovi na mirnom moru, bonaca ka' ulje, i utopi se na metar ispred kuće - ispričao nam je zaprepašteni sumještanin poginulog kapetana Filomene.

Mornar koji je preživio havariju je Ljubo Cukrov (68) s obližnjeg otoka Prvića. 

- Vlahov je vidio da voda prodire u brod i okrenuo je kormilo prema Zmajanu, kako bi ga nasukao u plićaku. No, prekasno. Krma je potpuno utonula, a nesretni kapetan se zapetljao u mrežu. Cukrov je gledao kako se utapa, a nije ga mogao spasiti. Doživio je težak šok. Upravo zato je i zadržan u bolnici - ispričao nam je ribar sa Srime, malog mjesta pored Vodica.

Navodno je Ljubo sišao u motorni prostor da bi provjerio prodire li more u njega. Sve se odigravalo vrlo brzo, brod je počeo tonuti, a navodno je pala mreža ili neki drugi predmet i zatvorio ulaz u prostor motora u kojem je bio Ljubo i iz kojega nije mogao izići.

Ljubomir Vlahov bavio se više od 30 godina profesionalno ribarstvom, a iza njega ostala je supruga i dvije maloljetne kćeri.

- U nedjelju oko 19.24 sati dobili smo dojavu da se kod otoka Zmajan potopila ribarica te da je jedna osoba ostala u kabini broda, dok su drugu spasili ribari s druge ribarice. Ronioci MUP-a su oko 1 sat u noći u potopljenom brodu pronašli tijelo 50-godišnjaka koje je odmah prevezeno na odjela patologije. Drugi ribar (68) prevezen je u šibensku bolnicu s lakšim tjelesnim ozljedama, ali je ipak zadržan na daljnjem promatranju - rekla je glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor.  

Nakon vađenja broda iz mora, policija će na njemu obaviti očevid radi utvrđivanja uzroka pomorske nesreće.  

Da se ribarski brod nasukao kod otoka Zmajan potvrdio je i lučki kapetan Robart Baljkas.  

- Koča koja je isplovila sa Srime udarila je u kraj i nasukala se. Mjesto gdje se nasukao brod nije plićak, ali koča se nekako navukla na kraj - rekao je Baljkas. 

Nakon vađenja broda iz mora, policija je na njemu obavljala očevid radi utvrđivanja uzroka pomorske nesreće. 

Komentari (11)
  • Koja tragedija Bože dragi 😔 počivao u miru kapetane 🙏🙏

    5. 3. 2019,   09:27
  • Prestrašno. Šokiralo nas je kada smo tu večer saznali. Bio je iskusan, prošao sve nepogode da bi ovako stradao.Dragi Ljubo,počivaj u miru.

    5. 3. 2019,   10:04
  • Koja grozna smrt, dvoje male djece... RIP...

    5. 3. 2019,   08:24