Obavijesti

Promo sadržaj

Gledate li sastav odjeće pri kupnji ili vam je bitan samo dizajn?

Powered by Henkel

Gledate li sastav odjeće pri kupnji ili vam je bitan samo dizajn?

Hrvati vole kupovati odjeću što potvrđuje činjenica da su shopping centri svakog vikenda dupkom puni. No što gledamo pri kupovini i je li nam uopće važno od kojeg je materijala odjeća? Evo što neki od vas kažu

Većina odjeće koju danas možemo kupiti u high street trgovinama rađena je od sintetičkih ili mješovitih materijala, a u takvoj se odjeći, nažalost, pojačano znojimo. Je li vam poznat onaj scenarij kad ujutro odjenete onu prekrasnu majicu od poliestera koja se ne gužva, no već nakon nekoliko sati nošenja ne možete dočekati da dođete kući i "bacite" je na pranje jer je poprimila miris znoja?

Zbog toga mnogi preferiraju prirodne materijale poput pamuka, lana i vune, iako je takva odjeća često i skuplja. Kada pogledate cijene obične svilene bluze ili pulovera od kašmira, zavrti vam se u glavi, zar ne? Pa kako onda kupovati odjeću i ne bankrotirati? Čini se da izbjegavanje sintetičke odjeće nije rješenje, naročito kad vidite sve te lijepe haljine i majice od viskoze koje pašu baš na sve, a usto su cjenovno prihvatljivije. 

Koje materijale preferiramo?

Masovno otvaranje H&M i Zara trgovina diljem Hrvatske ukazuje na to da Hrvati zaista vole kupovati odjeću, a usto je svaka druga osoba čula za Asos - online stranicu s koje mnogi od nas naručuju. To potvrđuju i rezultati istraživanja koje je provela tvrtka Mastercard. Hrvati često naručuju s interneta i najčešće kupuju upravo odjeću i obuću, a o kojim se postocima radi prikazano je u infografici. 

S obzirom na to da smo veliki šopingholičari i ljubitelji odjeće, pitali smo nekoliko ljudi po kojim kriterijima biraju odjeću i gledaju li uopće njezin sastav. 

- Pri kupnji odjeće uvijek gledam izgled pojedinog komada koji mi se uklapa u kombinaciju koju sam zamislila. Ako mi treba plava košulja, birat ću je isključivo po boji. Obično ne gledam sastav na etiketi, no mogu reći da sam puno puta požalila zbog toga - objašnjava studentica Maria (24) te dodaje - imam mnogo odjeće od umjetnih materijala koju ne nosim jer se u njoj previše znojim, zbog čega ostaju mrlje. Međutim, nedavno sam otkrila Perwoll Care & Refresh namijenjen isključivo umjetnoj i mješovitoj tkanini i otkad ga koristim, ne moram više brinuti o neugodnim mirisima kada nosim svoje omiljene majice. 

Perwoll Care & Refresh 1L 16WL

S druge strane, mnogi preferiraju prirodne materijale, a sintetiku izbjegavaju u širokom luku. Tako Ana (30) pri kupnji uvijek obraća pažnju na sastav tkanine.

- Dizajn me uvijek privuče, ali sastav je definitivno presudan jer biram samo prirodne materijale u kojima se osjećam najbolje. U takvoj odjeći nema pretjeranog znojenja i osjećaja "zagušenosti", a to mi je vrlo bitno - iskrena je Ana. 

Sličan stav ima i Nikola (35) koji najprije gleda dizajn, a potom način održavanja.

- Bitno mi je da je održavanje jednostavno pa uglavnom kupujem stvari koje su mješavina prirodnih i umjetnih vlakana jer se najmanje gužvaju. Sintetičku odjeću izbjegavam jer se u takvim materijalima previše znojim. 

Kako prati sintetičke materijale?

Unatoč tome što se u sintetičkim materijalima pojačano znojimo, svatko od nas ima barem nekoliko komada takve odjeće u ormaru. Razlozi tome su brojni, no najčešće takvi materijali izgledaju privlačnije od, primjerice pamuka i lana, a često su i njihove cijene niže. Ako ste osjetljivi na neugodne mirise znoja koji ostaju na sintetičkoj odjeći, to ne znači da je morate izbjegavati. Važno je da takve tkanine tretirate pravim deterdžentom koji će držati odjeću svježom cijeli dan poput Perwolla Care & Refresh s Deo-tehnologijom koji neutralizira mirise znoja i ujedno njeguje umjetna i mješovita vlakna. 

Danas postoje odlična sredstva za održavanje i njegu rublja, samo pripazite da svaku tkaninu perete blagim deterdžentom koji je za nju i namijenjen. Tako ćete očuvati dugotrajnost svoje odjeće i uštedjeti na kupovanju novih komada.

 

Powered by Henkel

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu
PROMO

Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu

Opatija i Kvarner postaju nekretninska oaza. Blizina mora, bogata kultura i rastuća ponuda privlače pažnju investitora i ljubitelja mediteranskog načina života

Trijumfalno deseto izdanje Dana komunikacija
PROMO

Trijumfalno deseto izdanje Dana komunikacija

Deseto izdanje ovog festivala obilježeno je punim festivalskim dvoranama i fantastičnom energijom, a racionalna iracionalnost, predvidiva nepredvidivost i zapečatili su dojmove s ovog tipično-netipičnog festivala.
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...