Obavijesti

News

Komentari 84

Godina u kojoj padaju avioni: Sve nesreće od početka 2015.

Godina u kojoj padaju avioni: Sve nesreće od početka 2015.
5

Iako je zračni promet i dalje najsigurniji način prijevoza, prva tri mjeseca 2015. godine pamtit ćemo po brojnim incidentima i nesrećama zrakoplova širom svijeta

VIDEO

"Zračni promet nikad nije bio sigurniji" ili "nema sigurnijeg prijevoza od zračnog prijevoza" - konstatacije su koje čujemo vrlo često i kojima čak i statistike idu u prilog. Ipak, prva tri mjeseca ove godine pamtit ćemo po brojnim zrakoplovnim nesrećama i incidentima. I dok se Europa još uvijek oporavlja od teške nesreće Germanwingsova Airbusa , u kojoj je poginulo 150 ljudi, pogledajmo sve incidente zrakoplova koji su se dogodili od početka 2015.

1. Pad TransAsia Airwaysa - 4. veljače, 43 poginulih

VIDEO

Pri polijetanju iz zračne luke u Taipeiju (Tajvan), zrakoplov ATR-72 TransAsia Airwaysa počeo je gubiti visinu. Avion je prije pada krilom zakvačio ogradu mosta i srušio se u rijeku Kilung. Na letu je bilo 58 putnika, od čega 31 turista iz Kine. Poginulo je 43, a nekim čudom preživjelo 15 ljudi. Samo spretnošću pilota izbjegnut je pad u stambene blokove i puno veće ljudske žrtve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Ruski prepad nad Irskom - 18. veljače

Dva ruska bombardera TU-95 letjela su samo 40 kilometara od obale Irske. Ušli su u linije civilnog prijevoza zbog čega su neki letovi morali biti otkazani ili odgođeni. Situacija je bila napeta, ali nesreća je, srećom, izbjegnuta.

3. Pad Germanwingsa - 24. ožujka, 150 poginulih

Reuters

Najstrašnija nesreća ove godine dogodila se kada je, kako istraga tvrdi, kopilot njemačkog Germanwingsa Andreas Lubitz, na letu od Barcelone do Düsseldorfa, namjerno srušio Airbus u francuske Alpe. Poginulo je svih 150 ljudi u avionu. Među njima je bilo i 16 njemačkih srednjoškolaca koji su se vraćali s učeničke razmjene.

4. "Bomba" u Turkish Airlinesu - 28. ožujka

Avion Turkish Airlinesa iz Istanbula za Tokio morao se vratiti nakon što je u WC-u aviona pronađena poruka na kojoj je pisalo da se u zrakoplovu nalazi "C4 teret" - što je odmah izazvalo uzbunu kod nadležnih organa koji su posumnjali na podmetnuti eksploziv. Eksplozivne naprave, srećom, nije bilo. U idućih sedam dana još su dva zrakoplova iste kompanije bila prizemljena zbog dojava o bombi.

5. Izlijetanje Air Canade - 29. ožujka, 22 ozlijeđenih

VIDEO

Airbus 320 kompanije Air Canada izletio je s piste na međunarodnom aerodromu u Halifaxu. Pritom je udario u dalekovod što je dovelo i do nestanka struje na tom području. U avionu je bilo 137 osoba, a 22 je ozlijeđeno. Svi su uspješno evakuirani iako je zbog gustog snijega i nestanka struje taj proces bio znatno usporen.

6. Umalo sudar Emiratesa i Etihada u zraku - 29. ožujka

Zrakoplovi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kompanija Emirates i Etihad, umalo su se sudarili u zraku. Letjeli su u suprotnim smjerovima između Emirata i Sejšela, a do problema je došlo zbog promjene pravaca letenja zbog izbjegavanja jemenskog zračnog prostora. Kompanije su priopćile kako sigurnost putnika nije bila ugrožena.

7. Sudar Ryanaira - 1. travnja

Željko Mršić/Pixsell

Dva zrakoplova kompanije Ryanair okrznula su se u zračnoj luci u Dublinu dok su kretali prema uzletnoj stazi. Jedan je avion trebao poletjet za Zadar, a drugi za Edinburgh. Nitko od putnika nije ozlijeđen, a svi su nakon sudara bili evakuirani i put su nastavili drugim avionima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a