Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Godinama skrivala bolest svoje kćeri (14): Djevojka je umrla...

None Foto: mugshot/orbituary

SAD: Djevojčici Emily Hampshire je još 2013. dijagnosticiran dijabetes, ali njezina majka ju nikad nije liječila, odnosno davala inzulin. Skrivala je njezino zdravstveno stanje...

Amber Hampshire (39) iz Illinoisa suočena je s optužbama da je prouzročila smrt svoje kćeri Emily stare 14 godina, nakon što je utvrđeno da je prikrivala činjenicu da djevojka boluje od dijabetesa.  Majka se sama predala policiji, javlja Mirror.

Naime, djevojčici je 2013. godine dijagnosticiran dijabetes, ali njezina majka nikad nije ispunila potrebne papire za izdavanje inzulina, već je pokušavala sakriti njezino zdravstveno stanje. 

Kako se navodi, Emily je hitno hospitalizirana u bolnici Cardinal Glennon 1. studenog ove godine. Majka je medicinskom osoblju rekla da je Emily ove godine već liječena od upale pluća. Kazala je da je tada imala visok šećer, ali da joj nije trebao inzulin i da joj nikad nije pripisan. No, majka nije dozvolila liječnicima da dobiju medicinske podatke iz dječje bolnice u kojoj se Emily tada liječila.  Djevojčici se stanje pogoršalo, te je proglašena mrtvom 3. studenog u 16.09 sati.  

Ipak, medicinsko osoblje bolnice naknadno je dobilo njezinu dokumentaciju iz dječje bolnice u kojoj je pisalo da je djevojčici dijagnosticiran dijabetes u studenom 2013. godine. Navodno su i Emily i njezina majka bile upoznate s tim.

U veljači 2018. godine Emily je hospitalizirana u dječjoj bolnici s upalom pluća i dijabetskom ketoacidozom, te joj je propisan inzulin kao rutinski lijek nakon otpuštanja iz bolnice. Također, majci i Emily medicinsko osoblje objasnilo je sve što Emily kao dijabetičar treba raditi, koje su joj potrebe te su joj zakazali tri termina u bolnici. Međutim, Emily se nikad više nije pojavila, niti je podignut inzulin koji joj je propisan na recept.

Emily je pohađala evangelističku katoličku školu, u kojoj je radila njezina majka. Škola je dobila od dječje bolnice informacije o stanju djevojčice te su im poslali medicinski plan za nju, odnosno na što trebaju paziti, no majka je navodno školi rekla da je to sve pogrešno, da se bolnica zabunila, te da te podatke slobodno ignoriraju. 

Nakon Emilyne smrti, policija je pretražila majčin stan i pronašla neupotrebljene i još zapakirane brojne proizvode za dijabetičare, uključujući injekcije za inzulin, ali bez inzulina, uređaj za kontrolu glukoze u krvi i dva neupotrebljena seta Glukagona za hitne slučajeve. Sve to je Emily dobila u bolnici  u veljači ove godine, no ništa od toga nije bilo iskorišteno...

Nije poznat razlog zbog kojeg majka nije liječila Emily.

Sud je majci odredio jamčevinu od 100.000 dolara. Tužitelji su zbog ovog slučaja podigli tužbu protiv majke po dvije točke, prisilnog ubojstva i ugrožavanja života i zdravlja djeteta i prijeti joj do 14 godina zatvora.

Komentari (28)
  • pripisao inzulin?! valjda prOpisao?

    31. 12. 2018,   08:40
  • Žalosno, ali zašto objavljujete ovakve stvari samo iz USA? Zar zaista vjerujete kako takovih stvari nema u Brazilu, Kini, Nigeriji, Indoneziji, …, pa i u lijepoj našoj, te njezinom susjedstvu?

    31. 12. 2018,   08:45
  • Majku zatvoriti i baciti ključ, a novinaru zabraniti da se bavi novinarstvom...

    31. 12. 2018,   08:46