Obavijesti

News

Komentari 1

Gong uoči EU izbora traži transparetni prikaz sastanaka

Gong uoči EU izbora  traži transparetni prikaz sastanaka
1

Članovi Europske komisije u zadnje četiri godine objavljuju svoje sastanke, a izmjene Poslovnika Europskog parlamenta na to sada obvezuju i izvjestitelje, izvjestitelje u sjeni i predsjednice odbora EP-a

VIDEO

Uoči europskih parlamentarnih izbora sljedećeg mjeseca, Gong poziva sve kandidatkinje i kandidate da se obavežu na transparentno prikazivanje svih svojih sastanaka.

Popis kandidata i kandidatkinja koji su pristali objavljivati svoje sastanke tijekom kampanje, kao i popis sastanaka koje su prijavili, Gong će objaviti na svojoj web stranici, priopćeno je iz te udruge.

Članovi Europske komisije u zadnje četiri godine objavljuju svoje sastanke, a izmjene Poslovnika Europskog parlamenta na to sada obvezuju i izvjestitelje, izvjestitelje u sjeni i predsjednice odbora Europskog parlamenta. Ostali europarlamentarci pozvani su dobrovoljno prijavljivati svoje sastanke na internetskim stranicama Parlamenta.

Diljem Europe pada povjerenje u institucije i raste zazor prema političkim elitama, što je podloga za bujanje ekstremizma i dezinformacija. Jedan od načina da se takvi trendovi zaustave jest potpuna otvorenost i laka dostupnost relevantnih informacija, ističe Gong.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Građani imaju pravo znati tko i kako pokušava utjecati na njihove izabrane predstavnike, jer lobiranje može biti i korisno, a svakako je sastavni dio demokratskog procesa ako je transparentno. Ipak, nakon dvije godine pregovora Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije i Europske komisije, do danas nije postignut dogovor o obaveznoj registraciji lobista u Registru transparentnosti Europske unije.

Istraživanje nevladine organizacije Corporate Europe, objavljeno u veljači ove godine, pokazuje da države članice koje imaju snažan utjecaj na odluke na razini EU-a prečesto nastupaju kao posrednici za interese kompanija.

To istraživanje, primjerice, spominje kako su hrvatski ministri u Vijeću Europe, uz Španjolsku, Grčku i Cipar, 2017. bili protiv ukidanja maloprodajne naknade za roaming unutar EU-a, štiteći interese telekom operatera ispred vlastitih građana, kaže se u priopćenju.

Gong stoga zagovara veću transparentnost i jasna pravila lobiranja u Europskoj uniji, pridružen Savezu za transparentnost lobiranja i etičko postupanje AlterEU s još 200 europskih nevladinih organizacija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina