Obavijesti

News

Komentari 16

Gordan Maras: Obrt za čuvanje djece bit će novo zanimanje

Gordan Maras: Obrt za čuvanje djece bit će novo zanimanje
4

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Karlovac ministar je najavio poticaje za obrtnike i poduzetnike, ali i uvođenje novih zanimanja, među kojima i čuvanje djece

VIDEO

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u ponedjeljak je u na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Karlovac najavio da će Vlada ove godine poduzetnike i obrtnike poticati s 370 milijuna kuna kroz 24 programa. Najavio je i da se uvode mnoga nova zanimanja u obrtništvu, među kojima i obrt za čuvanje djece. Kroz program obrazovanja za njegovatelja obrtnik će moći čuvati do petero djece.  

- Nažalost još nema okvira da se to napravi. Upravo surađujemo s ministarstvom socijalne skrbi da se takav model konačno aplicira. To je jedno od zanimanja koje će biti novo - kazao je ministar i dodao da usporedno s time rade na tome da se zanimanja u hrvatskoj verificiraju i automatski priznaju na tržištu EU, a pogotovo na tržištu Njemačke s čijom se obrtničkom komorom već ostvaruju kontakti. Ministar je napomenuo da je za naše obrtnike i poduzetnike važno da se verificiraju i usklade eurostandarde kako bi sljedeće godine imali koristi od ulaska, jer inače neće imati.     

Kazao je da je u Vladinu proceduru upućen i na Vladi će u četvrtak biti predstavljen poduzetnički impuls program poticaja poduzetništvu tijekom ove godine za koji se iz proračuna za 24 programa izdvaja 327 milijuna kuna hrvatskih sredstava i 50 milijuna kuna iz europskih fondova. 

- Želimo pojedinim programima napraviti konkurentnije poduzetništvo, promovirati, educirati ljude, omogućiti im i jeftinijim i subvencijama kamata, jeftinija financiranja određenih projekata. Jako puno je programa u obrtništvu - kazao je Maras i dodao da svaki tjedan odlazi u jednu županiju gdje se upoznaje s poduzetničkim zonama, jer program poticanja poduzetništva uključuje i poticanje poduzetničkih zona i infrastrukture gdje će ove godine izdvojiti nešto manje od 50 milijuna kuna. Maras je napomenuo da neće podupirati zone gdje nema investitora. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nažalost, do sada su javna sredstva utrošena i investirana u 320 zona u Hrvatskoj i to na dokumentaciju ili izgradnju infrastrukture. Od tih 320 zona negdje polovica ima investiciju kod sebe. Politika ministarstva kojem sam ja na čelu će biti da svaka kuna koju uložimo mora biti opravdana investicijom, odnosno nečim čime će se u tim zonama baviti. Zone radi zone više nećemo podupirati - zaključio je Maras.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a