Obavijesti

News

Komentari 279

Našli mrtvog muškarca: "Sve će izgorjeti, nema dosta ljudi!"

Našli mrtvog muškarca: "Sve će izgorjeti, nema dosta ljudi!"
26

Pravi kaos i dalje vlada na potezu Sitno-Tugare u splitskom zaleđu. Vatra je već progutala nekoliko starih kamenih kuća, a vatrogasci nadljudskim snagama pokušavaju obraniti kuće

VIDEO

Pravi kaos i dalje vlada na potezu Sitno-Tugare u splitskom zaleđu. Vatra je već progutala nekoliko starih kamenih kuća, a vatrogasci nadljudskim snagama pokušavaju obraniti kuće.  Atmosfera je apokaliptična, posvuda plameni jezici, negdje visoki i do pedeset metara, od pepela dan je skoro prešao u noć, a od dima se ne može disati. 

Najteže je u Sitnom Donjem gdje se od dima ne može ni disati. Vatra je okružila mjesto, a ugrožene su na desetine kuća, crkva i mjesno groblje. Nema struje, a u jednom trenutku nestalo je i vode.

Tračak optimizma ipak se pojavio nešto prije 15 sati kada su poletjeli prvi kanaderi. Doznajemo i kako je ministar obrane Damir Krstičević, u dogovoru s načelnikom glavnog stožera, odlučio 100 vojnika kopnene vojske poslati u vojarnu u Loru u Splitu kako bi pomogli vatrogascima. Prema posljednjim informacijama,  i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otišao je iz Zagreba za Split gdje će obići protupožarne snage i vidjeti kakvu pomoć trebaju. 

Preminuo muškarac: Prva žrtva požara?

Stariji muškarac preminuo je tijekom velikog požara. Pronađen je u kući u Sitnom Donjem, a djelatnici Hitne pomoći bezuspješno su ga pokušali reanimirati. 

Točan uzrok smrti znat će se nakon obdukcije, ali lako je moguće da je nesretni čovjek prva žrtva ovogodišnjih požara u Hrvatskoj.
U splitskoj policiji potvrdili su nam da su dobili dojavu o smrti starijeg muškarca od djelatnike hitne pomoći, ali i da ne znaju uzrok smrti, te je li povezana s požarom.  A oko 13.30. sati zbog požara su zatvorene sve ceste prema Sitnom Donjem.

Na potezu od Sitna do Tugara vatru gasi 150 vatrogasaca sa 60-ak vatrogasnih vozila. Dojam je ipak, premalo, a mještani Sitna Donjeg to su nam i potvrdili. 

- Nema ih dovoljno, sve će izgorjeti. Vidite gdje se sve vatra proširila - rekli su nam izbezumljeni mještani dok im se vatra približavala kućama na nekoliko desetaka metara. 

Vatrogasci su doslovno skakali s mjesta na mjesto i štitili kuću po kuću. U jednom trenutku čuli smo vatrogasca kako govori kolegi u mobitel: 'Fali ljudi, fali svega...'

Ozlijeđeni vatrogasac: Ostat ćemo na terenu koliko god možemo

Mještani posvuda polijevaju kuće i okućnice, kako i čime god znaju i umiju.  Neki su i evakuirali djecu, a sami su ostali braniti kuće.

- Od jutros smo na terenu. Žar me je pogodio u oko dok smo gasili požar. Ostat ćemo na terenu koliko god možemo. Bilo me je strah, ali pokušavamo sve. Nikad se nismo susreli s nečim ovakvim - rekao je za Novu TV ozlijeđeni vatrogasac Toni Jeličić iz Solina. 

'Ovo je katastrofa neviđenih razmjera. Ova vatra je nezaustavljiva'

Strahuju i stanovnici mjesta Sitno Gornje.

- U Sitno Gornje kuće gore, branili smo crkvu. Ovo je katastrofa neviđenih razmjera. Linija vatre je duga skoro od Omiša do Splita, ovo je nemoguće braniti. Dajemo sve od sebe. Ne možemo se boriti s ovako velikom burom. Ova vatra je nezaustavljiva. Bojim se. Prva kuća je na 100 metara, vatra nas je opkolila. Ako se popodne vrati maestral, ne znam što će se dogoditi - rekao je Novoj TV  Pavle Gruica, mještanin iz Sitnog Gornjeg.

Kod Zvjezdanog sela ostala zarobljena snimateljska ekipa?

Kako doznaje Dalmatinski portal, kod Zvjezdanog sela ostala je zarobljena ekipa koja je tu snimala reklamni spot za jedan automobil. Jednom stanovniku je pozlilo i prebačen je na liječenje.

Mještani Tugara: Bojimo se, ne znamo što će biti

POGLEDAJTE VIDEO:

Požar u Tugarama: Vatrogsci se bore s vatrenom stihijom, ugrožene kuće

Posted by 24sata on 17. srpnja 2017

Splitski vatrogasci su dojavu o požaru dobili 42 minute nakon ponoći.

Reporter 24sata nalazi se u Tugarama, na samom rubu požara, gdje vatrogasci pokušavaju obraniti kuće. Kako navodi, ima pepela, dima i otvorenog plamena kao u priči. Vatra je nepunih 100-injak metara udaljena od kuća, nošena je jakim vjetrom zbog kojeg kanaderi ne mogu pomoći vatrogascima.

- Mi smo čuli da je požar počeo u noći, mislili smo da nismo u opasnosti, ali sad vidimo da dolazi prema nama. Bojimo se, ne znamo što će biti. Spakirala sam se, uzela dokumente i osnovne stvari i čekam. Vatrogasci nam ništa ne govore - kazala nam je mještanka za 24sata. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Drama u Dalmaciji: Vatra u Tugarama došla na 100 metara od kuća Reporter: Mateo Ivić

Posted by 24sata on 17. srpnja 2017

- Ja sam jutros u jedan sat čuo vatrogasce da prolaze. odakle je krenulo i kako je krenulo nemam pojma. Živim ovdje, normalno da me strah, imam kuću, malo dijete, sve mi je tu. Vatrogasci ništa ne govore,  ali ja vjerujem u njih i u Boga da će se riješiti - kazao nam je drugi mještanin Tugara.

Kanaderi još uvijek ne mogu poletjeti zbog jakog vjetra. kao što se vidi riječ je o vrlo nepristupačnom terenu.

U mjestu Sitno Donje vatra je zahvatila i neke kuće. Za sada nema informacija o ozlijeđenima. na požarištu je i ekipa Hitne medicinske pomoći. Zbog vatre je isključen dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice.


 POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:38

U gašenju požara sudjeluju sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja Splita, Solina, Kaštela, Trogira i Omiša s 32 vozila i 109 vatrogasaca. Gori borova šuma, nisko raslinje, makija i trava. Iako je zatražena pomoć iz zraka, kanaderi još nisu mogli poletjeti zbog jakog vjetra koji već danima puše na tom području.
 
Pola sata nakon tog požara planulo je i u Bogomolju na Hvaru, gdje gori gusta borova šuma. Taj požar gase sva tri dobrovoljna vatrogasna društva s otoka, a pomažu im i zračne snage.

Požar u mjestu Prpuša, u općini Šestanovac, je pod nadzorom, ali nije ugašen. Spašene su kuće u nekoliko okolnih zaselaka kojima je jučer zaprijetila vatrena stihija. Vatrogascima sa splitskoga područja u pomoć su stigli kolege iz Dubrovnika.

Podsjetimo, cijelog vikenda vatrogasci se bore sa vatrenim stihijama diljem Jadrana. Gorjelo je od Istre pa sve do Splita. Najviše požara izbilo je Zadarskoj županiji, a najgore je bilo u Brodarici u blizini Šibenika, gdje su ljudi plačući napuštali domove jer je vatra ugrozila naselja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:48

Veliki požar i kod Perkovića

Još je uvijek aktivan veliki požar koji je u nedjelju navečer buknuo kod Perkovića nedaleko izlaza s autoceste A1 kod Vrpolja, a na požarište su u ponedjeljak ujutro upućena dva air tractora i dva kanadera, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije.

 Vatrena linija proteže se na jedan kilometar, a požar gase vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice, te dobrovoljna vatrogasna društva Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Zaton, Bilice, Zablaće i Perković.

 Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma, a zbog gašenja požara je od sinoć u 21 sat do jutros u 4 sata bio obustavljen promet vlakova na pruzi Šibenik-Perković.

 Vatrogasci su dežurali cijelu noć, a njih 39 na terenu je od jutros, doznaje se u Centru 112.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 279
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...